GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Zagreb tuži projektanta zagrebačke žičare

Grad Zagreb tuži projektanta zagrebačke žičare
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 09:49
Autor: SEEbiz / 24 sata
ZAGREB - Grad Zagreb priprema tužbu protiv glavnog projektanta za sljemensku žičaru tvrtke Elektroprojekt d.d. jer smatraju da su zbog manjkave dokumentacije pretrpjeli štetu od ukupno 79,7 milijuna kuna.

Razvidno je da je projektna dokumentacija za izgradnju žičare Sljeme imala znatne greške koje su Gradu Zagrebu kao investitoru prouzročile financijsku štetu u iznosu od 79,722 milijuna kuna s PDV-om. Zaključak je to analize koju je napravila tvrtka ZEM nadzor i poslala Zagrebu.

Pročelnik za graditeljstvo Dinko Bilić je u ime grada poslao priopćenje u kojem navodi kako će poduzeti "opsežne pravne radnje prema odgovornima".

Potvrđeno nam je da će Zagreb tužiti Elektroprojekt, tvrtku koja je radila projekt žičare i one koji su bili uključeni u to. Priopćenje je stiglo nakon što je anonimni autor objavio sedam sati filma o poskupljenju stavki na žičari.

Kada se dodaju svi popratni radovi, kamate na kredit, izgradnja žičare s opremom će koštati oko 709 milijuna kuna bez PDV-a.. To nije konačni obračun. Samo radovi na žičari su poskupjeli 90 milijuna kuna bez PDV-a, a još 12 milijuna je poskupila oprema.

A to najveći dio troška izgradnje.

- Videozapis objavljen na YouTube-u nije točan. Radi se o uratku subjekta koji ima vlastiti osobni interes za širenje takvih informacija kojima se neistinito i tendenciozno prikazuju činjenice na način da on ne odgovara istini - priopćili su iz Grada.

Dali su i sažetak analize u kojem se navodi da neki radovi uopće nisu bili predviđeni projektnom dokumentacijom, krivo su dimenzionirani čelični nosači i sidreni elementi, da nisu dostavili dokumentaciju za niz elementa koje je trebalo izvesti i još niz detalja. Inače, najveća stavka koja se problematizira u filmu je iskop jame i to da je naplaćen kao da je razbijan i miniran kamen, a radilo se o zemlji. U analizi nadzora se i za to krivi projektant koji je dao pogrešne geotehničke podloge.

Navode i da su napravljeni pogrešni izračuni za konstrukciju.

Žičaru je gradila tvrtka GIP Pionir otprije poznata po dobrim odnosima s Gradom. Navedena, navodna šteta zbog projektiranja ne pokriva sve poskupljenje, ali u Gradu tvrde da se ostatak odnosi na izvantroškovničke radove koji su uobičajeni za tako velike projekt, te da je velika većina uzrokovana greškama u projektu.

Zastupnici platforme Možemo podnose danas kaznenu prijavu zbog poskupljenja izgradnje žičare.

Tagovi: sljemeska žičara, milan Bandić, Elektroprojekt, GIP Pionir, Dinko Bilić
PROČITAJ I OVO
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro
METRO
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će Beogradjani glasanjem odlučiti kako će da izgleda metro, čiji je početak izgradnje planiran na novembar.

Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
MANDAT
Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
ZAGREB - Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, prihvatila pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima RH preuzima pravnu stečevinu EU za 2021. te donijela više kadrovskih odluka.
HŽ: Ne radi uređaj za osiguravanje prijelaza pruge na dionici Savski Marof - Dobova
UPOZORENJE
HŽ: Ne radi uređaj za osiguravanje prijelaza pruge na dionici Savski Marof - Dobova
ZAGREB - Uređaj za osiguravanje pružnog prijelaza 81 "Pliva" na dionici Savski Marof - Dobova oštećen je u prometnoj nesreći i trenutačno ne služi za regulaciju prometa, izvijestile su u četvrtak Hrvatske željeznice (HŽ), dodajući da sigurnost sudionika u cestovnome i željezničkom prometu pritom nije ugrožena.
Bivši vlasnici Adrie Airways osumnjičeni za pronevjeru
PRONEVJERA
Bivši vlasnici Adrie Airways osumnjičeni za pronevjeru
LJUBLJANA - Specijalizirano tužiteljstvo Slovenije zatražilo je od suda da formalno otvori istragu protiv bivših njemačkih vlasnika i uprave Adrie Airways, zbog financijske prijevare koja je navodno dovela do toga da je slovenski prijevoznik u listopadu 2019. završio u stečaju, navodi se u izvješću novog portala Necenzurirano.
Institutu IGH vrijedan ugovor s Inom
POSLOVI
Institutu IGH vrijedan ugovor s Inom
ZAGREB - Institut IGH je poslijepodne objavio da je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz tvrtku Tehnokom, potpisao okvirni ugovor s Inom o pružanju usluga projektiranja za investicijske projekte nafte i plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE