GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih

Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.

Od ukupnog broja poduzetnika bez zaposlenih u 2020. godini, njih 37.865 je redovno poslovalo, 1.273 je bilo u likvidaciji, a 2.457 u stečaju, istaknuli su iz Fine u analizi poslovanja poduzetnika bez zaposlenih.

S dobiti je poslovalo njih 17.438, a 24.157 s gubitkom.

Udio tvrtki bez zaposlenih u ukupnom broju poduzetnika je velik, 29,9 posto, no malen u odnosu na druge pozitivne pokazatelje pa je tako udio poduzetnika bez zaposlenih u ukupnim prihodima 2,7 posto, rashodima 3,1 posto, dobiti prije oporezivanja sedam posto, dobiti razdoblja 7,4 posto, izvozu dva posto te u investicijama 2,7 posto, napisali su iz Fine.

Po podacima Fine, najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u djelatnosti trgovine (8.280), stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (6.023) i građevinarstvu (4.644).

Poduzetnici bez zaposlenih u djelatnosti trgovine ujedno su u prošloj godini ostvarili i najveće ukupne prihode (4,3 milijarde kuna), a slijede oni u poslovanju nekretninama (3,5 milijardi kuna) te poduzetnici u građevinarstvu (3,3 milijarde kuna).

Promatrano na razini područja djelatnosti, poduzetnici bez zaposlenih lani su iskazali neto gubitak u 13 područja djelatnosti, dok su u osam područja djelatnosti poslovali pozitivno.

Ukupan rezultat svih poduzetnika bez zaposlenih bio je također negativan i iznosio je 2,1 milijardu kuna neto gubitka. Najveći neto gubitak iskazali su poduzetnici u poslovanju nekretninama (755,7 milijuna kuna), zatim u građevinarstvu (690,7 milijuna kuna), dok su na trećem mjestu bili poduzetnici u prerađivačkoj industriji (403,2 milijuna kuna). Najmanji pak neto gubitak iskazali su poduzetnici bez zaposlenih u ostalim uslužnim djelatnostima (3,4 milijuna kuna), pokazala je analiza Fine.

Također je pokazala da su, promatrano na razini županija, poduzetnici bez zaposlenih iskazali neto dobit samo u dvije županije, a neto gubitak u svim ostalim županijama.

Neto dobit je tako iskazana u Međimurskoj, 16,8 milijuna kuna, i Virovitičko-podravskoj županiji, 8,6 milijuna kuna, dok je najveći neto gubitak poduzetnika bez zaposlenih zabilježen u Istarskoj županiji (436,1 milijun kuna), a slijedi Splitsko-dalmatinska (433,1 milijun kuna), Zadarska (304,5 milijuna kuna), Brodsko-posavska (152,6 milijuna kuna), Primorsko-goranska (137,7 milijuna kuna) i Šibensko-kninska županija (130,8 milijuna kuna).

Grad Zagreb, u kojem je i najviše poduzetnika bez zaposlenih, njih 14,5 tisuća ili 35 posto od ukupnog broja, lani je zabilježio neto gubitak od 54 milijuna kuna.

Prema oblicima vlasništva, najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u privatnom vlasništvu (41.165 ili 99 posto). Poduzetnici bez zaposlenih u ostalim oblicima vlasništva imaju jedan posto udjela u ukupnom boju poduzetnika bez zaposlenih - u državnom vlasništvu je lani bilo 109 poduzetnika bez zaposlenih, u zadružnom 258 i u mješovitom 63.

Poduzetnici bez zaposlenih u svim oblicima vlasništva iskazali su neto gubitak, a najveći je iskazan kod onih u privatnom vlasništvu i to u iznosu od 1,8 milijardi kuna, pokazala je analiza Fine.

Prema ukupnom prihodu u 2020. godini među poduzetnicima bez zaposlenih prednjači, s 951,8 milijuna kuna, distributer električne energije E.ON Energija sa sjedištem u Zagrebu, dok je na drugom mjestu E.ON Plin, s 266 milijuna kuna. Pritom, E.ON Energija zabilježila je gubitak razdoblja od 8,3 milijuna kuna, a E.ON Plin dobit od 10,5 milijuna kuna.

Prema kriteriju neto dobiti, s 233,8 milijuna kuna najbolja je Cervesia Zagreb, koja je pritom ostvarila 234,1 milijun kuna ukupnih prihoda, pokazali su podaci iz Finine analize.

Tagovi: Financijska agencija, neto dobit, tvrtke bez zaposlenih, E.ON Energija
PROČITAJ I OVO
Boeing će ukinuti oko 2.000 radnih mjesta u financijama i ljudskim resursima
OTPUŠTANJA
Boeing će ukinuti oko 2.000 radnih mjesta u financijama i ljudskim resursima
WASHINGTON - Boeing Co očekuje da će ove godine ukinuti oko 2000 službenika u financijama i ljudskim resursima kroz kombinaciju otpuštanja i otpuštanja, potvrdio je američki proizvođač aviona u ponedjeljak.
Uprava Plave lagune predlaže isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
Uprava Plave lagune predlaže isplatu dividende iz zadržane dobiti
POREČ - Dioničari Plave lagune mogu se nadati isplati dividende iz zadržane dobiti.
Luka Koper ima pet novih nadzornika
NADZORNICI
Luka Koper ima pet novih nadzornika

KOPER - Dioničari Luke Koper na današnjoj su izvanrednoj skupštini opozvali četiri člana nadzornog odbora, koji su imenovani u vrijeme vlade Janeza Janše, a to su Francije Matoz, Nevenko Črešnar Pergar, Andrej Koprivec i Božidar Godnjavec. Nadzornicima su imenovani Borut Škabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader i Mirko Bandlje.

Dora Strezova-Nikolova nova je glavna direktorica Coca-Cola HBC Adrije
KARIJERE
Dora Strezova-Nikolova nova je glavna direktorica Coca-Cola HBC Adrije
ZAGREB – Početkom veljače Dora Strezova-Nikolova preuzela je dužnost glavne direktorice poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria, sa sjedištem u Zagrebu.
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
PREKRETNICA
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Zrakoplovna kompanija Emirates izvela je uspješan testni let Boeinga 777 koji pokreće održivo zrakoplovno gorivo, objavila je kompanija ranije ovog tjedna. Glavni operativni direktor Emiratesa Adel Al Redha opisao je let kao "prekretnicu", izvijestila je francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE