GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gorenje planira otpustiti 270 radnika

Gorenje planira otpustiti 270 radnika
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2019 / 21:30
Autor: SEEbiz / H
VELENJE - Gorenje planira otpustiti 270 zaposlenih, što je malo više od šest posto ukupnog broja zaposlenika, a reogranizacija tvrtke predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, objavili su u četvrtak slovenski mediji, a potvrdili i u vodstvu slovenskog proizvođača kućanskih aparata, kojega je lani preuzela kineska korporacija Hisense.

Procjenjuje se da će programom otpuštanja biti obuhvaćeno 270 radnika matične kompanije, što je "dobrih šest posto od ukupno 4212 svih zaposlenih", naveli su iz Gorenja u priopćenju na svojim internet stranicama.

Također navode da će smanjenje zaposlenih ponajviše zahvatiti srednji menadžmenta i pomoćne službe, dijelom tzv. mekim metodama, kao što su umirovljenje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.

Kako navode mariborski dnevnik "Večer" i portal Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni prijedlog kriterija o tome tko će ubuduće u Gorenju, koji je lani poslovao s gubitkom od 111 milijuna eura, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na "najradikalnije oblike sindikalne borbe".

Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenskim izvoznicima, a u okviru kojega bi moglo biti upitno i više radnih mjesta iako su to u upravi u četvrtak opovrgnuli.

U Gorenju navode kako se tvrtka početkom ožujka transformirala iz dioničkog u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi se pojednostavilo upravljanje i omogućilo učinkovitije upravljanje i donošenje odluka unutar grupe, čime će se brže moći odgovoriti na izazove i promjene u zahtjevnom poslovnom okruženju, iskorištavanje sinergija s Hisensom i smanjenje operativnih troškova.

Najavljuju da će transformacija poslovanja biti prioritet u svim područjima poslovanja u idućim mjesecima te da su početkom travnja pokrenute procedure za reorganizaciju poslovnih procesa na razini grupe kao cjeline, kao i da reorganizacija i optimizacija poslovanja neće biti ograničena na matičnu tvrtku, već sve tvrtke-kćeri i poslovne jedinice u inozemstvu.

Kako navode, u tijeku je "integracija nekih prodajnih odjela Gorenja u inozemstvu s Hisenseovim tvrtkama". Takve su racionalizacije već provedene na tržištima Velike Britanije, Francuske i Italije, a uskoro će se provesti i u Rusiji i Češkoj.

Inače, o budućoj suradnji Slovenije i Kine, kao i kineskim investicijama u Sloveniji, bilo je riječi i tijekom posjeta izaslanstva slovenske vlade Pekingu, koju vodi ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji je jučer posjetio i Hisense.

Kako prenose slovenski mediji, Počivalšek je kineskim dužnosnicima izrazio spremnost i otvorenost vlada na buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju.

Tagovi: Gorenje, Hisense, otpuštanja
PROČITAJ I OVO
Lada Tedeschi Fiorio ponovno najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj
MOĆ I BIZNIS
Lada Tedeschi Fiorio ponovno najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj
ZAGREB - Članica Uprave Atlantic Grupe Lada Tedeschi Fiorio drugu je godinu zaredom na Liderovoj konferenciji "Žene u biznisu" proglašena najmoćnijom poslovnom ženom u Hrvatskoj, objavio je u četvrtak poslovni tjednik Lider.
EK: Javni mediji imaju posebnu ulogu, zabrinutost zbog STA
MEDIJI
EK: Javni mediji imaju posebnu ulogu, zabrinutost zbog STA
BRUXELLES - Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog odluke slovenske vlade o obustavi financiranja slovenske novinske agencije STA, istaknula da javni mediji imaju posebnu ulogu u EU-u te pozvala zemlje članice da ne vrše pritisak na njih.
Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PROBLEMI
Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PULA - Zvonimir Lokmer, predsjednik Nezavisnog sindikata Zračne luke Pula, poslao je danas dopis u kojem se obrušio na kolege iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).
Nestašica brodskih kontejnera izbacila u prvi plan luke Koper i Trst
TERET
Nestašica brodskih kontejnera izbacila u prvi plan luke Koper i Trst
BEOGRAD - Uprkos usporenju globalnih lanaca snabdevanja i recesiji, kupci zatvoreni u svojim kućama naručivali su proizvode onlajn u rekordnim količinama. Proizvođači iz Kine morali su da proizvode prekovremeno, a neko je sve to morao da isporuči.
Vlada: Ugostitelji oslobođeni plaćanja dijela naknada
ODLUKE
Vlada: Ugostitelji oslobođeni plaćanja dijela naknada
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku da se poduzetnici kojima je obustavljen rad temeljem odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite radi sprječavanja prijenosa bolesti covid-19 oslobađaju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u državnom vlasništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE