GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google se žalio na kaznu od 500 milijuna eura u Francuskoj

Google se žalio na kaznu od 500 milijuna eura u Francuskoj
SRODNA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2021 / 14:00
Autor: SEEbiz/h

PARIZ - Google se žalio na kaznu od 500 milijuna eura koju mu je u srpnju izrekla francuska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u slučaju koji se odnosi na poštivanje srodnih prava, što je bila prva takva odluka jednog europskog regulatora, objavio je u srijedu Google.

"Ne slažemo se s nekim pravnim elementima i smatramo da iznos kazne nije proporcionalan u odnosu na napore koje smo poduzeli" kako bi se poštivala srodna prava, kojima se osigurava naknada medijima za preuzimanje njihova sadržaja na tražilicama, objasnio je u priopćenju glavni direktor francuske podružnice Googlea, Sébastien Missoffe.

"Priznajemo srodna prava i ostajemo predani potpisivanju ugovora u Francuskoj" s urednicima tiskanih medija, dodao je.

Francuski antimonopolski regulator kaznio je Google s 500 milijuna eura zbog nepoštivanja nekoliko sudskih naloga izdanih u travnju prošle godine.

Kazna je izrečena zbog toga što “korporacija nije vodila odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja”, prenio je AFP.

“Kada regulator izdaje naloge, tvrtke ih moraju pažljivo provoditi. U ovom se slučaju to nije dogodilo”, rekla je predsjednica francuske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Isabelle de Silva.

U travnju 2019. Europska unija usvojila je direktivu koja jača provedbu zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu.

Ta direktiva između ostalog jača položaj izdavača omogućujući im naplatu uporabe njihova sadržaja na internetskim platformama. Istodobno, dopušta slobodno objavljivanje linkova na članke i druge medijske materijale.

Krajem srpnja 2019. na temelju te direktive u Francuskoj je usvojen zakon o srodnim pravima u interesu novinskih agencija i urednika medija. Prema tom zakonu, prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internetske platforme moraju platiti naknadu medijima za objavljivanje njihovih materijala prema posebnom ugovoru.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja također je naredila Googleu da "iznese ponudu naknade za korištenje njihova zaštićenog sadržaja" urednicima i novinskim agencijama, pod prijetnjom kazne koja bi mogla iznositi do 900.000 eura na dan.

Google je u srijedu kazao da je poduzeo korake kako bi odgovorio na te zahtjeve.

"Proširili smo našu ponudu na više od 1200 novinskih urednika, izmijenili neke aspekte naših ugovora i dijelimo podatke koji su od nas zatraženi kako bismo poštivali odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja", rekao je Missoffe.

Tagovi: Google, kazna, srodna prava, Francuska
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE