GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Global Ports razmatra prodaju svog udjela u Port of Adria

Global Ports razmatra prodaju svog udjela u Port of Adria
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2021 / 09:34
Autor: SEEbiz
BAR – Turska kompanija Global Ports razmatra mogućnost prodaje svog udjela u Port of Adria iz Bara, nekadašnjih “Kontejnerskih terminala” državne Luke Bar.

To je navedeno u pismu “Global Portsa” koje je objavljeno na sajtu Londonske berze, nakon što su prodali luku Akdeniz u Turskoj, prenose “Vijesti”.

Kompanija je nakon ove prodaje imala obavezu da obavesti akcionare o svojim daljim planovima, među kojima se nalazi i kompanija iz Bara, čiji su većinski vlasnik.

“Kao rezultat prodaje Luke Akdeniz, Odbor ‘Global Ports Holdinga’ razmatra mogućnosti u vezi sa ‘Port of Adrijom’, komercijalnom lukom u Baru. Još se ne zna kada će i da li će biti dogovoreni uslovi prodaje. Saopštenje o tome biće objavljeno kada to bude prikladno”, navedeno je iz ove kompanije.

“Global Ports” u pismu navodi da je luku u Turskoj prodao za 140 miliona eura, kao i da se sada više okreće upravljanjem luka za krstarenje, nego teretnim lukama.

“Odbor i više rukovodstvo sada će usmeriti vreme i resurse na ponovno pokretanje operacija luke za krstarenje tokom 2021. godine i kontinuirano širenje na globalnom tržištu kruzera. Bez obzira na trenutna ograničenja putovanja i neizvesnost oko povratka značajnih globalnih krstarenja, Odbor ‘Global Ports Holdinga’ veruje da kontinuirana potražnja za krstarenjem, o čemu svedoče rezervacije putovanja za 2021. i dalje, podržava prognozirani dugoročni rast u kruzer turizmu”, ističu u pismu iz kompanija.

“Global Ports” 2013. godine kupio je od Vlade Crne Gore 62 odsto akcija “Kontejnerskih terminala” za osam miliona evra, uz obavezu da u roku od tri godine investira 13,5 miliona evra, a dodatno još 7,6 miliona evra.

Novi vlasnik obavezao se i da za socijalni program za radnike obezbedi 6,5 miliona. Sindikat kompanije je imao više sporova sa upravom o poštovanju obaveza i Kolektivnog ugovora.

Prema finansijskom izveštaju za devet meseci prošle godine, “Port of Adrija” je u gubitku 1,4 miliona evra, dok je na kraju septembra ukupni akumulirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 29,8 miliona evra.

U izveštaju revizora za 2019. navedeno je da su u toj poslovnoj godini imali gubitak od 1,65 miliona evra, kao i da su kratkoročne obaveze društva veće od sredstava, što je znak neizvesnosti stalnog poslovanja.

Revizor navodi i da je većinski vlasnik u januaru 2020. godine dao garantno pismo “u kojem iskazuje nameru da obezbedi finansijsku podršku društvu potrebnu za neometano poslovanje u periodu od 12 meseci”.

“Global Ports” je 2018. garantovao i za dugoročni kredit od 20 miliona evra, koji je barska firma uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tagovi: Global Ports, Port of Adria, Luka Bar, Kontejnerski terminal i generalni tereti, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Mate Štetić novi član Uprave Atlantic Grupe
KARIJERE
Mate Štetić novi član Uprave Atlantic Grupe
ZAGREB - Na sjednici Nadzornog odbora Atlantic Grupe d.d., održanoj 06. i 07. prosinca 2022, Nadzorni odbor je donio odluku o imenovanju Mate Štetića za člana Uprave Atlantic Grupe d.d., s početkom mandata 08. prosinca 2022., u trajanju od 3 godine.
HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
PRISTOJBA
HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
ZAGREB - Visina mjesečne radiotelevizijske pristojbe za iduću godinu utvrđena je u dosadašnjem iznosu od 80 kuna, odnosno 10,62 eura, potvrđeno je Hini u srijedu s Hrvatske radiotelevizije (HRT).
NO Valamara odobrio investicije za 2023. godinu
INVESTICIJE
NO Valamara odobrio investicije za 2023. godinu
POREČ - Jučer, 6. prosinca 2022. godine, Nadzorni odbor Valamar Riviere je odobrio Poslovni plan (Budget) za 2023. godinu koji uključuje i kapitalne investicije u planiranom iznosu od 25,95 milijuna EUR-a.
U Hrvatskoj 97 posto poduzeća upotrebljava računala s pristupom internetu
STATISTIKA
U Hrvatskoj 97 posto poduzeća upotrebljava računala s pristupom internetu
ZAGREB - U Hrvatskoj 97 posto poduzeća upotrebljava računala s pristupom internetu, 69 posto ih ima vlastitu mrežnu stranicu, a 94 posto upotrebljava neki oblik fiksne širokopojasne veze, podaci su Državnog zavoda za statistiku iz istraživanja vezanog uz primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u poduzećima u 2022. godini.
Badel 1862 ponovno poboljšao primanja zaposlenika
PLAĆE
Badel 1862 ponovno poboljšao primanja zaposlenika
ZAGREB - Badel 1862 ove godine bilježi 160 godina poslovanja te je tim povodom donesena odluka o isplati posebne nagrade zaposlenicima u iznosu od 1200 kuna neto. Nagrada će biti isplaćena u prosincu s isplatom plaće za studeni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE