GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Global Ports: EBITDA iznad očekivanja

Global Ports: EBITDA iznad očekivanja
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2018 / 08:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Global Ports Holding (GPH), najveći svjetski operator luka za kružna putovanja objavio je na Londonskoj burzi privremene rezultate za proteklih šest mjeseci, zaključno s 30. lipnjem 2018. godine.

Grupa je tako zabilježila izuzetno pozitivne rezultate u prvoj polovici godine, a poslovanje je i nakon spomenutog razdoblja  u skladu s očekivanjima Uprave grupe.
Ukupni konsolidirani prihodi porasli su značajno, za 13,7%, odnosno na 56,6 milijuna USD u navedenom razdoblju. Ukupan broj putnika u lukama kojima upravlja GPH porastao je za 6,2%.

EBITDA, prihodi prije obračuna kamata i oporezivanja, vezani za poslovanje luka za kružna putovanja porasli su za 45,5%, što je iznad očekivanja.

EBITDA, prihodi prije obračuna kamata i oporezivanja, vezani za poslovanje luka za teret i kontejnere (Cargo &Container) povećali su se za 9,3%, odnosno 16%, na 34,2 milijuna USD i 25,6 milijuna USD.

Značajna nestabilnost turske lire tijekom navedenog razdoblja nije utjecala na rezultate GPH-a jer je poslovanje Global Ports Holdinga globalno, s više od 95% prihoda u stabilnoj valuti.

Sav navedeni rast je isključivo organski, a nedavno potpisani ugovor za upravljanje lukom za kružna putovanja u Havani nije još imao utjecaja na rezultate u prvoj polovici godine. Spomenuta prva polovica financijske godine za GPH je tradicionalno „slabija“ kad se uzima u obzir broj putnika na kružnim putovanjima zbog sezonski lošijih rezultata u prvom kvartalu (Q1).

Pa ipak, GPH sa zadovoljstvom objavljuje da je dočekao 1.62 milijuna putnika na krstarenjima u lukama u kojima je jedinstveni vlasnik (isto razdoblje 2017.: 1,53 milijuna, cijela 2017.: 4,1 milijun), što je organski rast od 6,2%. U svim je lukama, uključujući one u kojima GPH ima vlasnički udio – Veneciju, Lisabon i Singapur, GPH dočekao 2,7 milijuna putnika (isto razdoblje 2017.: 2,2 milijuna putnika; cijela 2017.: 7 milijuna).

 „Svjedoci smo rekordnih rezultata u prvoj polovici godine koji su rezultat stabilnog organskog rasta kompanije.  Naše luke i dalje uslužuju velik broj putnika, a rezultati pokazuju snažan rast u komercijalnom dijelu poslovanja.

Kad je riječ o industriji kružnih putovanja, nedavno potpisivanje ugovora za luku u Havani ujedno predstavlja i naš ulazak na to tržište, a veseli nas i nedavni izbor na natječaju za koncesiju upravljanja novim putničkim terminalom u Zadru, što je u skladu s našom strategijom rasta. Zabilježen je i pozitivan rast dodatnih prihoda.

EBITDA, prihodi prije obračuna kamata i oporezivanja, vezani za poslovanje luka za kružna putovanja porasli su za 45,5%, što odgovara rastu od 29% u stabilnoj valuti, a to je iznad naših očekivanja za navedeno razdoblje. Što se komercijalnog dijela poslovanja tiče, rezultati poslovanja luke Adria u Baru su obećavajući i prate naša ulaganja, a i luka Akdeniz u Antaliji nastavlja s dobrim poslovanjem. 

Valja naglasiti da se poslovanje i u našim putničkim i komercijalnim lukama i nakon ovog perioda nastavlja u skladu s očekivanjima. Značajna nestabilnost turske lire u ovom periodu nije utjecala na naše poslovanje, a to je zato jer je Global Ports Holding svjetska kompanija s čak 95% prihoda u stabilnoj valuti. Veseli nas što ćemo ove godine u našim lukama dočekati rekordan broj putnika i očekujemo da će godišnji rezultati poslovanja biti čak i iznad očekivanja“, zaključio je Emre Sayin, izvršni direktor Global Ports Holdinga.

Global Ports Holding je većinski vlasnik tvrtke Zadar International Port Operations d.o.o. koja je izabrana na natječaju za koncesiju za novi putnički terminal luke Gaženica, a potpisivanje ugovora o koncesiji očekuje se u tjednima koji slijede.

Tagovi: Global Ports, Zadar International Port Operations, Emre Sayin
PROČITAJ I OVO
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
REAKCIJE
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
ZADAR - Iz Lučke uprave Zadar opovrgnuli su i netočnima ocijenili tvrdnje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je u utorak izjavio da je ta luka predana u ruke turskom vlasniku te da će bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji
OTPIS
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

BEČ - Austrijski osiguravatelj Vienna Insurance Group (VIG) objavio je da je zbog Covida-19 otpisao ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji.

SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
IZNENAĐENJE
SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
NEW YORK - Dionice Eastman Kodaka srušile su se 40 posto i na putu su da zabilježe najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 milijuna dolara.
Novi iskorak Ferrera
STRATEŠKI
Novi iskorak Ferrera
MILANO - Talijan Michele Ferrero, koji je svijetu predstavio čokoladu Nutella, Ferrero i Kinder, sagradio je divovsku obiteljsku slastičarsku tvornicu s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi eura. Sin Giovanni krenuo je novim putem.
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HOTELIJERI
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HVAR - Uspješno je završena prva faza investicije u Lavanda Sunny Hotel by Valamar u uvali nadomak Starog Grada na otoku Hvaru, čime je započeo širi investicijski ciklus u objekte Helios Farosa u partnerstvu PBZ Croatia osiguranje OMF i Valamar Riviere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE