GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavna skupština Petrokemije 21. veljače odlučuje o povlačenju s burze

Glavna skupština Petrokemije 21. veljače odlučuje o povlačenju s burze
DAN ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2022 / 13:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na glavnoj skupštini Petrokemije, sazvanoj za 21. veljače, dioničari će odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom u utorak na Zagrebačkoj burzi.

Petrokemija želi povući s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze 55.028.701 redovnih dionica koje glase na ime, oznake PTKM, nominalne vrijednosti 10 kuna, koje se vode u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

U obrazloženju prijedloga odluke o povlačenju dionica navodi se da se takva odluka treba donijeti iz nekoliko razloga, "a primarno iz razloga što društvo nema velike koristi od trgovanja na uređenom tržištu, dok s druge strane ima velike troškove i obveze koje mora ispunjavati kao društvo listano na Zagrebačkoj burzi".

"Uslijed pandemije covid-19 i ostalih trenutnih, domaćih i svjetskih prilika na tržištu, poslovanje društva je ugroženo te je ovo jedan od načina smanjivanja troškova i optimizacije poslovanja", ističe se.

U pozivu za skupštinu se navodi i kako se Petrokemija obvezuje od svih dioničara koji glasuju protiv odluke o povlačenju dionica otkupiti njihove dionice u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu uz pravičnu naknadu, koja će se utvrditi na način da se smatra da je to prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu u glasilu društva.

Ako se dionicama trgovalo u manje od 1/3 trgovinskih dana unutar zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, pravična naknada će se utvrditi elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora.

Temeljni kapital Petrokemije iznosi 550.287.010 kuna, a podijeljen je na 55.028.701 nematerijaliziranu redovnu dionicu, koje glase na ime, svaka u nominalnom iznosu od 10 kuna te svaka dionica daje pravo na jedna glas.

Tijekom prijepodneva Petrokemija je izvijestila da je na sjednicama uprave i nadzornog odbora prihvaćen prijedlog o povlačenju dionica s burze, o čemu još mora odlučiti glavna skupština.

Većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji su putem te tvrtke 2018. godine sudjelovali u dokapitalizaciji Petrokemije i tako postali njeni većinski vlasnici s udjelom od 54,52 posto.

Veće vlasničke udjele u Petrokemiji imaju i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 17,9 posto, Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, Janaf 9,09 posto, itd.

Petrokemija je početkom srpnja prošle godine putem Zagrebačke burze objavila da je uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva".

"Uprava društva obavještava da je na zahtjev većinskog vlasnika Terra mineralna gnojiva Uprava Petrokemije odobrila proces dubinskog snimanja društva Petrokemija radi analize postojećeg financijskog, pravnog i tehničkog stanja Petrokemije, a s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva", izvijestili su tada iz kutinske tvrtke, koja nakon toga nije imala dodatnih objava o postupku dubinskog snimanja i eventualnim sudionicima u tom postupku.

Tagovi: Petrokemija, Zagrebačka burza, kompanija Ina, Prvo plinarsko društvo
PROČITAJ I OVO
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
NAGRADE
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
POREČ – Valamar Padova Hotel 4* i Valamar Parentino Hotel 4* odabrani su među sedam najboljih hotela u Hrvatskoj prema ocjenama gostiju poznatog portala za rezervaciju smještaja i ostavljanje recenzija, HolidayCheck.
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Pemom, objavila je u ponedjeljak ta regulatorna agencija na svojim internetskim stranicama.
Deutsche Bahn planira zaposliti 21 tisuću radnika
PLANOVI
Deutsche Bahn planira zaposliti 21 tisuću radnika
BERLIN - Njemački željeznički operater Deutsche Bahn priopćio je da u ovoj godini namjerava zaposliti najmanje 21 tisuću radnika, uključujući 5.200 pripravnika.
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
IN MEMORIAM
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
RIM - Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi
PRODAJA
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE