GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavna skupština Jadroplova odlučivat će o dokapitalizaciji

Glavna skupština Jadroplova odlučivat će o dokapitalizaciji
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2019 / 17:09
Autor: SEEbiz
SPLIT - Dioničari splitskog Jadroplova na glavnoj bi skupštini, koja je sazvana za 11. studenoga, trebali dati ovlast Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljni kapital do najviše 40,9 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica, te odobriti strateškom partneru da te nove dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Jadroplov je, naime, u ponedjeljak putem Zagrebačke burze objavio poziv za glavnu skupštinu, na kojoj dioničari trebaju donijeti odluku da se prošlogodišnji gubitak tog brodara u iznosu od 34,02 milijuna kuna pokrije iz poslovanja tvrtke u budućim razdobljima, kao i odluke koje bi omogućile ulazak strateškog partnera kroz dokapitalizaciju tvrtke.

Dioničari tako trebaju donijeti odluku kojom bi dali odobrenje Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, u roku od pet godine poveća temeljni kapital za maksimalan iznos od 40,9 milijuna kuna, što predstavlja manje od polovine iznosa temeljnog kapitala u trenutku donošenja odluke na skupštini.

Uz to, dioničari trebaju donijeti i odluku o isključenju prava prvenstva dioničara pri upisu novih dionica prilikom odobrenog povećanja temeljnog kapitala, kao i odluku o odobrenju strateškom partneru da može steći dionice bez prava obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Uprava u izvješću o razlozima dokapitalizacije i isključenja prava prvenstva dioničara podsjeća da je "Planom restrukturiranja predviđena privatizacija putem dokapitalizacije kroz pronalaženje odgovarajućeg/odgovarajućih strateških partnera, čime bi se, kroz dokapitalizaciju ili na druge pogodne načine, omogućilo društvu postizanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu, prije svega kroz sanaciju gubitaka, restrukturiranje obveza te ulaganje u imovinu, nužno za opstanak društva i nastavka poslovanja".

Odlukom da se da odobrenje Upravi za povećanje temeljnog kapitala u novcu izdavanjem novih dionica, kako se obrazlaže, "omogućuje se, prije svega, privatizacija, a potom i mogućnost za potencijalne strateške partnere (uključujući i postojeće, manjinske dioničare) ulaska u kapitalnu strukturu društva, što se ukazuje nužnim, obzirom na nisku konkurentnost društva na međunarodnom tržištu, unatoč enormnim naporima koji su poduzeti u svrhu smanjivanja troškova operativnog poslovanja te podizanja razine poslovnih prihoda, a koji napori nisu ostali bez učinka".

Naime, da bi Jadroplov opstao na tržištu potrebna su značajna ulaganja u imovinu te saniranje gubitaka društva, a njegove obveze podmiriti ili restrukturirati. Takve operacije tvrtka nije u mogućnosti postići bez strateškog ulaganja od strane zainteresiranog partnera, po mogućnosti nekoga tko je dobro upoznat s okolnostima i zakonitostima koje vladaju na specifičnom tržištu međunarodnog pomorskog prijevoza, naglašava se u obrazloženju.

Preduvjet za to je privatizacija, pri čemu se navodi da su, s obzirom na brojne dosadašnje pokušaje prodaje Jadroplova, u različitim modalitetima, Uprava i Nadzorni odbor uvjereni kako će se pronalazak strateškog partnera i njegovo ulaganje u tvrtku, najjednostavnije realizirati upravo davanjem ovlasti Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljni kapital izdavanjem novih dionica, budući da je Uprava najbolje upoznata s okolnostima i trendovima na tržištu te je u mogućnosti pronaći najbolju opciju za tvrtku.

Podsjeća se također da je Programom restrukturiranja bila predviđena privatizacija tijekom prošle godine, i to putem dokapitalizacije, ali i da s obzirom na rokove za realizaciju (prvi krug privatizacije u listopadu 2018. godine a drugi u siječnju 2019. godine) taj proces nije ni započeo pa Uprava i Nadzorni odbor smatraju nužnim modificirati model privatizacije i pronalaska strateškog partnera.

Tagovi: Jadroplov
PROČITAJ I OVO
Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.
ANALIZA
Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.
ANALIZA - U 2020. godini grupa Končar ostala je relativno netaknuta pandemijom Covid-19, budući da je prihod od poslovanja zabilježio rast od 5,5% na 3,095 milijardi kuna.
Umro slavni modni dizajner Fred Segal
IN MEMORIAM
Umro slavni modni dizajner Fred Segal
SANTA MONICA - Fred Segal, modni dizajner omiljen među slavnim osobama umro je u četvrtak od posljedica moždanog udara u dobi od 87 godina u bolnici u Santi Monici u Kaliforniji, objavio je u subotu njegov agent.
Brodogradilište 3. maj lani u gubitku zbog negativnih tečajnih razlika
GUBITAK
Brodogradilište 3. maj lani u gubitku zbog negativnih tečajnih razlika
RIJEKA - Brodogradilište 3. maj lani je ostvarilo ukupne prihode od 282,7 milijuna kuna i rashode od 309,7 milijuna kuna te je za 2020. iskazan gubitak od 26,9 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća 3. maja, objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Teška godina za Arena Hospitality Group: Čak 227,3 milijuna kuna gubitka u 2020.
GUBITAK
Teška godina za Arena Hospitality Group: Čak 227,3 milijuna kuna gubitka u 2020.
PULA - Prihod u 2020. godini smanjio se za 69,4% na 238,3 milijuna kuna (2019.:778,1 milijuna kuna). EBITDA gubitak iznosio je 18,3 milijuna kuna (2019.: dobit od 229,5 milijuna kuna).
Salus udvostručio neto dobit u 2020.
SJAJNE BROJKE
Salus udvostručio neto dobit u 2020.
LJUBLJANA - Salus grupa prošle je godine udvostručila neto dobit, pokazuju u petak objavljeni poslovni rezultati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE