GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede

Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 12:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) ističe u srijedu da država oštećenim poduzetnicima mora platiti troškove eventualnog novog zatvaranja gospodarstva i to u iznosu od 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, te da će u protivnom pokrenuti ozbiljne prosvjede.

U UGP-ovu priopćenju navodi se kako je nacionalni stožer najavio još strože epidemiološke mjere koje će vrijediti sve do Božića. Istaknuto je da su mjere najviše usmjerene na ugostiteljstvo, a potom i na sektore kao što su kultura i obrazovanje.

"U slučaju da nacionalni stožer donese strože odluke koje ograničavaju rad poduzetnika, smatramo da je obveza Vlade nadoknaditi pad prometa", kaže se u priopćenju Udruge, uz dodatak kako su mjere za očuvanje radnih mjesta, namijenjene radnicima, a ne poduzećima.

"Ako se Vlada ogluši na apele poduzetnika i obrtnika, moramo istaknuti da će gotovo sigurno tisuće radnika ostati bez posla. Mnogobrojne tvrtke i obrti morat će zatvoriti svoja vrata i više neće biti radnih mjesta za očuvati. Ne želimo da se to dogodi, ne želimo otpuštati, ali neće biti drugog izbora. Također, mnogi poduzetnici i obrtnici bit će prisiljeni prosvjedovati, kao što smo to imali prilike vidjeti u proteklim tjednima. No ovog puta ujedinjeni te zajedno s našim partnerskim udrugama", upozoravaju iz Udruge.

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas smatra da je ono što se sad događa poduzetnicima i obrtnicima ravno lockdownu koji, kako kaže, očigledno plaća samo privatni sektor.

"Ne znam što je gore, ovakvo tiho ubijanje poslovanja kroz puzajući lockdown ili prijetnja novog lockdowna. No znajte jedno, mjere za očuvanje radnih mjesta više nisu dovoljne. Svjesni smo da je pred nama duga i teška zima, stoga još jednom apeliramo na Vladu - vrijeme je za ozbiljne reforme i adekvatne naknade tvrtkama, inače ćemo biti prisiljeni krenuti u ozbiljne prosvjede kako bismo ostvarili prava koja imaju poduzetnici u drugim državama EU", kaže Bujas.

Poduzetnici upozoravaju da je donošenje novih epidemioloških mjera svaki tjedan, kao i ograničavanje rada, oštetilo mnogobrojne tvrtke, da su deseci tisuća radnih mjesta ugroženi, kao i da su mnogi poduzetnici i obrtnici u praktično bezizlaznoj situaciji.

"Iako lockdown nije službeno proglašen, on je za mnoge poduzetnike, zaposlenike i njihove obitelji stvaran. Kao jedan od primjera neobjašnjivih poteza Nacionalnog stožera i Vlade u ovoj krizi, može poslužiti primjer zatvaranja casina i automat klubova koji rade u skladu sa svim zakonima te u skladu s epidemiološkim mjerama. Moramo istaknuti da izgleda kao da mnogima odgovaraju samo kada plaćaju poreze i ostale parafiskalne namete u iznosima od gotovo dvije milijarde kuna godišnje. Osim toga, zapošljavaju preko 7000 radnika čija su radna mjesta s obzirom na nedavne poteze, ugrožena", kaže se u priopćenju UGP-a.

Iz Udruge podsjećaju da su predsjednik Vlade i mnogi ministri u više navrata izjavili da novca ima, što se vidi i iz najave povećanja plaća te dijeljenja božićnice u javnom sektoru. Osim toga, navode da je Vlada nedavno dokapitalizirala Croatia Airlines, a u planu je i kupnja vojnih aviona i mnoge druge javne nabavke koje su planirane u proračunu za 2021. godinu.

"Stoga, smatramo da bi država trebala oštećenim poduzetnicima uplatiti između 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, budući da novca ima", zaključuju u Udruzi Glas poduzetnika.

Tagovi: Glas poduzetnika, lockdown, Croatia Airlines, zatvaranje kafića, Hrvoje Bujas
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE