GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GE izabran za dobavljača turbina za projekt najveće svjetske vjetroelektrane

GE izabran za dobavljača turbina za projekt najveće svjetske vjetroelektrane
TURBINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2019 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Odjel General Electrica za obnovljive izvore energije izabran je za preferiranog dobavljača turbina za britanski projekt najveće vjetroelektrane na moru, koju grade SSE i Equinor, objavile su te kompanije.
Tri projekta vjetroelektrana na području Dogger Bank u Sjevernom moru bit će opremljena General Electricovom turbinom Haliade-X kapaciteta 12 megavata, što je čini najmoćnijom vjetroturbinom u svijetu.
Posao izgradnje vjetroelektrana, vrijedan 10,2 milijarde eura, dobili su norveški Equinor i britanski SSE Renewables u sklopu britanske dražbe subvencija za projekte obnovljivih izvora energije u rujnu.
"Dogger Bank će tako postati dom najvećih vjetroagregata na pučini na svijetu i pionirske tehnologije s niskim udjelom ugljika, koja će odigrati središnju ulogu u nastojanju Britanije da dosegne ugljikovu neutralnost do 2050. godine", izjavio je u priopćenju Paul Cooley, direktor kapitalnih projekata u SSE Renewablesu.
GE Renewable Energy odjel je američkog GE-a sa sjedištem u Parizu.

Orsted bi također trebao koristiti turbinu Haliade-X za dva projekta u SAD-u, od kojih bi prvi na obali Marylanda trebao početi s radom u 2022. godini.
Glasnogovornik je rekao da će se turbine za Dogger Bank vjerojatno graditi u GE-ovim francuskim tvornicama u Saint Nazaireu i Cherbourgu.
Troškovi gradnje vjetroelektrana na moru proteklih godina snažno padaju uglavnom zahvaljujući sve većim turbinama.
Najsnažnija turbina u komercijalnom pogonu je Vestasova turbina od 9,5 MW.
Britanija je već sada najveće svjetsko tržište energije proizvedene u vjetroelektranama na moru. Do 2030. planiraju uz pomoć te tehnologije proizvoditi trećinu električne energije.
Tagovi: General Electric, vjetroelektrane, Dogger Bank
PROČITAJ I OVO
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
Kristina Prokš na čelu Nadzornog odbora PEVEX-a
KARIJERE
Kristina Prokš na čelu Nadzornog odbora PEVEX-a
ZAGREB - Nadzorni odbor PEVEX-a na jučer održanoj sjednici za predsjednicu Nadzornog odbora izabrao je Kristinu Prokš, a za njezinog zamjenika Damira Spudića, koji je i ranije obnašao tu istu funkciju.
Croatia Airlines ukinula brojne letove na međunarodnim linijama
LETOVI
Croatia Airlines ukinula brojne letove na međunarodnim linijama
ZAGREB - Hrvatska nacionalna aviokompanija odradila je operativne promjene na međunarodnim linijama s polaskom iz Zagreba. Zbog slabe potražnje došlo je do otkazivanja određenih polazaka na brojnim linijama.
Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
ŠTRAJK
Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
VELENJE - Gorenje je zaposlenicima isplatilo posebnu naknadu od uštede u proizvodnji za kolovoz. Kako se sindikat nije uspio dogovoriti s upravom o jedinstvenom iznosu dodatka, najavio je štrajk za ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE