GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom traži od Energoinvesta otplatu ratnog duga za gas

Gazprom traži od Energoinvesta otplatu ratnog duga za gas
OTPLATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2018 / 11:06
Autor: SEEbiz
SARAJEVO – Ruska kompanija Gazprom zatražila je od sarajevske firme Energoinvest da nastavi s otplatom ratnog duga za isporuku gasa, a koji iznosi oko 100 miliona konvertibilnih maraka, prenosi list Dnevni avaz.

U dopisu Energoinvestu ruska kompanija predlaže da najveći dio duga na sebe preuzmu građani, i to isključivo iz Federacije, odnosno, kako kažu, Vlada FBiH bi trebalo da prihvati da se građanima do 2023. godine na račune za gas dodaje 8,55 KM koje bi išle na otplatu tog dugovanja.

 “‘Gasprom’ zahtijeva da se do 2023. godine od građana naplaćuje više od osam KM, a sve jer je vlast potrošila novac koji su u ‘Gaspromu’ očekivali. Takođe, bitno je istaći da će više iznose na računima dobivati samo građani Federacije BiH, jer Republika Srpska ne priznaje ratni dug. Pismo je dostavljeno ‘Energoinvestu’, koji vodi ratni dug za plin i oni nemaju druge opcije nego da prihvate uslove ‘Gasproma’, jer neprihvatanje bi izazvalo mnogo veće posljedice. Ovo za sada kriju, jer vlast ne želi da se za ovu priču zna prije izbora”, kazao je izvor lista.

Pismo je dostavljeno Energoinvestu koji, inače, vodi ratni dug za gas i oni nemaju druge opcije već da prihvate uslove Gasproma, jer bi u protivnom posljedice bile mnogo veće, ocjenjuje Dnevni avaz.

Tagovi: Gazprom traži od Energoinvest, gas, plin, a otplatu ratnog duga za gas
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE