GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gasifikacija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu teče planiranom dinamikom

Gasifikacija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu teče planiranom dinamikom
PO PLANU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2019 / 08:23
Autor: SEEbiz / SRNA
BOSANSKI BROD - Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić razgovarala je danas sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta za preradu i prodaju Igorom Šelkunovom, generalnim direktorom Refinerije nafte Bosanski Brod Anatolijem Karaljusom i Kirilom Tkačevom, generalnim direktorom Rafinerije ulja Modriča o ispunjavanju uslova iz ekoloških dozvola u ovim preduzećima te budućim aktivnostima u obje rafinerije.

Predstavnici ruskog investitora, koji su vlasnici nafte industrije RS, obavijestili su Golić o namjerama za dodatna ulaganja s ciljem, kako je saopćeno, efikasnije zaštite i smanjenja uticaja proizvodnje na životnu sredinu.

Golić je podsjetila na značaj koji ova preduzeća imaju za razvoj privrede u RS i izrazila očekivanja da će kroz realizaciju započetih i planiranih projekata poboljšati ukupan poslovni ambijent u tom bh. entitetu.

Direktor Rafinerije nafte Bosanski Brod Anatolij Karaljus je upoznao resornu ministricu da radovi na gasifikaciji Rafinerije teku planiranom dinamikom i da očekuje da će radovi na mreži u krugu tog preduzeća biti uskoro gotovi.

Golić je naglasila da Ministarstvo, kao nadležni organ u oblasti zaštite i poboljšanja kvaliteta životne sredine, podržava sve mjere i aktivnosti koje se sprovode kako bi se izbjegle, spriječile ili smanjile štetne posljedice po životnu sredinu i zdravlje ljudi, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

"Prelazak na ekološki prihvatljiva goriva, kao što je gas, jedna je od najefikasnijih mjera za zaštitu i poboljšanje kvaliteta vazduha. To je prirodno i ekološki prihvatljivo gorivo, koje u poređenju s ostalim fosilnim gorivima, poput mazuta, ima manje emisije ugljendioksida, i tako doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine, a prvenstveno kvaliteta vazduha. Pri sagorijevanju gasa, generalno, nastaju manje količine emisija zagađujućih materija štetnih po životnu sredinu zbog čega se i smatra strateškim energentom. Osim toga, u produktima sagorijevanja gasa nisu prisutni pepeo i čađ, odnosno PM čestice (praškaste materije) koje predstavljaju veliki problem u zimskom periodu kod sagorijevanja drugih goriva, a veoma su štetne po zdravlje stanovništva", rekla je ministrica Golić.

Tagovi: Rafinerija nafte, Zarubežnjeft, Srebrenka Golić
PROČITAJ I OVO
Japanski premijer traži dodatne doze Pfizera
CJEPIVO
Japanski premijer traži dodatne doze Pfizera
TOKIO - Japanski premijer Yoshihide Suga zatražio je u subotu od američke farmaceutske tvrtke Pfizer dodatne doze cjepiva protiv covida-19, izvijestili su mediji.
Kanada ne odustaje od AstraZenece unatoč slučajevima zgrušavanja krvi
CJEPIVO
Kanada ne odustaje od AstraZenece unatoč slučajevima zgrušavanja krvi
OTTAWA - Kanada je u subotu objavila da je identificirala drugi slučaj zgrušavanja krvi u tjedan dana s malim brojem trombocita nakon primjene cjepiva AstraZenece, ali zemlja i dalje preporučuje njegovo korištenje.
Zoran Tajić v.d. direktora Barske plovidbe
KADROVI
Zoran Tajić v.d. direktora Barske plovidbe
BAR - Zoran Tajić iz Bara danas je izabran za vršioca dužnosti izvršnog direktora AD Barska plovidba.
Rubicon Partner Ventures drži 17,51% Luke Rijeka
PROMJENE
Rubicon Partner Ventures drži 17,51% Luke Rijeka
RIJEKA - Rubicon Partners Ventures ASI sp. z.o.o. sada je vlasnik 17,51 posto udjela riječke luke, a udjel su preuzeli od OT Logisticsa.
Imenovan novi Odbor direktora Plantaža, Vuksanović predsjednik
PLANTAŽE
Imenovan novi Odbor direktora Plantaža, Vuksanović predsjednik
PODGORICA - Odbor direktora kompanije Plantaže izabrao je u petak, na konstitutivnoj sjednici, Nebojšu Vuksanovića za predsjednika Odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE