GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Furjan: Razočarani smo zbog izbacivanja Plivinih lijekova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Furjan: Razočarani smo zbog izbacivanja Plivinih lijekova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predsjednik uprave Plive Mihael Furjan izrazio je razočaranost odlukom županijskih vlasti sa sjedištem u Mostaru, koje su više desetaka njenih i lijekova drugih farmaceutskih kompanija iz EU-a skinuli s popisa lijekova čime je, kako tvrdi, ugroženo liječenje i zdravlje pacijenata.

Nedavno je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) odobrila novu listu lijekova koji se izdaju na recept u toj županiji, na kojoj je u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 60, ostalo samo 14 Plivinih lijekova.

Za lokalne medije u Mostaru reagirao je predsjednik Uprave hrvatske farmaceutske kompanije nazvavši tu odluku protuzakonitom.

"Neugodno smo iznenađeni Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova, koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK kojom je Vlada Hercegovačko - neretvanske županije protuzakonito izbacila s pozitivne liste lijekova veliki broj proizvođača s teritorija Europske unije te tako onemogućila pacijentima da nastave koristiti propisanu terapiju bez plaćanja, čime se ugrožava kvaliteta liječenja i njihovo zdravlje”, kaže Furjan u pisanoj izjavi.

Tvrdi da su na taj način vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u podređen položaj dovele određene farmaceutske kompanije.

"Odluka kojom nadležne institucije narušavaju tržišna načela poslovanja i diskriminiraju slobodu prometa roba i usluga još više čudi kada se u obzir uzme dugogodišnja suradnja zdravstvenih sustava RH i Federacije BiH", naveo je predsjednik Plivine uprave.

Pojasnio je kako Hrvatska stalno pomaže zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, od čega je bila najveća donacija mostarskoj bolnici u iznosu od 43 milijuna kuna namijenjene borbi protiv koronavirusa.

Mediji u Mostaru pišu da se puno pacijenata već žalilo zbog problema sa zamjenskim lijekovima.

Tagovi: Mihael Furjan, Pliva, Hercegovačko-neretvanski kanton
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE