GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa

FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 08:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.

Agencija je također u ponedjeljak rekla da sporazum, najavljen u kolovozu 2023., prijeti eliminacijom poticaja dvjema kompanijama da se natječu za zaposlenike i mogao bi smanjiti plaće zaposlenika i beneficije na radnom mjestu. Kombinacija Tapestryja i Caprija zaposlila bi otprilike 33.000 ljudi diljem svijeta, objavila je agencija.

"S ciljem da postane serijski preuzimatelj, Tapestry nastoji preuzeti Capri kako bi dodatno učvrstio svoje uporište u modnoj industriji", rekao je Henry Liu, direktor FTC-ovog ureda za tržišno natjecanje u izjavi.

Ovaj potez posljednji je potez FTC-a koji je zauzeo agresivniji stav o antimonopolskim pitanjima.

U veljači je FTC podnio tužbu kako bi blokirao spajanje divova trgovine mješovitom robom Kroger i Albertson's vrijednog 24,6 milijardi dolara, rekavši da bi nedostatak konkurencije doveo do viših cijena namirnica i nižih plaća radnika. Lanci supermarketa rekli su u ponedjeljak da će prodati više svojih trgovina u nastojanju da uguše zabrinutost savezne vlade.

Kroger i Albertsons najavili su svoje planirano spajanje u listopadu 2022. Tvrtke su rekle da je to neophodno kako bi se mogle bolje natjecati s Walmartom, Amazonom i drugim velikim rivalima.

Portfelj robnih marki Tapestryja i Caprija pokriva široku lepezu artikala od odjeće preko naočala do cipela. Tapestry je posljednjih nekoliko godina bio u fazi akvizicije i već posjeduje Kate Spade New York, Stuart Weitzman i Coach. Capri posjeduje brendove Versace, Michael Kors i Jimmy Choo.

Točnije, Tapestryjevi brendovi Coach i Kate Spade te Caprijev brend Michael Kors bliski su rivali na tržištu torbica. FTC je rekao da kontinuirano nadziru robne marke ručnih torbi drugih kako bi odredili cijene i performanse, te svaki koristi te informacije za donošenje strateških odluka, uključujući hoće li povisiti ili smanjiti cijene torbica.

Nakon što bude dovršen, novi bi entitet bio četvrta najveća luksuzna tvrtka na svijetu, s kombiniranim tržišnim udjelom od oko 5,1% tržišta luksuzne robe, prema istraživačkoj tvrtki GlobalData PLC. U Americi će tvrtka postati drugi najveći igrač u luksuznom sektoru iza LVMH-a, s ukupnim udjelom od 6% tržišta luksuzne robe, objavio je GlobalData.

I Capri i Tapestry rekli su da se izrazito ne slažu s odlukom FTC-a.

“Tržišna stvarnost, koju vladin izazov zanemaruje, u velikoj većini pokazuje da ova transakcija neće ograničiti, smanjiti ili ograničiti konkurenciju,” rekao je Capri u izjavi na svojoj web stranici. “Tapestry i Capri djeluju u žestokoj konkurenciji i vrlo fragmentiranoj globalnoj industriji luksuza. Potrošači imaju stotine izbora ručnih torbica po svakoj cjenovnoj razini u svim kanalima, a prepreke za ulazak su niske. ”

Tagovi: ftc, cocach, tapestry, michael kors, capri, versace, jimmy choo, kroger
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE