GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski koncesionar zagrebačke zračne luke dobio odgodu plaćanja

Francuski koncesionar zagrebačke zračne luke dobio odgodu plaćanja
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 16:01
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), koncesionar na Zračnoj luci Franjo Tuđman, zatražila je i dobila odgodu plaćanja koncesijske naknade u iznosu od 10,7 milijuna kuna za pravi kvartal ove godine zbog pandemije koronavirusa.

Prema podacima koje smo dobili od resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, MZLZ je ove godine na osnovi koncesijske naknade, koja se plaća kvartalno, trebao uplatiti ukupno 45 milijuna kuna, a od toga je 2. siječnja već uplaćeno 9,8 milijuna kuna. Za razdoblje od 1. siječnja do 1. travnja ove godine koncesijska naknada, navode u Ministarstvu, iznosi 10,7 milijuna kuna i za taj iznos odobrena je odgoda plaćanja zbog više sile. U Ministarstvu objašnjavaju da je ugovorom o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i MZLZ-a predviđena mogućnost odgode plaćanja koncesijske naknade u slučaju pojave više sile koja pak znatno narušava novčane tokove koncesionara i njegovu mogućnost izvršavanja svih financijskih obveza.

Temeljem analize zahtjeva koncesionara odobrena je odgoda plaćanja dijela fiksne i varijabilne koncesijske naknade koja je dospijevala u travnju, a eventualne daljnje odgode će biti prilagođene situaciji i okolnostima uzrokovanih pojavom događaja više sile – poručuju iz Ministarstva. Dodaju da koncesionar ima obvezu uplatiti tu odgođenu naknadu po prestanku više sile, i to uz kamatu od četiri posto.

U MZLZ-u kažu da od 15. ožujka do 15. lipnja bilježe na Tuđmanu pad prometa od čak 95 posto i da je glavni uzrok tome pandemija koronavirusa, a da se to sukladno članku 18.1 ugovora o koncesiji smatra višom silom. Stoga su se, navode, pozvali na nastanak otežavajuće okolnosti više sile i na temelju članka 4.4.2 zatražili privremenu odgodu plaćanja dospjele koncesijske naknade na dan 1. travnja 2020.

Važno je naglasiti kako u svim ovim slučajevima nema dodatnih opterećenja za državni proračun RH jer se država tek privremeno odriče naplate koncesijske naknade koju je koncesionar i dalje obvezan platiti nakon stabilizacije poslovanja i, sve dok to ne učini, nije ovlašten isplaćivati dobit – poručuju iz MZLZ-a i dodaju da je trenutačno teško reći kad će se dostići potrebna razina novčanog toka s obzirom na to da to ovisi o oporavku čitave industrije zračnog prometa koju je kriza vrlo ozbiljno pogodila.

Međunarodna zračna luka Zagreb je dosad na ime koncesijske naknade uplatila 230 milijuna kuna. U ožujku su kroz ZL Franjo Tuđman prošla 97.063 putnika, za razliku od 232.987 putnika u istom mjesecu prošle godine. U travnju je pak, kad su restrikcije zbog pandemije bila najstrože, kroz zagrebački aerodrom prošlo svega 5118 putnika, dok ih je u travnju prošle godine zabilježeno 280.790. U svibnju su se te brojke nešto popravile, kako su restrikcije popuštale, pa je broj putnika u tom mjesecu iznosio 13.881, što je i dalje bio ogroman pad u odnosu na svibanj prošle godine kad je kroz Tuđman prošlo 311.368 putnika. U ovom mjesecu promet je ipak puno bolji, ali i dalje daleko od prošlogodišnjeg jer se broj letova povećao, prvenstveno Croatia Airlinesa. Preko ZL Franjo Tuđman prošle je godine prošlo gotovo 3,5 milijuna putnika i to je bila rekordna godina za taj aerodrom. Ove godine u prvih pet mjeseci pak taj aerodrom bilježi svega 503.333 putnika.

Međunarodna zračna luka Zagreb koncesionar je na ZL Franjo Tuđman od 5. prosinca 2013., nakon potpisivanja 30-godišnjeg koncesijskog ugovora. Ukupna investicija u novi putnički terminal zagrebačkog aerodroma iznosi 300 milijuna eura. U tvrtki MZLZ partneri su francuska građevinska tvrtka Bouygues, zatim francuski operater zračnih luka Aéroports de Paris Management, fond Svjetske banke IFC – International Finance Corporation, fond Marguerite, turski upravitelj zračnim lukama TAV Airports te hrvatska građevinska tvrtka Viadukt u stečaju.

Na višu silu i pad prometa zbog nje pozvali su se i koncesionari na autocesti Zagreb – Macelj koji sukladno koncesijskom ugovoru imaju pravo na nadoknadu prihoda od Republike Hrvatske u slučaju pada prometa, ali taj novac i oni moraju uz kamatu vratiti kad se promet vrati na zadovoljavajuću razinu.

U Ministarstvu kažu da ih je koncesionar sukladno ugovoru o koncesiji za financiranje, građenje te gospodarsko korištenje i održavanje autoceste Zagreb – Macelj, izvijestio o nastanku više sile, odnosno o padu prometa za 63 posto. Navode i da u ovom trenutku razmatraju mehanizme kojima bi ublažili takve posljedice.

– Ali pri svemu tome, vrlo se odgovorno ponašamo prema državnom proračunu, sve pažljivo važemo i usklađujemo se s Ministarstvom financija – poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastruktura.

Tagovi: Međunarodna zračna luka Zagreb, Viadukt, Zračna luka Franjo Tuđman, Bouygues, Aéroports de Paris Management, International Finance Corporation
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE