GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki

Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki
INJEKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada rezervirala je 20 milijardi eura za kapitalne injekcije u velike domaće kompanije koje se bore za opstanak u koronakrizi, rekao je u petak ministar financija Bruno Le Maire.

Le Maire je ponovo obećao pomoć francuskim korporativnim šampionima u prevladavanju krize, bilo preuzimanjem udjela, bilo još drastičnijim potezima, poput nacionalizacije, ako se ukaže potreba.

"Odlučili smo izdvojiti dodatna sredstva za kriznu pomoć, usmjeriti 20 milijardi eura u poseban fond za potporu kapitalu kompanija kojima je potreban, neovisno o tome jesu li državne ili privatne", izjavio je Le Maire za Europe 1 radio.

Novac je rezerviran u sklopu paketa kriznih mjera čiju je vrijednost Le Maire u četvrtak više nego udvostručio, na 100 milijardi eura. Očekuje se da će se paket naći pred parlamentarcima iduće srijede.

Prva na listi kompanija koje će možda trebati državni novac zrakoplovni je prijevoznik Air France KLM. Jučer su iz nizozemsko-francuskog prijevoznika poručili da očekuju pomoć vlada matičnih zemalja u namirivanju potreba za gotovinom u uvjetima gotovo potpunog prekida zračnog prijevoza.

“Što se tiče Air Francea, spremni smo, kada za to dođe vrijeme a to će bez sumnje biti uskoro, pružiti Air Franceu podršku i stvoriti uvjete za brzi oporavak tog francuskog nacionalnog prvaka", poručio je Le Maire.

Izvori su izjavili za Reuters da Air France-KLM pregovara s bankama o zajmu u iznosu čak šest milijardi eura za koji bi jamstva dobio od francuske i nizozemske vlade. Zamjenik francuskog ministra prometa kazao je da iznos "nije nerealan".

Ostale kompanije čije je poslovanje zaustavljeno prvo su kontaktirale banke kako bi zatražile kredite.

Tako je predsjednik Renaulta Jean-Dominique Senard danas izjavio da bi mogli od banaka zatražiti kredit u iznosu od četiri do pet milijardi eura. Francuska u tom automobilskom divu ima udjel od 15 posto, podsjeća Reuters.

Tagovi: Francuska, francuska ekonomija, Bruno Le Maire, Air France-KLM
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE