GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki

Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki
INJEKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada rezervirala je 20 milijardi eura za kapitalne injekcije u velike domaće kompanije koje se bore za opstanak u koronakrizi, rekao je u petak ministar financija Bruno Le Maire.

Le Maire je ponovo obećao pomoć francuskim korporativnim šampionima u prevladavanju krize, bilo preuzimanjem udjela, bilo još drastičnijim potezima, poput nacionalizacije, ako se ukaže potreba.

"Odlučili smo izdvojiti dodatna sredstva za kriznu pomoć, usmjeriti 20 milijardi eura u poseban fond za potporu kapitalu kompanija kojima je potreban, neovisno o tome jesu li državne ili privatne", izjavio je Le Maire za Europe 1 radio.

Novac je rezerviran u sklopu paketa kriznih mjera čiju je vrijednost Le Maire u četvrtak više nego udvostručio, na 100 milijardi eura. Očekuje se da će se paket naći pred parlamentarcima iduće srijede.

Prva na listi kompanija koje će možda trebati državni novac zrakoplovni je prijevoznik Air France KLM. Jučer su iz nizozemsko-francuskog prijevoznika poručili da očekuju pomoć vlada matičnih zemalja u namirivanju potreba za gotovinom u uvjetima gotovo potpunog prekida zračnog prijevoza.

“Što se tiče Air Francea, spremni smo, kada za to dođe vrijeme a to će bez sumnje biti uskoro, pružiti Air Franceu podršku i stvoriti uvjete za brzi oporavak tog francuskog nacionalnog prvaka", poručio je Le Maire.

Izvori su izjavili za Reuters da Air France-KLM pregovara s bankama o zajmu u iznosu čak šest milijardi eura za koji bi jamstva dobio od francuske i nizozemske vlade. Zamjenik francuskog ministra prometa kazao je da iznos "nije nerealan".

Ostale kompanije čije je poslovanje zaustavljeno prvo su kontaktirale banke kako bi zatražile kredite.

Tako je predsjednik Renaulta Jean-Dominique Senard danas izjavio da bi mogli od banaka zatražiti kredit u iznosu od četiri do pet milijardi eura. Francuska u tom automobilskom divu ima udjel od 15 posto, podsjeća Reuters.

Tagovi: Francuska, francuska ekonomija, Bruno Le Maire, Air France-KLM
PROČITAJ I OVO
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
Atlantic Grupa poboljšala očekivanja poslovnih rezultata za 2021.
OČEKIVANJA
Atlantic Grupa poboljšala očekivanja poslovnih rezultata za 2021.
ZAGREB - Društvo procjenjuje da će uslijed boljih od očekivanih prodajnih rezultata u zadnja dva mjeseca 2021. godine ukupan rast prihoda od prodaje za 2021. godinu iznositi oko 8,5%.
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
LITIJ
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
ZAGREB - Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija, te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju "Rio Tinto", izjavila je premijerka Ana Brnabić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE