GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska najveći izvoznik vina među zemljama EU-a, Britanija najveći uvoznik

Francuska najveći izvoznik vina među zemljama EU-a, Britanija najveći uvoznik
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2019 / 18:33
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska je prošle godine potvrdila poziciju najveće izvoznice vina među zemljama Europske unije, ostavljajući daleko iza sebe Italiju i Španjolsku, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku, objavljeni povodom dana beaujolais nouveaua.

U 2018. godini u EU je prodano oko 15 milijardi litara vina (uključujući pjenušavo vino, porto i grožđani mošt) iz europske proizvodnje.

Najveći proizvođači bile su Italija, Španjolska i Francuska, a slijede Portugal, Njemačka i Mađarska.

Francuska najveća izvoznica

U 2018. članice EU-a izvezle su vino ukupne vrijednosti 22,7 milijardi eura. Oko polovine, u vrijednosti 11,6 milijardi eura, izvezeno je u zemlje izvan EU-a, među kojima prednjače Sjedinjene Države s vrijednošću vina uvezenog iz EU-a od 3,8 milijardi eura.

Slijede Švicarska i Kina u koje je EU prošle godine izvezao vino u vrijednosti od po milijardu eura. Europski izvoz vina u Kanadu dosegnuo je vrijednost od 900 milijuna eura a među značajnim su uvoznicima bili i Japan i Hong Kong koji su uvezli vino u vrijednosti od po 800 milijuna eura.

Francuska je u 2018. bila daleko najveća izvoznica vina, s vrijednošću izvoza u zemlje izvan EU-a od 5,4 milijarde eura. Na drugom je mjestu Italija s 3,1 milijardom eura a na trećem Španjolska s 1,2 milijarde eura vrijednim izvozom vina izvan EU-a.

Hrvatska je prošle godine izvan EU-a izvezla vino u vrijednosti 9,55 milijuna eura. Hrvatski izvoz u druge zemlje EU-a dosegnuo je vrijednost od 6,6 milijuna eura.

Velika Britanija najveća uvoznica

Ukupno su zemlje EU-a prošle godine uvezle vino u vrijednosti 13,4 milijarde eura. Samo je petina uvezenog vina bila iz zemalja izvan EU-a, među kojima je na prvom mjestu Čile s vrijednošću uvoza od 600 milijuna eura.

Na drugom je mjestu Australija odakle je EU uvezao vino u vrijednosti 450 milijuna eura. Treći je SAD sa 430 milijuna eura a među značajnim izvoznicima vina u EU izdvajaju se još Južnoafrička Republika i Novi Zeland, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Među državama članicama Unije najveća je uvoznica vina u 2018. bila Velika Britanija, s vrijednošću uvoza vina izvan EU-a od 1,2 milijarde eura.

Slijede Njemačka s 300 milijuna eura, te Nizozemska i Francuska s vrijednošću uvoza vina izvan EU-a od po 200 milijuna eura.

Hrvatska je u 2018. iz zemalja izvan EU-a uvezla vino u vrijednosti 14,2 milijuna eura. Uvoz iz ostalih zemalja EU-a iznosio je 16,5 milijuna eura.

Tagovi: vino, vinarstvo, Francuska
PROČITAJ I OVO
Čak trinaest aviokompanija ovog se ljeta nije vratilo u Zračnu luku Zagreb
LOŠE VIJESTI
Čak trinaest aviokompanija ovog se ljeta nije vratilo u Zračnu luku Zagreb
ZAGREB - Globalna pandemija značajno je utjecala na zračni promet te sve zračne luke očekivano bilježe pad broja putnika.
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
LUKE I BRODARI
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
RIJEKA - Luka Rijeka je, posebice posljednje dvije godine, sve više u fokusu glavnih svjetskih brodara koji svoj teret prema zemljama Srednje Europe i zapadnog Balkana usmjeravaju upravo kroz Rijeku, izjavio je za SEEbiz Marko Škraljsky, glavni menadžer Dragon Maritime Adria d.o.o., agenta Cosco Shipping Linesa.
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PAD
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PODGORICA - Rezultati ostvareni u proizvodnji u kompaniji Plantaže u prvih osam mjeseci su izuzetno dobri, posebno u uslovima djelovanja koronavirusa, ocijenjeno je na sjednici Odbora direktora tog preduzeća.
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
PRUGA
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
BEOGRAD - Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju deonice pruge Beograd-Bar od Valjeva, preko Vrbnice, do granice s Crnom Gorom, danas je potpisan u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i nfrastrukture Srbije.
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ODLIČAN POTEZ
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ZAGREB - Konzum i Zumići u suradnji s Hrvatskom udrugom pčelara Pčelinjak pokreću humanitarni projekt za spašavanje pčela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE