GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Forum franšiza: Rast broja franšiza u pandemiji, otvoren prostor za daljnji rast

Forum franšiza: Rast broja franšiza u pandemiji, otvoren prostor za daljnji rast
FRANŠIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 15:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj raste broj franšiza - u 2020. za 20 posto, te ih je sada oko 220 od kojih je petina domaćih, što dokazuje da je franšizno poslovanje prilika za mnoge, istaknuto je u utorak na 2. forumu franšiza.

Forum su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK), Europska poduzetnička mreža (EEN) i HAMAG-BICRO.

Oni koji se odluče za franšizno poslovanje, bilo da kupuju ili prodaju franšizu tj. razrađeni know-how o poslovanju, često duže opstaju kao tvrtke u prvih pet godina nego neke druge novoosnovane tvrtke, rečeno je na forumu.

"To što imamo oko 220 franšiza na oko 1.100 lokacija u Hrvatskoj i s blizu 18 tisuća zaposlenih, govori da je moguće uspjeti i da za franšize ima još prostora. Imamo i dosta pozitivnih franšiznih priča koje su se proširile po svijetu", rekla je voditeljica Odjela za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Iznijela je nekoliko primjera uspješnih domaćih franšiza u svijetu za koje je kazala da su se u pandemiji razvile i širile poslovanje, poput Muzeja iluzija, rent a cara Carwiz, Surf'n'fries, Direkt bookera, Body Creatora i drugih.

Na Forumu su bili i predstavnici brojnih drugih, od Place2Go-a, TinkerLabsa, Škole brzog i mudrog učenja, praonica rublja "Bijeli svijet" i drugih.

Ravlić je napomenula da HGK sa svojom Zajednicom franšiznog poslovanja godinama dosta radi na promicanju te vrste poslovanja, što je potvrdio i predsjednik te zajedndice (iz Carwiza) Krešimir Dobrilović, kazavši da im je jako važna suradnja koju su prije par godina ostvarili sa HZZ-om, uz koju se kupnja franšize opravdava kao trošak kroz mjeru za samozapošljavanje.

"To je za sada dobra mjera. Od fondova EU nemamo za franšize ništa, a ni banke u Hrvatskoj se baš ne 'lome' za financiranje takvog posla, kao što ni nema baš neke velike podrške od drugih financijskih institucija. Ipak, postoje naznake iz nekih banaka i nadamo se poboljšanju jer posla i prilika za 'franšiziranje' ima jako puno", kazao je Dobrilović.

To bi moglo i povećati broj franšiza u Hrvatskoj, i domaćih i stranih, koje su sada u većini, oko 80 posto, dok je u ostalim europskim zemljama znatno više domaćih franšiza, i do 95 posto.

Dugogodišnja zagovornica franšiznog poslovanja u Hrvatskoj i zamjenica predsjednika te HGK-ove Zajednice Ljiljana Kukec iznijela ja pak podatke da to poslovanje u svijetu čini oko 4,6 posto globalnog BDP-a, kao i da je u svijetu oko 28 tisuća franšiza, od čega u Europi nešto više od 15 tisuća na oko tri milijuna lokacija i s oko 25 milijuna zaposlenih, što po njoj znači veliku snagu.

"Važno je za proces franšiziranja angažirati stručnjaka, a za franšize su najbolje male tvrtke", rekla je Kukec.

Alan Orlić koji vodi edukativnu franšizu TinkerLabs iz Osijeka te osnivač franšize Rakhia bar Matija Blažević kažu da nije lako otpočetka, ali ako je ideja dobra i uz ustrajnost i dobre suradnike može se raditi i razvijati.

Predstavnik HZZ-a Kristijan Buza izvijestio je pak da je kroz kupnju franšize kao trošak sufinanciran od strane HZZ-a u zadnje tri godine odobreno 17 zahtjeva, a u 2021. do sada tri, dok je predstavnica PBZ-a Sandra Špiranović najavila da će u suradnji sa Zajednicom franšiznog poslovanja HGK ta banka članovima Zajednice ponuditi specijalizirane usluge i bankarske proizvode.

Tagovi: Forum franšiza, franšize, Tomislava Ravlić, Muzej iluzija
PROČITAJ I OVO
Fina proglasila tvrtku Decospan Mato Furnir najuspješnijim poduzetnikom u 2021.
ZLATNA BILANCA
Fina proglasila tvrtku Decospan Mato Furnir najuspješnijim poduzetnikom u 2021.
ZAGREB - Fina je u četvrtak navečer dodijelila Zlatnu bilancu najboljim hrvatskim tvrtkama, a sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2021. godini je tvrtka "Decospan Mato Furnir".
Otkazi u Novartisu zahvatit će i zaposlenike u Sloveniji
OTPUŠTANJA
Otkazi u Novartisu zahvatit će i zaposlenike u Sloveniji
LJUBLJANA - Farmaceutski div Novartis, u čijem je sastavu i slovenski Lek, u sklopu restrukturiranja objedinjuje onkologiju i farmaceutsku djelatnost u jedan odjel, uključujući i Sloveniju, potvrđeno je u Leku za STA.
Fortenova grupa objavila svoje prvo Izvješće o održivosti
ODRŽIVOST
Fortenova grupa objavila svoje prvo Izvješće o održivosti
ZAGREB - Fortenova grupa je pripremila i na svojim mrežnim stranicama (https://fortenova.hr/odrzivost/ ) objavila Izvješće o održivosti za 2021.
Imperial Riviera uložila 2 milijuna eura u novu pješčanu plažu na otoku Rabu
ULAGANJA
Imperial Riviera uložila 2 milijuna eura u novu pješčanu plažu na otoku Rabu
RAB - Uz glazbeni spektakl Nene Belana i grupe Fiumens, u srijedu 29. lipnja, svečano je otvorena nova pješčana plaža u sklopu Valamar Padova hotela na otoku Rabu te novi The Beat Beach Club. Vrijednost investicije Imperial Riviere u projekt u okviru kojeg je uređena nova plaža je viša od 2 milijuna eura.
Vindija po sedmi put podiže otkupnu cijenu mlijeka
MLIJEKO
Vindija po sedmi put podiže otkupnu cijenu mlijeka
VARAŽDIN - Prehrambena kompanija Vindija u četvrtak je najavila da će povećati otkupnu cijenu mlijeka svojim kooperantima za dodatnih 15 lipa po litri od kolovoza, što će biti sedmo povećanje otkupne cijene mlijeka od početka ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE