GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova predlaže da se plaćanje dobavljačima odvija u skladu s mogućnostima

Fortenova predlaže da se plaćanje dobavljačima odvija u skladu s mogućnostima
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2019 / 21:10
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Fortenova je na upit N1 televizije pojasnila kako gledaju na zahtjeve dobavljača da se isplata graničnog duga odvija po uvjetima dogovorenima u nagodbi, pri čemu odbacuju ponuđenih 5 milijuna eura za ovu godinu.

"Fortenova grupa poštuje nagodbu vjerovnika Agrokora i ispunjava sve obveze prema nagodbi. Tako smo, u skladu s postupkom koji propisuje nagodba, utvrdili i s platnim agentom dobavljača usuglasili da dug na ime Uvjetnog prava plaćanja dobavljačima vezan uz operativnu dobit Konzuma u 2018. godini iznosi 17,55 milijuna eura. Ispunili smo i drugu važnu obvezu koju imamo prema nagodbi, a to je osiguravanje refinanciranja SPFA kredita. Poštujemo i odredbe nagodbe prema kojima moramo osigurati dostatnu likvidnost za stabilno poslovanje Fortenova grupe u Hrvatskoj i odgovorno upravljati novčanim tijekom kompanije", odgovorili su iz Fortenove na upit N1 televizije o tome koji iznos i dinamiku isplate graničnog duga predlažu i kako komentiraju poruke iz Vlade da stoje uz dobavljače.

"Prema izričitim odredbama nagodbe, obveze vezane uz Uvjetno pravo plaćanja su ili plaćanje duga, ukoliko nizozemska kompanija Fortenova Group TopCo B.V. raspolaže potrebnim sredstvima, ili plaćanje kamata na taj dug u iznosu od četiri posto u prvoj godini i šest posto u periodu nakon toga, do trenutka plaćanja. Mi smo, u skladu s trenutnim okolnostima, dobavljačima ponudili plaćanje iznosa od pet milijuna eura do kraja rujna ove godine, preuzimajući i obvezu da daljnja plaćanja idu sa svakim sljedećim raspoloživim viškom likvidnosti, unutar okvira predviđenih financijskim aranžmanima Fortenova grupe. Na preostali iznos duga, baš kako je to i predviđeno nagodbom, moramo plaćati kamatu dok ne otplatimo cijeli dug. Ovdje dakle imamo s jedne strane zahtjev Udruge dobavljača da se cijeli utvrđeni iznos duga plati odmah, a s druge strane imamo naš prijedlog da se s plaćanjem Uvjetnog prava krene u skladu s mogućnostima, što je izričito predviđeno nagodbom i upravo zato su nagodbom unaprijed utvrđene i kamate do trenutka isplate cijelog duga", poručuju.

Ističu i da "Fortenova grupa potpuno redovito podmiruje sve tekuće obveze i ostvaruje dobre rezultate iz operativnog poslovanja", na što će, kažu, biti fokusirani i dalje.

"Upravo ti rezultati su ključni za daljnje ispunjavanje svih obveza prema nagodbi, koju, još jednom naglašavamo, poštujemo u cijelosti. Utvrđeni iznos Uvjetnog prava plaćanja dobavljačima nitko ne spori, on će biti plaćen u skladu s odredbama nagodbe, a uprava Fortenova grupe će s partnerima i drugim dionicima nastaviti, kao i do sada, razgovarati prije svega izravno."

Podsjetimo, predstavnici Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, u petak su u Banskim dvorima bili na sastanku u Vladi. Tema sastanka bila je nepoštivanje nagodbe.

"Na sastanku su predstavljene analitike mogućih sljedećih koraka. Stojimo iza svega što je dogovoreno unutar nagodbe i inzistirat ćemo da se nagodba u potpunosti ispoštuje. Pozvat ćemo menadžment Fortenove u cilju da sve što je dogovoreno u nagodbi i sprovede", rekao je nakon sastanka ministar gospodarstva Darko Horvat.

"Naša poruka danas premijeru, ministru gospodarstva i suradnicima bila je da Udruga dobavljača, odnosno svi dobavljači, žele da se provede nagodba, a u onom najspornijem dijelu isplate graničnog duga - jednostavno, želimo isplatu graničnog duga po uvjetima koje smo dogovorili u nagodbi", kazao je predsjednik Udruge dobavljača Marin Pucar.

"Vlada je upoznata danas s time i mislim da će s njihove strane biti slijed aktivnosti podrška na tom putu, odnosno da se nagodba provede onako kako je definirana", kazao je Pucar.

Ranije ovoga tjedna mediji su izvještavali da su dobavljači na sastanku s glavnim izvršnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem stoji da će ove godine dobiti oko pet milijuna eura zaostalog duga. S bzirom da je nagodbom vjerovnika Agrokora dogovoreno da će dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine, dobavljači novi prijedlog vide kao izigravanje nagodbe.

Nagodbom je utvrđeno da je isplata nužna ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura. S obzirom na lanjske rezultate dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura. I Sberbanka ima poseban dogovor, ali isplate im ovise o poslovanju Fortenove, koja treba postići EBITDA od najmanje 245 milijuna eura.
Novi kreditori, HPS Investments i VTB bank sada ograničavaju ukupne isplate na 15 milijuna eura objema stranama u iduće tri godine.
Dobavljači, pak, upozoravaju da sukladno rezultatima Konzuma, trebaju dobiti između 20 i 30 milijuna eura u ovoj godini, a ne ponuđenih 5 milijuna eura.

Tagovi: Fortenova grupa, Agrokor, Marin Pucar, Fabris Peruško, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Jadran će upravljati s dodatna tri hotela i resortom
HOTELIJERI
Jadran će upravljati s dodatna tri hotela i resortom
CRIKVENICA - Jadran d.d. iz Crikvenice zaključio je jučer ugovore o zakupu i preuzimanju na upravljanje dodatne smještajne kapacitete u tri atraktivne jadranske turističke destinacije, čime je svojim postojećim kapacitetima dodao još 403 nove smještajne jedinice.
Poznati modni brend dolazi u Srbiju
ŠIRENJE
Poznati modni brend dolazi u Srbiju
BEOGRAD - Nemački modni brend Peek and Cloppenburg 9. aprila otvoriće svoju radnju u tržnom centru Beo u Beogradu.
Kuvajtske luke obustavljaju putnički promet s Iranom zbog straha od koronavirusa
ODLUKE
Kuvajtske luke obustavljaju putnički promet s Iranom zbog straha od koronavirusa
KUWAIT CITY - Kuvajtske lučke vlasti do daljnjeg su obustavile kretanje ljudi prema Iranu i iz njega zbog zabrinutosti od izbijanja koronavirusa u toj zemlji, priopćila je rano u petak državna novinska agencija KUNA.
Ankara: Washington bi Turskoj mogao poslati sustav Patriot
ORUŽJE
Ankara: Washington bi Turskoj mogao poslati sustav Patriot
ANKARA - Sjedinjene Države bi mogle Turskoj poslati raketni sustav Patriot nakon smrti turskih vojnika ubijenih tijekom ciljanih napada sirijskog režima na području Idliba, izjavio je u četvrtak turski ministar obrane Hulusi Akar.
Plantaže iz minusa izvukla prodaja imovine
LOŠA GODINA
Plantaže iz minusa izvukla prodaja imovine
PODGORICA - Za kompaniju Plantaže 2019. godina mogla bi biti jedna od najlošijih poslovnih godina, a od minusa su je, prema informacijama “Vijesti”, spasili prodaja imovine i akcija Podgoričke banke, kao i rast vrijednosti zaliha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE