GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova: Konsolidirana dobit u devet mjeseci veća od dvije milijarde kuna

Fortenova: Konsolidirana dobit u devet mjeseci veća od dvije milijarde kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 15:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fortenova grupa u u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila ukupne konsolidirane prihode iznad 30 milijardi kuna te prilagođenu konsolidiranu dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznad dvije milijarde kuna, doznaje se u utorak iz te grupe.

Ukupni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja u tom je razdoblju premašio 30 milijardi kuna, što je 38 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. Bez utjecaja integracije slovenskog trgovačkog lanca Mercatora, ukupni se prihod iz kontinuiranog poslovanja povećao za gotovo 15 posto u tom razdoblju.

Kako ističu iz Fortenove, porast prihoda proizlazi iz operativnih poboljšanja i odlične ovogodišnje turističke sezone, no napominju da je na to utjecala i inflacija.

Prilagođena konsolidirana EBITDA za to razdoblje premašila je dvije milijarde kune, što je za otprilike 20 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Kako su naveli iz Fortenove, u prvih devet mjeseci Fortenova je imala dobit iz kontinuiranog poslovanja, unatoč troškovima duga i povećanim troškovima naknada zaposlenicima.

Novčana pozicija grupe na kraju rujna 2022. bila je nešto ispod dvije milijarde kuna, a iz Fortenove navode da ona ostaje snažna odražavajući sezonski karakter poslovanja, uobičajen za ovo doba godine.

Prilagođeni omjer zaduženosti na kraju rujna ove godine bio je nešto manji od 3,6 puta neto dug u odnosu na prilagođenu EBIDTA-u, čime se potvrđuje usmjerenost Grupe na smanjenje zaduženosti.

Usporedbe radi, ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe u prvih devet mjeseci lani iznosio je 22 milijarde kuna, dok je usklađena konsolidirana EBITDA iznosila 1,7 milijardi kuna, a neto dobit 1,3 milijarde kuna. Krajem rujna 2021. Grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima, a uslijed značajnog smanjenja duga zbog prodaje segmenta Zamrznute hrane omjer zaduženosti tada je smanjen na 4,2 puta u odnosu na EBITDA-u.

"Fortenova je imala izvrsnih prvih devet mjeseci ove godine", izjavio je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško na brifingu s novinarima.

Istaknuo je da je najbitnije za grupu da je u protekle četiri godine intenzivno radila na razaduživanju. "Duplo je smanjena naša zaduženost. Omjer naše EBITDA-e i zaduženosti je bio prije četiri godine 7,2, a na kraju trećeg kvatala ove godine 3,6", naglasio je Peruško.

Više pojedinosti o financijskim rezultatima Fortenova grupe bit će objavljeno sljedeći tjedan, nakon što konačni rezultati budu prezentirani dioničarima grupe.

Tagovi: Fortenova grupa, Fabris Peruško, Vupik, Jamnica, Ledo, Belje, Mercator
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE