GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova i Mercator osigurali refinanciranje duga Mercatora

Fortenova i Mercator osigurali refinanciranje duga Mercatora
REFINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 21:39
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Fortenova i Mercator potpisali su ugovor o zajmu u iznosu od 385 milijuna eura za refinanciranje postojećeg duga Mercatora koji ima prema ukupno 55 banaka, objavila je danas Fortenova.

To omogućuje prijenos Mercatora na Fortenova grupu.

Mercatorov dug zamijenit će obveznice Fortenova Grupe na temelju kojih će američki fond HPS Partners i banka VTB Europe osigurati 385 milijuna eura potrebnih za refinanciranje.

"Ovim postupkom dionice Mercatora prenijet će se na Fortenova Group nakon završetka postupka izdavanja obveznica", napisali su iz Fortenove.

Fortenova, koja će postati 88-postotni vlasnik Mercatora, vjerojatno će morati objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo Fabris Peruško, član uprave i izvršni direktor Fortenove, refinanciranje duga Mercatora eliminiralo je jedan od ključnih problema koji opterećuju upravu tvrtke od 2014. godine.

"Dug Mercatora sada je dio zaduženosti Fortenova Grupe. Grupe imaju isti kreditni i vlasnički status", naglasio je.

Peruško je dodao da na ovaj način Fortenova dokazuje da aktivno upravlja operativnim procesima i svojim portfeljem.

"U tom smo kontekstu uspješno realizirali prodaju poslovnog područja smrznute hrane, ojačali strukturu kapitala i financijsku situaciju", rekao je danas u izjavi.

Sredinom ožujka dioničari Fortena dogovorili su se da će refinancirati dug Mercatora produženjem postojećeg financijskog sporazuma između HPS-a i VTB-a u iznosu do najviše 390 milijuna eura. Tada su potvrdili i odluku o zamjeni dionica Sberbanke u Mercatoru za udio u Fortenovi. Prijenos 18,53 posto dionica Mercatora dogodio se krajem ožujka, a vlasnički udio Sberbanke u Fortenovi povećao se na 44 posto.

Put za prijenos Mercatora u Fortenovu nedavno je otvoren suglasnošću srpskog Ureda za zaštitu konkurencije za namjeru Fortenove da preuzme kontrolu nad Mercatorom na srpskom tržištu.

U rujnu prošle godine Europska komisija dala je zeleno svjetlo za prijenos, a nedugo prije toga Vrhovni sud Republike Slovenije presudio je da dionice Mercatora, koje je izdala Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu konkurencije na kraj 2019., trebao bi biti osiguran. flaširana voda za flaširanje Costelle, odmah vraćena u Agrokor.

Tagovi: Fortenova grupa, Mercator, Sberbank, Fabris Peruško, VTB bank, HPS Partners, Agrokor
PROČITAJ I OVO
TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama
PROIZVODNJA
TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama
PREVALJE - Čini se da će u Koruškoj biti prekinut niz proizvodnih odlazaka iz Slovenije u inozemstvo. Nakon planiranog odlaska Adienta iz Slovenj Gradca i najavljenog preseljenja Lekove proizvodnje s Prevalja u Austriju, očekuju se stotine radnih mjesta u Mežičkoj dolini.
Apel Zagrepčanima urodio plodom: Više ne bacaju sanitetski materijal u kanalizaciju
POHVALNO
Apel Zagrepčanima urodio plodom: Više ne bacaju sanitetski materijal u kanalizaciju
ZAGREB - Prije godinu dana, tijekom prvog lockdowna na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba došlo je do začepljenja i kvara pumpi zbog sanitetskog otpada.
Planteu više nije član Uprave Mercatora
ODLUKE
Planteu više nije član Uprave Mercatora
LJUBLJANA - Slovenska vlada je udovoljila zahtjevu Mercatora i razriješila Gregora Planteua kao izvanrednog člana Uprave ove kompanije.
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
PROJEKTI
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
ZAGREB – Uz podršku Hrvatskog pčelarskog saveza, Franck ovim projektom želi podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuti da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača.
Sveti Petar u Šumi: Otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica
GASTRO
Sveti Petar u Šumi: Otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica
SVETI PETAR U ŠUMI - Prva hrvatska Kuća od kobasica, jedinstveni projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, svečano je otvorena u četvrtak u općini Sveti Petar u Šumi nedaleko Pazina u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE