GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova i Mercator osigurali refinanciranje duga Mercatora

Fortenova i Mercator osigurali refinanciranje duga Mercatora
REFINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 21:39
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Fortenova i Mercator potpisali su ugovor o zajmu u iznosu od 385 milijuna eura za refinanciranje postojećeg duga Mercatora koji ima prema ukupno 55 banaka, objavila je danas Fortenova.

To omogućuje prijenos Mercatora na Fortenova grupu.

Mercatorov dug zamijenit će obveznice Fortenova Grupe na temelju kojih će američki fond HPS Partners i banka VTB Europe osigurati 385 milijuna eura potrebnih za refinanciranje.

"Ovim postupkom dionice Mercatora prenijet će se na Fortenova Group nakon završetka postupka izdavanja obveznica", napisali su iz Fortenove.

Fortenova, koja će postati 88-postotni vlasnik Mercatora, vjerojatno će morati objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo Fabris Peruško, član uprave i izvršni direktor Fortenove, refinanciranje duga Mercatora eliminiralo je jedan od ključnih problema koji opterećuju upravu tvrtke od 2014. godine.

"Dug Mercatora sada je dio zaduženosti Fortenova Grupe. Grupe imaju isti kreditni i vlasnički status", naglasio je.

Peruško je dodao da na ovaj način Fortenova dokazuje da aktivno upravlja operativnim procesima i svojim portfeljem.

"U tom smo kontekstu uspješno realizirali prodaju poslovnog područja smrznute hrane, ojačali strukturu kapitala i financijsku situaciju", rekao je danas u izjavi.

Sredinom ožujka dioničari Fortena dogovorili su se da će refinancirati dug Mercatora produženjem postojećeg financijskog sporazuma između HPS-a i VTB-a u iznosu do najviše 390 milijuna eura. Tada su potvrdili i odluku o zamjeni dionica Sberbanke u Mercatoru za udio u Fortenovi. Prijenos 18,53 posto dionica Mercatora dogodio se krajem ožujka, a vlasnički udio Sberbanke u Fortenovi povećao se na 44 posto.

Put za prijenos Mercatora u Fortenovu nedavno je otvoren suglasnošću srpskog Ureda za zaštitu konkurencije za namjeru Fortenove da preuzme kontrolu nad Mercatorom na srpskom tržištu.

U rujnu prošle godine Europska komisija dala je zeleno svjetlo za prijenos, a nedugo prije toga Vrhovni sud Republike Slovenije presudio je da dionice Mercatora, koje je izdala Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu konkurencije na kraj 2019., trebao bi biti osiguran. flaširana voda za flaširanje Costelle, odmah vraćena u Agrokor.

Tagovi: Fortenova grupa, Mercator, Sberbank, Fabris Peruško, VTB bank, HPS Partners, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Telemach tužbom od Telekoma Slovenije potražuje 30 milijuna eura
TUŽBA
Telemach tužbom od Telekoma Slovenije potražuje 30 milijuna eura
LJUBLJANA - Telemach je podnio tužbu protiv Telekoma Slovenija Okružnom sudu u Ljubljani zbog navodnih povreda regulatornih odluka i zlouporabe dominantnog položaja, tražeći odštetu u iznosu od 28,8 milijuna eura.
Kinezi prodaju ljubljansku Fotonu
PRODAJA
Kinezi prodaju ljubljansku Fotonu
LJUBLJANA - Četiri godine nakon što je kineski fond Agic kupio većinski udio jednog od vodećih svjetskih proizvođača lasera, ljubljansku Fotonu, povlači se iz investicije, izvijestili su Finance i Bloomberg.
Heineken udvostručio dobit, ali servirao i upozorenje
POLA GODINE
Heineken udvostručio dobit, ali servirao i upozorenje
BRUXELLES - Nizozemski proizvođač piva Heineken u prvoj polovini godine ostvario je dvostruko veću operativnu dobit nego u istom razdoblju godinu ranije, u visini od 1,63 milijarde eura prije jednokratnih stavki, objavila je u ponedjeljak ta kompanija.
Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
CESTARINE
Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
ZAGREB - Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet 926 tisuća vozila i naplaćena cestarina od 52,9 milijuna kuna, što su porasti za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i blagi porasti u odnosu na rekordnu 2019., priopćili su u ponedjeljak iz HAC-a.
Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
LIKVIDACIJA
Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
VRANJE - Geoks odlazi u likvidaciju, a svi zaposleni - njih oko 1.200 - ostaju bez posla, stoji u oglasu koji je kompanija jutros objavila na oglasnoj tabli i portirnici fabrike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE