GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova i EIHP: Suradnja na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe

Fortenova i EIHP: Suradnja na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 16:47
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe i njezinih operativnih kompanija, izvijestili su u četvrtak Fortenova i EIHP u zajedničkom priopćenju.

Ugovor su potpisali član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško i ravnatelj EIHP Dražen Jakšić.

Studija koju će za Fortenova grupu izraditi EIHP uključit će izračun emisija stakleničkih plinova iz opsega 1, 2 i 3, s ciljem sustavnog rada grupe na njihovom smanjenju.

Opseg 1 uključuje direktne emisij koje nastaju na lokaciji tvrtke zbog izgaranja goriva u nepokretnim i pokretnim energetskim izvorima, proizvodnim procesima, korištenja zemljišta, promjene u korištenju zemljišta i šumarstvu te iz fugitivnih izvora.

Indirektne emisije opsega 2 nastaju izvan lokacija tvrtke, a povezane su s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije.

Također, izračunat će se i ostale značajne indirektne emisije opsega 3 povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi potrebnih za funkcioniranje poslovnih jedinica Fortenova grupe.

Dobiveni izračuni, kako se navodi u priopćenju, bit će temelj za definiranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva smanjenja emisije stakleničkih plinova i izradu strategije i akcijskog plana za smanjenje ugljikovog otiska u Fortenova grupi.

"Postizanje vlastite ugljikove neutralnosti dugoročni je cilj naše strategije održivosti jer smo kao najveći privatni poslodavac u regiji jugoistočne Europe svjesni našeg utjecaja na zajednice u kojima poslujemo, a time i svoje odgovornosti prema preuzimanju vodeće uloge u davanju doprinosa u smanjenju emisija stakleničkih plinova", istaknuo je u priopćenju Peruško.

Stoga je ovaj projekt koji pokreću s EIHP-om, kako je kazao, ključan ne samo za izračune sadašnje razine ugljikovog otiska i postavljanje konkretnih ciljeva za njegovo smanjenje, nego i za postavljanje visokih standarda održivosti u svim njihovim kompanijama, neovisno o kojem je tržištu riječ odnosno o stupnju njegovog razvoja i nacionalnim regulativama vezanim za pitanja smanjivanja utjecaja na klimatske promjene.

Jakšić je istaknuo kako EIHP pružanjem stručne podrške poslovnom sektoru u transformaciji poslovanja prema niskougljičnom, ostvaruje i vlastitu misiju doprinoseći zelenoj energetskoj tranziciji.

"Detaljan izračun ugljikovog otiska, kako na razini operativnih kompanija, tako i na razini grupe, važan je prvi korak koji će omogućiti Fortenova grupi da se upozna sa strukturom emisija te prepozna one aktivnosti koje doprinose ugljikovom otisku. Sljedeći korak je izrada strategije i akcijskog plana u kojem će se definirati mjere za smanjenje emisija, a čijom će provedbom Fortenova grupa dati i svoj značajan doprinos postizanju klimatske neutralnosti društva u cjelini", istaknuo je Jakšić.

Kako se objašnjava u priopćenju, riječ o projektu koji će se odvijati u nekoliko faza - od izračuna emisija i prikaza rezultata u skladu s GHG protokolom i ISO 14064-1 normom do pripreme strategije upravljanja ugljikovim otiskom, akcijskog plana za smanjenje emisija stakleničkih plinova i analize uvjeta za postizanje ugljikove neutralnosti.

Tagovi: Fortenova grupa, Energetski institut Hrvoje Požar
PROČITAJ I OVO
Balenciagin kreativni direktor nakon šokantne kampanje: Osuđujem zlostavljanje djece
ISPRIČAO SE
Balenciagin kreativni direktor nakon šokantne kampanje: Osuđujem zlostavljanje djece
ZAGREB - Balenciagin kreativni direktor Demna Gvasalia uputio je ispriku javnosti nakon što je objavljena kampanja koja glorificira pedofiliju.
Adidas potvrdio godišnje prognoze unatoč ispadanju Njemačke
PROGNOZE
Adidas potvrdio godišnje prognoze unatoč ispadanju Njemačke
BERLIN - Njemački proizvođač sportske obuće i odjeće Adidas ostao je na samo tri od sedam sponzoriranih momčadi na svjetskom nogometnom prvenstvu, no kompanija ostaje pri svojim prognozama prodaje za vrijeme turnira, rekao je Adidasov glasnogovornik nakon ispadanja Njemačke.
Delhaize će u 2023. otvoriti između 40 i 50 trgovina u Srbiji
PLANOVI
Delhaize će u 2023. otvoriti između 40 i 50 trgovina u Srbiji
BEOGRAD - Konferencija CEO Summit Belgrade, u organizaciji InStore Media i uz medijsku podršku sedmičnika NIN, okupila je poslovnu elitu i predstavnike velikih međunarodnih institucija.
Pepsi je dobio prve Tesla kamione
KAMIONI
Pepsi je dobio prve Tesla kamione
SPARKS - Američki proizvođač pića Pepsi dobio je prve električne kamione proizvođača električnih vozila Tesla pod nazivom Semi. Primopredaja vozila obavljena je na posebnom događaju u tvornici Tesla u gradu Sparks u američkoj državi Nevada, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.
Paladina najavio značajnu reformu korporativnog upravljanja državnim poduzećima
NAJAVE
Paladina najavio značajnu reformu korporativnog upravljanja državnim poduzećima
ZAGREB - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u petak je najavio značajnu reformu u području korporativnog upravljanja poduzećima u državnom vlasništvu, apostrofiravši da će nadzorni odbori biti neovisni u izboru uprava društava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE