GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova grupa preuzela osječku mljekaru

Fortenova grupa preuzela osječku mljekaru
MLJEKARA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 14:15
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Fortenova grupa je danas u Osijeku preuzela proizvodni pogon osječke mljekare u kojoj će od 1. siječnja 2021. Belje plus nastaviti 70-godišnju tradiciju proizvodnje domaćih mliječnih proizvoda u Osijeku, a u proizvodnji će zaposliti 88 radnika.

Preuzimanje imovine bivše MEGGLE-ove mljekare u Osijeku realizirano je u skladu s potpisanim sporazumom između Fortenova grupe i MEGGLE Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda.

Sirovinu za osječku mljekaru Belju će isporučivati 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka. Cijena mlijeka je tržišna i ovisi o kvaliteti mlijeka (I ili II razred), udjelu mliječne masti i udjelu proteina. Ujedno, Belje plus će proizvođačima isplaćivati i tvorničke premije u skladu s količinama isporučenog mlijeka.

„U ovim okolnostima, dok svjedočimo tragedijama ljudi i cijelih gradova, osiguravanje budućnosti kroz obnovu, ne samo objekata, nego i gospodarstva, najveća je poruka optimizma koju možemo poslati stradalima. I naše preuzimanje ovog osječkog pogona jedna je od takvih poruka. Sa širenjem mliječne proizvodnje u Fortenova grupi, omogućili smo održanje zaposlenosti značajnog broja zaposlenika, kooperantima osiguravamo kontinuitet isporuka mlijeka, a kroz proizvode više dodane vrijednosti koje ćemo raditi u Osijeku, otvaramo i novu razvojnu perspektivu za Slavoniju i Baranju, pa i dodatna zapošljavanja u budućnosti. Fortenova grupa je ovu akviziciju realizirala ciljano i u pravom trenutku - osim što kupci sve više preferiraju proizvode od domaće sirovine, u 2020. je konačno zaustavljen trend drastičnog pada proizvodnje domaćeg mlijeka, pa će novi proizvodi koji će izlaziti iz ovih pogona biti dodatan poticaj rastu količinske proizvodnje i smanjivanju uvoza mlijeka u Hrvatsku. Mislim da za jednu kompaniju, ali i za cijelu zajednicu, nema boljeg početka nove godine“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom formalnog preuzimanja pogona osječke mljekare.

„Zadovoljni smo što se kontinuitet proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku i Slavoniji nastavlja. Postizanjem dogovora o prodaji imovine Fortenova grupi i Belju, MEGGLE Hrvatska i MEGGLE Grupa omogućili su nastavak proizvodnje i nastavak otkupa sirovog mlijeka od kooperanata. I to potvrđuje da smo, kao što smo najavili i inicijalno obećali, restrukturiranje poslovanja proveli maksimalno odgovorno i socijalno osjetljivo. Na vrijeme i u cijelosti ispunili smo sve obveze prema zaposlenima, kooperantima i svim našim drugim partnerima. Svima njima, sindikatima, gradskim i županijskim vlastima kao i Ministarstvu poljoprivrede, ali i čitavoj lokalnoj zajednici, zahvalni smo na suradnji u ovom procesu i u prethodnim godinama. Iako u manjem opsegu nastavljamo poslovanje u Hrvatskoj na isti način kao i do sada – ostajemo odgovoran poslodavac, pouzdan poslovni partner i aktivan član zajednice“, izjavio je Marjan Vučak, predsjednik uprave MEGGLE Hrvatska.

„Belje od danas ima dvije tvornice mliječnih proizvoda – jednu u Belom Manastiru i jednu u Osijeku. U Belom Manastiru nastavljamo s proizvodnjom ABC sira, jednog od najjačih brendova u regiji, a u Osijeku pokrećemo proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za koje postoje proizvodne linije. Imamo tradiciju proizvodnje, iskustvo i znanje pa je i logično da je za prvu investiciju Fortenova grupe izabrana upravo proizvodnja mliječnih proizvoda. U mljekari u Osijeku, u prvo vrijeme, proizvodnja će biti fokusirana na kupce s kojima smo postigli dogovore o plasmanu. Naš novi asortiman mliječnih proizvoda najviše kvalitete, proizvedenih isključivo od hrvatskog mlijeka, plasirat ćemo na tržište početkom proljeća“ - istaknuo je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus, uz naglasak da će Belje kontinuirano raditi na unapređenju odnosa sa svojim kooperantima.

Kooperanti osječke mljekare Belje su uglavnom OPG-ovi s područja pet slavonskih županija, od Mohova na istoku do Čađavice na zapadu. Uglavnom je riječ o farmama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mlijeka, na kojima radi više generacija u obitelji, uz veliku brigu o životinjama, kvaliteti ishrane i kvaliteti mlijeka.

Među njima je i Josip Ostojčić, koji na svojoj farmi u mjestu Prnjavor u Brodsko-posavskoj županiji ima 30 krava u mužnji i dnevno predaje
260 litara mlijeka.

„Naša obitelj se bavi poljoprivredom više od 60 godina, ovo je naš posao i sretni smo što nastavljamo suradnju s mljekarom u Osijeku. Trenutno na farmi rade 3 generacije - moja otac i majka, supruga i ja, tri kćeri i sin koji ide u poljoprivrednu školu i planira preuzeti farmu jednog dana“ – kaže Ostojčić.

Svoje zadovoljstvo s nastavkom suradnje s Beljem i osječkom mljekarom ističu i na OPG-u Kralik koji dnevno isporučuje do 800 litara mlijeka i na OPG-u Bojanić koji dnevno proizvedu oko 400 litara mlijeka. „Naše mlijeko je proizvedeno u Slavoniji i Baranji pa je red i da se preradi i pakira u osječkoj mljekari.“

Tagovi: Fortenova grupa, osječka mljekara, Meggle, Josip Ostojčić, Fabris Peruško, Belje plus, Belje
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE