GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova grupa poboljšala profitabilnost u prvih šest mjeseci

Fortenova grupa poboljšala profitabilnost u prvih šest mjeseci
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 17:00
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Fortenova grupa, koja obuhvaća poslovanje bivšeg Agrokora, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je 9,9 milijardi kuna prihoda, što je 7,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuje konsolidirani financijski izvještaj za prvo polugodište objavljen na internetskim stranicama kompanije.

Iz kompanije navode da je pad prihoda očekivan kao posljedica ekonomskog lockdowna dok je EBITDA (dobit iz operativnog poslovanja prije kamata, poreza i amortizacije) porasla za više od tri posto, na 531,9 milijuna kuna.

Financijsko izvješće koje sadrži zbirne podatke za grupu i glavne poslovne segmente pokazuje da su najbolje rezultate ostvarile poljoprivredne kompanije (Vupik, Belje, Agrolaguna, PIK Vinkovci). Ponajprije zahvaljujući rastu cijena svinjetine prihodi su im porasli šest posto (na 1,25 milijardi kuna), a EBITDA čak 41,5 posto (na 144 milijuna kuna).

U trgovini (Konzum, Velpro, Tisak) prodaja je pala za 3,9 posto (na 6,1 milijardu kuna), ali je EBTDA porasla za 33 posto (na 150 milijuna kuna). Pozitivan utjecaj u trgovini imao je prvi kvartal 2020. te provođenje mjera prilagodbe poslovanja okolnostima pandemije.

Najslabije rezultate bilježi područje hrane i pića (PIK Vrbovec, Ledo, Zvijezda, Jamnica), koje je pretrpjelo pad prihoda od 8,3 posto (na 3,5 milijardi kuna) i 11,5 posto nižu EBITDA (449 milijuna kuna) pod snažnim utjecajem pada prometa u HORECA kanalu i turizmu.

'S obzirom na utjecaj COVID-a 19 na prvu polovicu 2020., jako smo zadovoljni svojim poslovanjem. Kad govorimo o našim potrošačima i zajednici u kojoj radimo, najvažnije nam je bilo da održimo neprekinuti lanac opskrbe i zaštitimo sigurnost zaposlenika i naših kupaca, a kad govorimo o poziciji Fortenova grupe – da kroz implementaciju mjera prilagodbe poslovanja maksimalno umanjimo negativne utjecaje krize, kao i da što čvršće upravljamo zalihama likvidnosti, što smo, prema rezultatima na kraju polugodišta, i uspjeli', naglasio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, na predstavljanju rezultata vlasnicima kompanije.

Dodao je da su ovo razdoblje obilježili i značajni pozitivni pomaci u procesu prijenosa Mercatora na Fortenova grupu. Naime u srpnju je slovenski Vrhovni sud donio presudu temeljem koje dionice Mercatora, koje su odlukom slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja privremeno oduzete krajem prošle godine, bez odlaganja moraju biti vraćene Agrokoru. Ujedno je preinačilo odluku agencije o visini novčane kazne te iznos od 53,9 milijuna eura umanjilo na milijun eura. Time je otvoren put za dovršetak prijenosa Mercatora na Fortenova grupu, što se očekuje do kraja godine. S obzirom na to, aktualni konsolidirani rezultati ne obuhvaćaju poslovanje Mercatora.

Koronakriza nije značajnije narušila likvidnost te je krajem polugodišta kompanija raspolagala s 1,5 milijardi kuna gotovine. Snažnoj novčanoj poziciji pridonijela je i pojačana prodaja neoperativne imovine.

Unatoč pozitivnim trendovima u održavanju likvidnosti i tržišnih pozicija, bivši Agrokor i dalje opterećuju visoki dugovi koji donose ogromne financijske troškove. U prvih šest mjeseci kamate, troškovi leasinga i negativne tečajne razlike iznosili su 972 milijuna kuna, što je rezultiralo konsolidiranim gubitkom u poslovanju od 721 milijun kuna te svrstava Fortenova grupu u red najvećih hrvatskih gubitaša. Ovogodišnji je gubitak, doduše, nešto manji nego u istom razdoblju lani, kada je dosegnuo 999 milijuna kuna.

Zabrinjava i daljnji rast zaduženosti. U promatranom razdoblju ukupni dugovi porasli su za 217 milijuna kuna te su na kraju razdoblja iznosili 27,7 milijardi kuna, što je gotovo tri puta više od ostvarenih prihoda. Istovremeno, gubici ubrzano tope vlastiti kapital, koji je pao na razinu ispod milijardu kuna.

Tagovi: Fortenova grupa, Konzum, PIK Vrbovec, Jamnica, Ledo, Tisak, Velpro, Agrolaguna, Zvijezda, Belje, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE