GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova grupa najavljuje veliku investiciju u Jani

Fortenova grupa najavljuje veliku investiciju u Jani
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Fortenova grupa je u gospodarstva Hrvatske i regije investirala ove godine 125 milijuna eura, a iduće planira još 130 milijuna, istaknuo je u utorak član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško na konferenciji za novinare.

Čelnici tvrtke u pogonu Jane u Gorici Svetojanskoj najavili su ključne kapitalne investicije Grupe u idućem razdoblju, ukupne vrijednosti 130 milijuna eura, a podsjetili su i na najvažnije investicije koje su realizirane tijekom 2021. godine, vrijedne 125 milijuna eura.

Najveća kapitalna ulaganja u proizvodnom segmentu su u novu tehnološki najsuvremeniju aseptičku liniju, na kojoj će se u Jani puniti osvježavajuća bezalkoholna pića i čija je instalacija u završnoj fazi, vrijedna 11,5 milijuna eura te u novi pogon za prešanje i ekstrakciju ulja u Dijamantu kapaciteta 1.200 tona na dan i novu klaonicu u PIK Vrbovec.

Novi pogon u Dijamantu vrijedan je 29,3 milijuna eura i pojedinačno je najveća investicija Fortenova grupe, dok se ulaganje u novu klaonicu u PIK-u Vrbovec kreće na razini 8,2 milijuna eura. U obje kompanije su pripreme u završnoj fazi te projekti uskoro kreću u realizaciju.

Tijekom 2021. u Fortenova grupi realizirano i povećanje kapaciteta linije za proizvodnju ketchupa u Zvijezdi na 10.000 tona, kao i preuzimanje osječke mljekare i lansiranje nove linije mlijeka i mliječnih proizvoda pod brendom „Kravica Kraljica“, dok su u prehrambenom segmentu na tržište lansirane dvije ključne inovacije Fortenova grupe - Planet of Plants proizvodi na biljnoj bazi, koji ne uključuju sastojke životinjskog porijekla te Mesne grickalice PIK&GO.

Kad je riječ o ulaganjima u maloprodaju Fortenova grupe, uz Konzumovo preuzimanje istarskog trgovca Miracolo kojom je s 15 novih prodavaonica Konzum povećao prisutnost u regiji, u maloprodaji Fortenova grupe u 2021. ukupno je otvoreno 45 novih prodajnih mjesta te je realiziran niz projekata digitalizacije, zaključno s projektom kojim je Konzum postao prvi maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj u kojem je moguće plaćati kriptovalutama.

"Fortenova grupa u dvije godine u gospodarstva regije ukupno investira više od 255 milijuna eura. Upravo je podizanje naše investicijske snage bio jedan od najvažnijih ciljeva cijelog lanca aktivnosti koje je smo odradili unatrag dvije i pol godine.", izjavio je Peruško.

Naveo je da su Fortenovu doveli do prihvatljive razine zaduženosti te joj omogućili ulaganje u razvoj temeljnih biznisa, a ujedno ostvarili i izvrsne poslovne rezultate.

"Očekujemo da ćemo s planiranim daljnjim razduživanjem već u idućoj godini naš investicijski potencijal podići na razinu do 200 milijuna eura, a razrađen je inovativni poslovni plan koji će, primjerice, našoj maloprodaji donijeti otvaranje više od 200 novih ili obnovljenih maloprodajnih mjesta u cijeloj regiji, nove distribucijske centre od kojih je najveći distribucijsko-logistički centar Mercatora u Ljubljani, novu platformu e-trgovine kao i nova lansiranja cijelog niza novih i inovativnih prehrambenih proizvoda“", istaknuo je Peruško.

Po riječima Sotirisa Yannopoulosa, izvršnog direktora Fortenova grupe za prehranu, snažni investicijski projekti u segmentu hrane i pića, koji iznose više od 50 milijuna eura, usmjereni su na dodatno jačanje liderske pozicije brendova te istovremeno proširenje portfelja proizvoda Fortenova grupe kako bi odgovorili na nove trendove i potrošačke preferencije.

"Ta ulaganja također na opipljiv način pokazuju novu usmjerenost naših kompanija prema održivijem i efikasnijem poslovanju. Naposljetku, ali nipošto manje važno, povećanje proizvodnih kapaciteta predstavlja osnovu za širenje naše regionalne prisutnosti ulaskom na nova tržišta i u nove kategorije, čime se iz temelja poboljšavaju konkurentske prednosti svih naših kompanija“, izjavio je Yannopoulos.

Prihodi 22 milijarde kuna, dobit 1,7 milijardi

Na konferenciji na novinare predstavljeni su i poslovni rezultati za prvih devet mjeseci, prema kojima je ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe dosegnuo 22 milijarde kuna, što je za 54 posto više nego u istom razdoblju 2020.

Usklađena konsolidirana EBITDA povećana je istodobno za 29 posto, na 1,7 milijardi kuna, dok je neto dobit bila 1,3 milijarde kuna što predstavlja poboljšanje od 1,85 milijardi kuna u odnosu na gubitak ostvaren u devet mjeseci 2020.

Krajem rujna Grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima, a uslijed značajnog smanjenja duga zbog prodaje segmenta Zamrznute hrane omjer zaduženosti smanjen je na 4,2 puta.

Tagovi: Fortenova grupa, Jana, Jamnica, Sotiris Yannopoulos, Fabris Peruško, PIK Vrbovec, Dijamant
PROČITAJ I OVO
United Group ne prodaje Telemach; ovo je plan
ODLUKE
United Group ne prodaje Telemach; ovo je plan
ZAGREB - Opovrgavajući medijska nagađanja da će zbog dugova koji joj dolaze na naplatu prodati telekomunikacijskog operatera Telemach, ‘United Grupa‘ danas nam je otkrila kako će ići na prenamjenu dijela imovine ‘Telemacha‘ kako bi povećala prihode Grupe.
Bosch sporije raste, ali planira potaknuti poslovanje u Kini
STRATEŠKI
Bosch sporije raste, ali planira potaknuti poslovanje u Kini
ESSEN - Njemačka tehnološka grupa Bosch želi nastaviti sa svojim poslovanjem u Kini unatoč raspravama o prevelikoj ovisnosti o pojedinačnim tržištima.
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
PONUDA
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
ZAGREB - Viro će ponuditi odštetu od 8,91 eura po dionici dioničarima koji se ne slažu s prijedlogom da se njegove dionice isključe sa Zagrebačke burze.
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
STAVOVI
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) pokrenula je svoje godišnje istraživanje EIB-a o ulaganjima prigodom današnjeg događaja, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).
Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
Petrol digitalizira svoje logističke procese
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE