GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova grupa istupila iz HUP-a

Fortenova grupa istupila iz HUP-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2021 / 19:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fortenova grupa je obavijestila Vijeće članova i stručne službe Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) o svojoj odluci da istupi iz HUP-a, odgovorili su u četvrtak poslijepodne na Hinin upit iz Fortenove, iz koje napominju i kako tu odluku nemaju potrebe pojašnjavati u javnom prostoru.

“Fortenova grupa je obavijestila Vijeće članova i stručne službe HUP-a o svojoj odluci da istupi iz HUP-a i tu odluku nema potrebe pojašnjavati u javnom prostoru. Dobrobit naše zemlje, hrvatskog i regionalnog gospodarstva, naših zaposlenika, partnera i svih naših sugrađana, jednom riječju cijelog društva duboko ranjenog i pandemijom i potresima, ostaje zajednički interes koji dijelimo s brojnim drugima kompanijama bez obzira na članstvo u HUP-u i na ostvarivanju tog interesa ćemo sa svima njima nastaviti raditi i dalje", odgovorili su iz Fortenove na Hinin upit o medijskim napisima da su izišli iz udruge poslodavaca.

Time se Fotenova grupa pruključila nekim članicama koje su već ranije potvrdile odnosno objavile da izlaze iz HUP-a, među kojima su Orbico, Adris Grupa i Tehnomont.

Mediji pritom prenose izjavu čelnika Orbica Branka Roglića da su nezadovoljni i traže reforme te oštriji nastup prema Vladi.

Iz Adrisa su za Hinu ranije potvrdili da su odlučili istupiti iz te udruge.

"HUP je interesna i dragovoljna udruga. Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge", naveli su iz rovinjske grupe.

Iz HUP-a su također poručili da su dobrovoljna udruga, u koju je učlanjenje i iščlanjenje u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, kao i da njihova reprezentativnost nije ugrožena iznenadnim odlascima nekoliko velikih kompanija.

Kazali su i kako je njihovo temeljno načelo djelovanja dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese. U skladu s time, tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz te udruge.

"U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a", izjavio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

I predsjednica Vijeća članova HUP-a Marina Pulišić ističe da je HUP dobrovoljna udruga. "Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima. U proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke, kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini", rekla je.

Podsjetila je da je HUP za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednjih par mjeseci - ukinut je porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a.

"Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu", zaključila je predsjednica Vijeća članova.

Inače, nakon nedavne smrti čelnika Podravke i predsjednika HUP-a Marina Pucara, HUP trenutno nema predsjednika.

Prema nekim najavama, sutra se treba održati sjednica Vijeća članova na kojoj će biti riječi i o izboru za nove članove upravljačkih tijela te predsjednika HUP-a.

Tagovi: Fortenova grupa, Hrvatska udruga poslodavaca, Orbico, Adris Grupa, Tehnomont
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE