GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova grupa: Dvoznamenkasti rast prihoda i operativne dobiti u prvom polugodištu

Fortenova grupa: Dvoznamenkasti rast prihoda i operativne dobiti u prvom polugodištu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2022 / 16:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U prvom polugodištu 2022. Fortenova grupa je ostvarila 18,8 milijardi kuna ukupnog prihoda iz kontinuiranog poslovanja, što je 57 posto više nego u istom razdoblju lani, najvećim dijelom uslijed integracije Mercatora. Kad se isključi utjecaj Mercatora, prihod je na jednakoj osnovi narastao za 14 posto.

Istodobno je konsolidirana EBITDA Grupe za prvih šest mjeseci 2022. premašila milijardu kuna, što je 74 posto više nego u usporedivom razdoblju 2021., dok je na jednakoj osnovi prilagođena konsolidirana EBITDA narasla za 19 posto.

Najbrži porast prihoda u prvom polugodištu imale su kompanije iz poslovnog područja Prehrana Fortenova grupe, dok je EBITDA najbrže rasla u poslovnom području Poljoprivreda.

Neto dobit razdoblja je, nakon isključenja tečajnih utjecaja, iznosila 12 milijuna kuna, u odnosu na gubitak od 213 milijuna kuna, nakon isključenja tečajnih razlika iskazan u prvoj polovici 2021. godine. Ujedno, Fortenova grupa je na kraju prvih šest mjeseci imala 1,7 milijardi kuna novčanih sredstava na računima, a nastavljajući sada već dugoročni trend razduživanja, polugodište je ove godine završila s omjerom duga i dobiti iz operativnog poslovanja koji je 3,94 puta.

„Snažnom realizacijom u prvoj polovini ove godine nastavlja se pozitivni trend koji bilježimo cijele prošle godine, uz jačanje temeljnog poslovanja ubrzano integracijom Mercatora u Fortenova grupu. To se očituje u ukupnom prihodu Grupe iz kontinuiranog poslovanja u prvom polugodištu 2022., koji je narastao za 14 posto u usporedbi s rezultatima na bazi isto za isto, uz isključenje Mercatora. Pritom smo izvrsne poslovne rezultate generirali unatoč negativnim utjecajima inflacije na rast cijene rada, energenata i sirovina te, posljedično, rasta troškova u cijelom dobavnom lancu. Turistička sezona 2022. u Hrvatskoj gotovo je na razini rekordne 2019. godine, što je veliki dodatan poticaj našim rezultatima, a čiji će se potpuni benefiti pokazati u, za nas najvažnijem, trećem kvartalu godine“ – komentirao je polugodišnje rezultate Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

„Gledajući u budućnost, očekivani prelazak na euro imat će dodatni dugoročni pozitivni utjecaj na kreditni profil Grupe jer ćemo nakon konverzije, 80 posto svog poslovanja ostvarivati u eurima. Dodatno, eliminirat će se valutni rizik kod zaduženja“ – naveo je Peruško. Peruško je naglasio i kako se nastavlja proces vlasničke transformacije i prodaja udjela koju u Fortenova grupi ima Sberbank te kako su tijekom prvog polugodišta 2022. ispunjeni konačni preduvjeti za sudsko rješenje o okončanju postupka Izvanredne uprave u Agrokoru.

James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za financije komentirao je kako je iza kompanije vrlo pozitivno prvo polugodište u kojem se Grupa fokusirala na tržišnu realizaciju i ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju.

„Nakon što je u 2021. putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih djelatnosti i nekretnina Fortenova grupa značajno smanjila dug, i u 2022. godini nastavili smo ostvarivati veće prihode i dobit iz operativnog poslovanja, što je dovelo do daljnjeg smanjenja omjera zaduženosti kompanije koji sada iznosi 3,94 puta, što odražava rastuću financijsku snagu Grupe” – naveo je Pearson.

Tagovi: Fortenova grupa, Fabris Peruško, Jamnica, Ledo, Belje, Mercator, James Pearosn, Tisak, Konzum
PROČITAJ I OVO
Pripazite se, Lidl povlači jedan proizvod
POVLAČENJE
Pripazite se, Lidl povlači jedan proizvod
ZAGREB - Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu objavila je da je državni inspektorat opozvao proizvod "adventski kalendar 75g" zbog neoznačenog alergena kikirikija na proizvodu te ga je zbog toga trgovački lanac Lidil povukao iz maloprodaje.
Galeria-Karstadt-Kaufhofu novim problemima
PROBLEMI
Galeria-Karstadt-Kaufhofu novim problemima
BERLIN - Posljedice stečajnog postupka za austrijski holding Signa se u Njemačkoj već osjećaju: lanac sportske opreme SportScheck sa 34 specijalizirane robne kuće diljem Njemačke je također proglasio stečaj.
Putin oduzeo Fraportu upravljanje nad zračnom lukom u Sankt Peterburgu
POTEZI
Putin oduzeo Fraportu upravljanje nad zračnom lukom u Sankt Peterburgu
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je novu upravljačku strukturu za zračnu luku Pulkovo u Sankt Peterburgu, čime je glavni njemački dioničar Fraport izbačen iz poslovanja.
Oštar pad dobiti Cinkarne
PRITISCI
Oštar pad dobiti Cinkarne
CELJE - Cinkarna Celje je u prvih devet mjeseci ostvarila 136 milijuna kuna prihoda od prodaje (28% manje nego u istom razdoblju lani). Neto dobit pala je za 82 posto, na 7,2 milijuna eura.
AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane
POSTUPAK
AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je izvijestila u petak da je pokrenula postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane (TSH) zbog indicija da su dogovarale otkupne cijene pšenice, pri čemu je provela i nenajavljenu pretragu njihovih poslovnih prostorija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE