GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova grupa: 2,6 milijardi eura prihoda u devet mjeseci

 Fortenova grupa: 2,6 milijardi eura prihoda u devet mjeseci
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2019 / 17:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Rast prihoda, operativne dobiti i operativne marže te značajna kontrola troškova zahvaljujući mjerama optimiziranja operativnog poslovanja i podizanja efikasnosti, najvažnija su obilježja poslovanja Fortenova grupe u devet mjeseci 2019. godine.

Temeljno poslovanje Grupe (maloprodaja i veleprodaja, prehrana i poljoprivreda) ukupno je realiziralo 2,6 milijardi eura nekonsolidiranih prihoda ili 3,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018.

Istodobno, ukupna nekonsolidirana operativna dobit temeljnog poslovanja (bez Mercatora) je dosegla 231,7 milijuna eura. Najveći doprinos rastu EBITDA imali su segment maloprodaje i veleprodaje s 19 posto, te segment poljoprivrede s čak 28 posto rasta, pa je tako operativna dobit maloprodaje i veleprodaje za devet mjeseci 2019. iznosila 62,1 milijun eura, a poljoprivrede 27 milijuna eura. Operativna dobit segmenta prehrane bila je 142,7 milijuna eura, odnosno, ostala je na istoj razini koja je bila u istom razdoblju godinu ranije zbog utjecaja loših vremenskih prilika na industriju pića i sladoleda u prvom dijelu turističke sezone. 

U usporedbi s rezultatima iz istog razdoblja 2018., proforma konsolidirani prihodi Fortenova grupe ukupno su rasli sedam posto i za devet mjeseci 2019. (bez Mercatora) iznose 2,5 milijardi eura, a konsolidirana operativna dobit iznosi 200,3 milijuna eura. Konzum je bio najveći generator rasta i prihoda i operativne dobiti segmenta maloprodaje i veleprodaje, a najveći nacionalni maloprodajni lanac je uz rast prihoda od gotovo 4,8 posto zabilježio i rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.

„Sve ono što smo realizirali u ovih devet mjeseci, a posebno unatrag dvije godine koliko sam u kompaniji, daje nam puno razloga za zadovoljstvo. Odlični rezultati koje smo postigli odraz su cijelog niza aktivnosti usmjerenih na podizanje efikasnosti ukupnog poslovanja“ istaknuo je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prezentirajući rezultate imateljima depozitarnih potvrda odnosno vlasnicima kompanije.

Peruško je pritom podsjetio na nekoliko ključnih događaja koji su bili od presudnog značaja za poslovanje Fortenova grupe.

„Prije svega, uspješno smo pripremili i implementirali nagodbu vjerovnika, što je bio iznimno zahtjevan posao, a pritom to nije imalo značajnih negativnih utjecaja na poslovanje operativnih kompanija, naših partnera i dobavljača. Paralelno s tim vodili smo pregovore o refinanciranju što nije bilo nimalo jednostavno s obzirom da je riječ o kompaniji koja je praktički izašla iz bankrota. Uspješnim zaključenjem refinanciranja realizirali smo najveće korporativno zaduženje u Hrvatskoj i u regiji. Uz to smo pokrenuli brojne interne transformacijske aktivnosti, a uz vlasničku, kroz nagodbu, redizajnirali smo i organizacijsku i upravljačku strukturu kompanije, podigli standarde korporativnog upravljanja te ojačali izvršni menadžment s mnogim kadrovima s međunarodnim iskustvom. Dodatno, pokrenuli smo prodaju četiri kompanije iz netemeljnog poslovanja te prodaju našeg nekretninskog portfelja u kojem su odnedavno 143 nekretnine. Što je najvažnije, uz sve to smo, što je jasno vidljivo iz naših rezultata, kontinuirano podizali operativnu dobit čime smo pokazali da možemo postizati najvažnije ciljeve“ – naglasio je Peruško.

Kao najveće izazove poslovanja u idućem razdoblju Peruško je naveo procese prijenosa imovine Mercatora u Sloveniji i Srbiji. Isto tako, jedan od izazova bit će  i Zakon o poljoprivrednom zemljištu u Hrvatskoj koji ima negativan utjecaj na institucionaliziranu poljoprivredu, kao i na BDP Hrvatske. Prema njegovom mišljenju, najveći dugoročni izazov poslovanju koji traži sistemsko rješenje su negativni demografski trendovi u regiji i to ne samo kroz smanjenje raspoložive radne snage nego i kroz pad broja kupaca proizvoda operativnih kompanija Fortenova grupe. 

Tagovi: Fortenova grupa, Agrokor, Mercator, Konzum, Fabris Peruško
PROČITAJ I OVO
easyJet povećava kapacitete zahvaljujući boljim ljetnim rezervacijama
POJAČAVANJE
easyJet povećava kapacitete zahvaljujući boljim ljetnim rezervacijama

LONDON - Britanska niskobudžetna aviokompanija easyJet priopćila je da planira letjeti s 40 posto svojih kapaciteta tijekom ostatka ljetne sezone, što je više nego što je ranije predviđala, budući da su se rezervacije pokazale boljima od očekivanih.

Bodrunov imenovan predsjednikom NO-a AD Plastika
NADZORNICI
Bodrunov imenovan predsjednikom NO-a AD Plastika
SOLIN - AD Plastik je izvijestio kako je Nadzorni odbor na danas održanoj sjednici izabrao Sergeja Dmitrijeviča Bodrunova za predsjednika Nadzornog odbora društva.
Porazna statistika triju najvećih hrvatskih zračnih luka
OŠTAR PAD
Porazna statistika triju najvećih hrvatskih zračnih luka
ZAGREB - Ukupno su, u prvih sedam mjeseci 2019. godine, zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku ostvarile promet od čak 5.299.919 putnika, dok je ove godine brojka značajno manja, tek iznad jednog milijuna!
Sjeverna Koreja razvila nuklearne uređaje koji odgovaraju balističkim raketama
RAKETE
Sjeverna Koreja razvila nuklearne uređaje koji odgovaraju balističkim raketama
PJONGJANG - Sjeverna Koreja nastavlja razvijati program nuklearnoga oružja, a nekoliko zemalja procjenjuje da je "vjerojatno razvila minijaturne nuklearne uređaje kako bi ih uklopila u svoje balističke rakete", navodi se u UN-ovu povjerljivom izvješću.
Kuwait Airways otkazao liniju prema Sarajevu
POTEZI
Kuwait Airways otkazao liniju prema Sarajevu
SARAJEVO - Kuwait Airways, koji je nedavno objavio da je obnovio planove za uvođenje linije između Kuvajta i Sarajeva, primoran je otkazati ove letove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE