GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova će plaćati veće koncesije od Agrokora?

Fortenova će plaćati veće koncesije od Agrokora?
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2019 / 08:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Otkrivene su nove pojedinosti o prijenosu koncesija s Agrokora na zrcalne kompanije Fortenova.

Načelnici općina već duže vrijeme postavljaju pitanje zašto su oni ti koji moraju potpisivati suglasnost za prijenos koncesija poljoprivrednih zemljišta s Agrokora na nova zrcalna društva Fortenove. U pozadini svega krije se nezadovoljstvo zbog činjenice da je Agrokor prijašnjih godina za koncesije dobivao znatno bolje uvjete od lokalnih poljoprivrednika.

O davanju suglasnosti za prijenos koncesija na nova zrcalna društva u srijedu je trebalo glasovati i vinkovačko Gradsko vijeće, no oporb je odlučila napustiti sjednicu te je tako srušila kvorum. Iz redova oporbenog SDP-a tvrde da je davanje suglasnosti samo "smokvin list".

"Smatrali smo da po samom zakonu to nije potrebno raditi, već je to smokvin list koji bi pokazao da nije samo Vlada donijela takvu odluku, već da su i lokalni načelnici odlučili to potpisati i prenijeti novim tvrtkama zemljišta u koncesiji. Svi znamo da su domaći OPG-ovci plaćali više. Ili treba smanjiti cijenu lokalnim OPG-ovcima ili povisiti cijenu Agrokorovim tvrtkama", rekao nam je Davor Benić, vinkovački vijećnik SDP-a.

Iz Ministarstva poljoprivrede za N1 su poručili da je dio Nagodbe i prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke.

"Prijenos ugovora radi se aneksom postojećeg ugovora. Aneksom se evidentira da zrcalna tvrtka preuzima sva prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor. Zrcalna tvrtka mora poštovati odredbe postojećeg ugovora, dakle koristiti poljoprivredno zemljište i plaćati zakup ili joj se zakup otkazuje, a ugovor raskida. Isti postupak s Agrokorovim tvrtkama, prijenos na zrcalne tvrtke, provodi se i za deklariranje proizvoda i sljedivost hrane (koju su subjekti u poslovanju s hranom dužni osigurati). Dakle, zrcalna tvrtka samo preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega za to zemljište općina ili grad raspisuje natječaj, kako im je i omogućio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Sve navedeno propisano je Zakonom o postupku izvanredne uprave, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Nagodbom vjerovnika Agrokora", navode u Ministarstvu.

Kada je riječ o visini zakupnine, koju su neki načelnici spominjali kao razlog neslaganja oko sklapanja aneksa postojećih ugovora s Agrokorovim tvrtkama, Ministarstvo ističe da je u tijeku javno savjetovanje za prijedlog pravilnika o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH kojim će se ujednačiti zakupnine po svim ranije provedenim natječajima za zakup.

"Pravilnikom će se propisati način usklađenja zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za vrijeme trajanja ugovora. Cilj je uskladiti zakupnine koje su bitno manje ili veće u odnosu na zakupnine sada važeće Uredbe o načinu izračuna početne zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske ( „Narodne novine", br. 89/18). To znači da će u katastarskoj općini zakupnina za oranicu ili pašnjak biti ujednačena za sve zakupce bez obzira kada su potpisali ugovor o zakupu. Predloženim pravilnikom uskladit će se zakupnine zemljišta za svaki pojedini ugovor sklopljen s korisnicima državnog poljoprivrednog zemljišta. Naknade za koncesiju će se povećati, a u odnosu na dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste", navode u Ministarstvo.

Trenutno je u Ministarstvu poljoprivrede zaprimljeno 160 zahtjeva za prijenos prava i obveza tvrtki iz koncerna bivšeg Agrokora te su zaprimljene i 3 nagodbe sklopljene pred Državnim odvjetništvom. Svi zahtjevi za izdavanje suglasnosti su riješeni, a dostavljene nagodbe proslijedit će se na postupanje Državnom odvjetništvom.

Tagovi: Fortenova grupa, Agrokor, Davor Benić
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn: Dugotrajne zabrane korištenja prijevoza onima koji ne nose maske
MASKE
Deutsche Bahn: Dugotrajne zabrane korištenja prijevoza onima koji ne nose maske

BERLIN - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn DB) izrekle su prve dugoročne zabrane korištenja njihovih prijevoznih sredstava osobama koje su odbijale nositi zaštitne maske, prenose njemački mediji u nedjelju.

Belgijski Vision Healthcare preuzeo slovenski Sensilab
AKVIZICIJE
Belgijski Vision Healthcare preuzeo slovenski Sensilab
LJUBLJANA - Belgijska kompanija Vision Healthcare sa sjedištem u Kotrijku, u vlasništvu Yvana Vindevogela, napravila je novi iskorak u planiranoj evropskoj strategiji konsolidaciji - postala je stopostotni vlasnik slovenskog Sensilaba.
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
RURALNI RAZVOJ
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
VARAŽDIN - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Zdravko Tušek u subotu su u Varaždinu prehrambenoj tvrtki Vindija uručili devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti odobrene potpore od 22 milijuna kuna.
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
PEKING - Kina će do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19, rekao je u subotu dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC).
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
JASNA PORUKA
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
ZAGREB - Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, na N1 televiziji govorila je o dugu veledrogerijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE