GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Finska predlaže EU-u da prekine uvoz brazilskih namirnica zbog požara u Amazoniji

 Finska predlaže EU-u da prekine uvoz brazilskih namirnica zbog požara u Amazoniji
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2019 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
HELSINKI - Finski ministar financija Mika Lintila rekao je u petak da bi Europska unija trebala obustaviti uvoz govedine iz Brazila te razmotriti suspenziju uvoza soje kako bi izvršila pritisak na brazilsku vladu da se odlučnije bori s požarima u Amazoniji.

Finska, koja trenutačno predsjeda Vijećem EU-a, zatražila je od država članica da "obustave uvoz govedine iz Brazila", rekao je Lintilla novinarima u Helsinkiju, prenosi Reuters.

Dodao je da razmišlja uputiti takav zahtjev i kada je riječ o uvozu soje u cilju "jačanja pritiska, kako bi brazilska vlada učinila nešto u vezi šumskih požara".
Brazil je izložen mnogobrojnim međunarodnim kritikama zbog desetaka tisuća šumskih požara u Amazoniji ove godine.
Francuska i Irska zaprijetile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio Amazoniju.

Najrazvijenije države svijeta (G7) ponudile su Brazilu pomoć u iznosu od 20 milijuna američkih dolara za gašenje požara strahujući od štetnih posljedica za klimu.
Neki u Brazilu to su dočekali sa zahvalnošću, no drugi su protumačili kao simbol kolonijalizma koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom.
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro kazao je da se požari "ne mogu koristiti kao izgovor" za sankcije. No zbog pritiska je ipak u gašenje požara poslao i vojsku.

Po posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tome vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otegotnu okolnost velike suše koja će se nastaviti i tijekom rujna.

Sedam amazonskih zemalja, koje su se prošli tjedan sastale u Kolumbiji, dogovorile su da će povećati suradnju protiv uzroka deforestacije kao što su ilegalno rudarstvo i poljoprivreda odnosno uzgoj goveda i GM soje.

Sporazum potpisan na summitu također uključuje informacijsku mrežu u svrhu sprečavanja katastrofa, povećano satelitsko praćenje deforestacije, promicanje istraživanja i obrazovanja i povećanje sudjelovanja autohtonog stanovništva u svrhu poticanja održivog korištenja prašume, rekao je kolumbijski predsjednik Ivan Duque.

Tagovi: Finska, Brazil, Amazonija
PROČITAJ I OVO
Sarajevski hoteli Europe i Holiday otpustili sve radnike
OTPUŠTANJA
Sarajevski hoteli Europe i Holiday otpustili sve radnike
SARAJEVO - Posljedice pandemije koronavirusa potresaju globalnu svjetsku ekonomiju, a jako se osjete i na našem mikro planu.
Njemačka spremna nacionalizirati Condor
NACIONALIZACIJA
Njemačka spremna nacionalizirati Condor
BERLIN - Njemačka vlada spremna je nacionalizirati posrnulog avioprijevoznika Condor kako bi ga spasila od izgledne propasti u razdoblju previranja koja je izazvala koronakriza, izjavili su upućeni izvori.
Luka Rijeka ostvarila gubitak veći od polovine temeljnog kapitala kompanije
CRNA BILANCA
Luka Rijeka ostvarila gubitak veći od polovine temeljnog kapitala kompanije
RIJEKA - Uprava Luke Rijeka d.d.dužna je sazvati skupštinu tvrtke te je izvjestiti da je, prilikom izrade godišnjih financijskih izvješća, ustanovljeno da u Društvu postoji gubitak veći od visine polovine temeljnoga kapitala Društva.
British American Tobacco radi na cjepivu protiv Covida-19 koristeći lišće duhana
CJEPIVO
British American Tobacco radi na cjepivu protiv Covida-19 koristeći lišće duhana
LONDON - British American Tobacco, proizvođač cigareta Dunhill i Lucky Strike, rekao je u srijedu da njegov biotehnički odjel radi na potencijalnom cjepivu protiv Covida-19, koristeći proteine izvađene iz listova duhana.
Metro zaposlenike nagrađuje s 1.000 kuna
NAGRADE
Metro zaposlenike nagrađuje s 1.000 kuna

ZAGREB - Metro Cash & Carry Hrvatska će svim zaposlenicima svojih prodajnih centara isplatiti nagradu u iznosu od tisuću kuna kako bi im zahvalio na doprinosu i predanosti tijekom izvanredne situacije, izvijestila je u sijedu uprava toga trgovačkog lanca.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE