GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: U blokadi 238.135 građana, najviše u Zagrebu

Fina: U blokadi 238.135 građana, najviše u Zagrebu
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 09:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema podacima Financijske agencije (Fina), na kraju ožujka ove godine u blokadi je bilo 238.135 građana, njihov je dug ukupno iznosio 16,57 milijardi kuna, a najviše dužnika bilo je u Zagrebu, njih 48.865, s dugom od 4,69 milijardi kuna.

Na kraju ožujka bilo je blokirano 9,1 posto radno sposobnog stanovništva glavnog grada Hrvatske.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je blokirano 21.400 građana s dugom većim od 1,4 milijarde kuna, pri čemu je udio blokiranih građana u broju radno sposobnog stanovništva iznosio 7,02 posto.

U Zagrebačkoj županiji zadnjeg dana ožujka blokadu računa imalo je 19.511 građana, s dugom većim od 1,6 milijardi kuna, što čini 9,06-postotni udjel u broju radno sposobnog stanovništva.

Najmanje blokiranih, njih 2.398, imala je Ličko-senjska županija. Njihov dug iznosio je 162,5 milijuna kuna, a njihov udio u radno sposobnom stanovništvu županije 7,63 posto.

U odnosu na ukupan broj stanovnika županije najviše je blokiranih građana u Sisačko-moslavačkoj županiji, 6,74 posto i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, 6,28 posto, a te su dvije županije na vrhu i prema kriteriju broja blokiranih u odnosu na radno sposobno stanovništvo - Sisačko-moslavačka 10,22 posto, a Bjelovarsko-bilogorska 9,49 posto.

Nadalje, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek predvode listu od 25 gradova s najvećim brojem blokiranih građana. U Zagrebu ih je bilo 48.865, u Splitu 8.654, u Rijeci 7.741 i u Osijeku 6.169.

Prema broju građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u odnosu na broj stanovnika izdvajaju se Dugo Selo s 8,10 posto, Sisak s 8,02 posto, Čakovec sa 7,76 posto, Križevci sa 7,41 posto i Petrinja sa 7,02 posto blokiranih građana.

Prema prosječnom iznosu duga, najviše je građana s evidentiranim neizvršenim osnovama za plaćanje u Vodicama, a njihov prosječan dug iznosi 206 tisuća kuna. Slijede građani Velike Gorice s dugom od 161 tisuću kuna, Koprivnice s dugom od 159 tisuća kuna, Našica s dugom od 115 tisuća kuna i Varaždina s dugom od 101 tisuću kuna. Građani u preostalih 20 gradova s rang liste u prosjeku su dužni od 52 tisuće kuna (građani Bjelovara) do 96 tisuća kuna (građani Poreča).

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Tagovi: blokade računa, Financijska agencija, Ličko-senjska županija, Zagrebačka županija, Grad Zagreb
PROČITAJ I OVO
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
OTKAZI
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
DUBAI - Emirates će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa vjerojatno otpustiti 9.000 ljudi, najavio je njen predsjednik Tim Clark.
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
POVRATAK
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
ZAGREB - Niskobudžetna aviokompanija easyJet je odlučila s krajem ovog mjeseca pokrenuti promet i prema drugim zračnim lukama u Hrvatskoj.
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna
SMIJURIJA
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna

ZAGREB - Tvrtka Porta Adriatica d.o.o., kojoj su osnivači bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i arhitekt Otto Barić mlađi, prošle godine nije ostvarila ni kune prihoda, a ukupni gubitak je 20.308 kuna, objavljeno je u predanom računu dobiti i gubitka.

U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
DECODE CHINA
U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
SYDNEY – Novi internetski portal Decode China planiran je kako bi „balansirao“ u informacijama dostupnima na kineskom jeziku, a koje SAD ocjenjuje da su potpuno prožete propagandom iz Pekinga.
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
PROMJENE
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
SAN FRANCISCO - Vrijednost imovine Elona Muska u petak je prerasla imovinu Warrena Buffetta te je izvršni direktor Tesle postao sedma najbogatija osoba na svijetu, prema Bloomberg Billionaires Indexu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE