GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: U blokadi 238.135 građana, najviše u Zagrebu

Fina: U blokadi 238.135 građana, najviše u Zagrebu
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 09:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema podacima Financijske agencije (Fina), na kraju ožujka ove godine u blokadi je bilo 238.135 građana, njihov je dug ukupno iznosio 16,57 milijardi kuna, a najviše dužnika bilo je u Zagrebu, njih 48.865, s dugom od 4,69 milijardi kuna.

Na kraju ožujka bilo je blokirano 9,1 posto radno sposobnog stanovništva glavnog grada Hrvatske.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je blokirano 21.400 građana s dugom većim od 1,4 milijarde kuna, pri čemu je udio blokiranih građana u broju radno sposobnog stanovništva iznosio 7,02 posto.

U Zagrebačkoj županiji zadnjeg dana ožujka blokadu računa imalo je 19.511 građana, s dugom većim od 1,6 milijardi kuna, što čini 9,06-postotni udjel u broju radno sposobnog stanovništva.

Najmanje blokiranih, njih 2.398, imala je Ličko-senjska županija. Njihov dug iznosio je 162,5 milijuna kuna, a njihov udio u radno sposobnom stanovništvu županije 7,63 posto.

U odnosu na ukupan broj stanovnika županije najviše je blokiranih građana u Sisačko-moslavačkoj županiji, 6,74 posto i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, 6,28 posto, a te su dvije županije na vrhu i prema kriteriju broja blokiranih u odnosu na radno sposobno stanovništvo - Sisačko-moslavačka 10,22 posto, a Bjelovarsko-bilogorska 9,49 posto.

Nadalje, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek predvode listu od 25 gradova s najvećim brojem blokiranih građana. U Zagrebu ih je bilo 48.865, u Splitu 8.654, u Rijeci 7.741 i u Osijeku 6.169.

Prema broju građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u odnosu na broj stanovnika izdvajaju se Dugo Selo s 8,10 posto, Sisak s 8,02 posto, Čakovec sa 7,76 posto, Križevci sa 7,41 posto i Petrinja sa 7,02 posto blokiranih građana.

Prema prosječnom iznosu duga, najviše je građana s evidentiranim neizvršenim osnovama za plaćanje u Vodicama, a njihov prosječan dug iznosi 206 tisuća kuna. Slijede građani Velike Gorice s dugom od 161 tisuću kuna, Koprivnice s dugom od 159 tisuća kuna, Našica s dugom od 115 tisuća kuna i Varaždina s dugom od 101 tisuću kuna. Građani u preostalih 20 gradova s rang liste u prosjeku su dužni od 52 tisuće kuna (građani Bjelovara) do 96 tisuća kuna (građani Poreča).

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Tagovi: blokade računa, Financijska agencija, Ličko-senjska županija, Zagrebačka županija, Grad Zagreb
PROČITAJ I OVO
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PLANTAŽE
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PODGORICA - Odbor direktora je na jučerašnjoj sjednici razriješio Maraš sa funkcije izvršnog direktora Plantaža na lični zahtjev, a odlučio da na njeno mjesto bude imenovan Miroslav Vuković, dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova.
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine
NESLUŽBENO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine

SARAJEVO - Poznati njemački maloprodajni lanac "Lidl" razmatra mogućnost da narednih godina uđe na tržište BiH, navode njemačke ekonomske novine Lebensmittel zeitung.net

Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
OTKRIĆA
Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u subotu da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će u ponedjeljak ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
Slovenija uvodi elektronske vinjete
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE