GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: Plava laguna najbolja na Jadranu, HUP-Zagreb na kontinentu

Fina: Plava laguna najbolja na Jadranu, HUP-Zagreb na kontinentu
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2019 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najbolji poduzetnici u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane po visini neto dobiti u 2018. godini u Jadranskoj Hrvatskoj su Plava laguna, Maistra i Valamar Riviera, a u kontinentalnom dijelu zemlje HUP-Zagreb, Globalna hrana i FTB Turizam, pokazuje analiza Fine.

U Fininoj analizi "Usporedba rezultata poduzetnika u turizmu na razini kontinentalne i jadranske Hrvatske u 2018." ističe se da je ukupno gledano u kontinentalnoj Hrvatskoj u 2018. bilo 82,2 tisuće poduzetnika, a u jadranskoj Hrvatskoj gotovo 49 tisuća. Od toga oko 7 posto ili 5.700 poduzetnika bilo je u području djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane sa sjedištem u kontinentalnoj Hrvatskoj, dok ih je na Jadranu bilo 13,1 posto od ukupnog broja ili njih 6.392.

Napominjući kako je broj i udjel poduzetnika u turizmu očekivano veći u jadranskoj Hrvatskoj, iz Fine uz analizu iznose i podatak da je u 2018. bilo i više zaposlenih kod tih poduzetnika na Jadranu, njih nešto više od 46,2 tisuće, naspram njih gotovo 29 tisuća kod poduzetnika u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Poduzetnici u turizmu na Jadranu su u 2018. ostvarili i 2,4 puta veće prihode nego oni u kontinentalnoj Hrvatskoj, veća im je i dobit razdoblja za 3,5 puta, kao i obračunata prosječna mjesečna neto plaća, za 43,7 posto.

U jadranskoj Hrvatskoj poduzetnici u turizmu ostvarili ukupno 20,5 milijardi kuna ukupnih prihoda

U jadranskoj Hrvatskoj, poduzetnici u turizmu (smještaj te priprema i usluživanje hrane, njih ukupno 6.392) u 2018. su ostvarili ukupno 20,5 milijardi kuna ukupnih prihoda, dok im je ukupna neto dobit iznosila 1,75 milijardi kuna, a ukupno su zapošljavali 46,2 tisuće ljudi.

Među njima, po visini neto dobiti u jadranskoj Hrvatskoj najbolji su u 2018. bili porečka Plava laguna, sa 308,4 milijuna kuna te dobiti, potom Maistra sa gotovo 283 milijuna kuna dobiti i Valamar Riviera sa 239,2 milijuna kuna dobiti.

Kada se pak gledaju samo ukupni prihodi, Maistra i Valamar su u 2018. ostvarili veće prihode od Plave lagune, odnosno 1,84 milijardi kuna i 1,18 milijardi kuna, dok je ukupni prihod Plave lagune iznosio 1,17 milijardi kuna.

U top pet su još dubrovački Jadranski luksuzni hoteli (JLH) s neto dobiti od 87,4 milijuna kuna odnosno ukupnim prihodima od 535,2 milijuna kuna, te Sunčani Hvar čiji su ukupni prihodi u 2018. bili blizu 293 milijuna kuna, a neto dobit 81,4 milijuna kuna.

U kontinentalnoj Hrvatskoj ukupni prihodi poduzetnika u turizmu 8,6 milijardi kuna

Poduzetnici u turizmu u kontinentalnoj Hrvatskoj (njih 5.701), su u 2018. ostvarili ukupno 8,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, a ukupna neto dobit iznosila im je 184,7 milijuna kuna. Zapošljavali su ukupno gotovo 29 tisuća radnika.

Po visini neto dobiti najjači je poduzetnik među njima u 2018. bio HUP-Zagreb, sa 79,1 milijardom kuna te dobiti, druga je tvrtka Globalna hrana s neto dobiti od 38,2 milijuna kuna, a treći FTB Turizam s neto dobiti od 30,2 milijuna kuna.

Po visini ukupnih prihoda, Globalna hrana je pak na prvom mjestu sa 501,3 milijuna kuna, dok je HUP-Zagreb ostvarila 307,3 milijuna kuna ukupnih prihoda.

Zanimljivo je da je na trećem mjestu po visini ukupnih prihoda u 2028. na kontinentu bila zagrebačka tvrtka Esplanade Oleander, sa 101,1 milijun kuna tih prihoda, no po iznosu neto dobiti od 23 milijuna kuna je na petom mjestu.

U prvih pet na kontinentu u turizmu je još i tvrtka Adria Coast Turizam iz Zagreba, koja je u 2018. ostvarila 35,2 milijuna kuna ukupnih prihoda i neto dobit od 28,6 milijuna kuna.

Tagovi: Plava laguna, HUP-Zagreb, Maistra, Valamar Riviera, hrvatski turizam, Jadranski luksuzni hoteli, Liburnia Riviera Hoteli
PROČITAJ I OVO
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji
POTEZI
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji

ČAKOVEC - Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju uvela je neobičnu praksu; svakom radniku kojem bude određena samoizolacija smanjit će plaću za 10 posto. To im je u dopisu priopćio direktor kompanije Đuro Horvat.

Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
UZLET
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
OSIJEK - Osječka Saponija je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 11 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
UPOZORENJE
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
ZAGREB - HUP- Udruga trgovine je jedinstvenog stava da vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, a to se odnosi i na rad nedjeljom.
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE