GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović na dan prodaje udjela u Fortenovi adresu u Moskvi zamijenio Dubaijem

Filipović na dan prodaje udjela u Fortenovi adresu u Moskvi zamijenio Dubaijem
PODUDARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2022 / 09:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dan nakon što je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković odbacio povezanost svog klijenta Miodraga Borojevića s bilo kakvim ilegalnim akcijama zbog konzultacija s arapskim investitorom oko Fortenove, ne prestaju spekulacije o sankcijama njemu i poslovnom suradniku Krešimiru Filipoviću.

Zanimljivo je i otkriće N1 televizije da je Filipović u ponedjeljak, kad se dogodila transakcija između Sberbanka i šeika, u sudskom registru promijenio adresu iz Moskve u Dubai. I dok se ni približno nije raspetljao scenarij je li sve ovo ruski manevar, u istraživanje zašto je AZ fond odustao od kupovine 43 posto udjela uključila se i Hanfa.

Što se dogodilo u oko prodaje udjela Sberbanke, osim Ministarstva vanjskih poslova istražit će i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

“U ovome trenutku možemo potvrditi da Hanfa pokreće neposredni nadzor nad AZ mirovinskim društvom zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova Grupu na sjednici Nadzornog odbora spomenutog društva. Nakon što utvrdi sve okolnosti, o rezultatima provedenog postupka obavijestit će nadležna državna tijela”, poručili su iz Hanfe.

U AZ fondu ne žele ništa komentirati. Pa se stvorilo niz teorija zašto su oni, a posljedično i ostala tri mirovinska fonda, odustali od ulaganja.

“Jedini zaključak koji ja mogu imati je da je izronila neka informacija o budućnosti Fortenove. Ili je bila informacija koja je zatajena pa je Allianz zaključio da je to prevelik rizik za njih”, govori Marko Rakar iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Premijer je dan ranije rekao da bi volio imati više informacija.

“Kako je moguće da nešto traje toliko mjeseci, cijeli okvir je tu. Dogovorili su se pa odustali u zadnji tren. To je isto zanimljivo”, kazao je Andrej Plenković.

Fondovi upravljaju sa 130 milijardi kuna imovine. Ulaganje 500 milijuna eura u Fortenovu značilo bi 3 posto njihove ukupne imovine, najveća pojedinačna investicija koju bi napravili. Nakon propalog posla, ministar Butković najavio je izmjene zakona. Rakar misli da bi mogle ići u smjeru relaksacije limita poslovanja.

“Može biti da bi sa novim limitima, da su oni bili na snazi, da bi ostala dva fonda mogla preuzeti Fortenovu bez AZ-a”, smatra Rakar.

Sberbank je našao zamjenu za fondove zadnji dan roka, 31. listopada. U igru je ušao Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za kojeg hrvatska Vlada tvrdi da nema potrebna odobrenja zbog sankcija, pa je pala sumnja da se radi o Sberbankovom manevru do boljih vremena. U priči su se počeli spominjati i hrvatski posrednici.

“Borojević, koji je bio u upravi Fortenove, konzultant šeiku za kupnju Fortenove, to ne isključuje da šeik igra za Ruse. To sve može biti dio iste priče”, smatra Dragana Radusinović Tafra s portala Direktno.

Borojevićev odvjetnik potvrdio je savjetovanje, negirao kazneno djelo i poslao poruku da je šeik ozbiljan investitor. Borojević bi osobno u ponedjeljak trebao razjasniti niz drugih detalja.

Možda zna i zašto je njegov suradnik, Krešimir Filipović, koji se također spominje kao navodni posrednik baš u ponedjeljak, na dan prodaje, u sudskom registru svoju adresu u Moskovi zamijenio Dubaijem. Prijavio se na Palminim otocima, luksuznom, umjetno stvorenom gradu nasred mora.

Tagovi: Fortenova grupa, Hanfa, Krešimir Filipović, Dragana Radusinović, AZ OMF, aLLIANZ, Fabris Peruško, Jamnica, Ledo, Belje, Mercator
PROČITAJ I OVO
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
PROCES
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
FRANKFURT - Tehnički problemi koji su usporavali rad Lufthanse u frankfurtskoj zračnoj luci, utjecali su na prijavu putem web stranice zrakoplovne kompanije, na šalteru i ukrcaj, riješeni su do podneva.
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE