GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FDA želi ispitivanja o cjepivu protiv korone objaviti tek za 55 godina

FDA želi ispitivanja o cjepivu protiv korone objaviti tek za 55 godina
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2021 / 17:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kada je grupa znanstvenika podnijela zahtjev federalnoj vladi SAD-a da objavi podatke vezane uz davanje licence Pfizerovom cjepivu za covid-19, nisu očekivali najbrži odgovor na svijetu, ali sasvim sigurno ni birokratsko razvlačenje s kojim su se suočili.

I koje bi moglo potrajati 55 godina.

Reuters, naime, piše kako FDA predlaže da joj se da toliko vremena da pregleda i objavi sve dokumente vezane za ovo cjepivo. I, ako se federalni sudac u Teksasu složi s tim, zaista bi moglo biti tako.

Zakon iz 1967. obvezuje federalne agencije da u roku od 20 dana odgovore na zahtjeve za informacijama. Ali, vrijeme koje je potrebno da podnositelj zahtjeva zaista i dobije dokumente “ovisit će o kompleksnosti zahtjeva i ranije podnešenih zahtjeva”, piše na službenim stranicama.

Odvjetnici Ministarstva pravosuđa koji zastupaju FDA primijetili su da se zahtjevom traži ogromna količina materijala vezanog za cjepivo, oko 329.000 stranica. Zahtjev je podnijelo više od 30 znanstvenika koji redom dolaze s uglednih sveučilišta poput Yalea, Harvarda, UCLA i Browna. Tužbu su u rujnu ove godine podnijeli pred sudom u Teksasu, a tvrde da će objava ovih informacija pomoći uvjeriti skeptike da je cjepivo “sigurno i učinkovito, kao i povećati povjerenje prema Pfizerovom cjepivu”.

Iz FDA-a tvrde da ne mogu jednostavno objaviti dokumente. Najprije moraju pregledati i urediti “povjerljive podatke i poslovne tajne Pfizera i BioNTecha, kao i osobne informacije pacijenata koji su sudjelovali u kliničkom testiranju”, tvrde njihovi odvjetnici.

FDA predlaže da objavljuje 500 stranica mjesečno, a tvrde i kako će na obradi ovog, kao i ranije pristiglih zahtjeva, raditi 10 ljudi.

Tužitelji pak tvrde kako bi FDA trebala objaviti sav materijal najkasnije 3. ožujka 2022. te da bi njihov zahtjev trebao biti prioritet.

“Razdoblje od 108 dana bilo je dovoljno da FDA napravi analizu dokumenata za mnogo kompleksniji zadatak licenciranja Pfizerovog cjepiva protiv covida-19” stoji u dokumentima koje je sudu dostavio odvjetnik Aaron Siri koji zastupa tužitelje. On tvrdi i da je, zbog javnog interesa koji postoji u ovom slučaju, FDA trebala svu dokumentaciju objaviti paralelno s licenciranjem cjepiva.

Da bi udovoljila zahtjevima tužitelja, FDA bi trebala obraditi 80 tisuća stranica svaki mjesec. Oni kažu i kako FDA ima 18.000 zaposlenih i proračun od 6 bilijuna dolara te kako i sami govore da “nema ništa važnije od transparentnosti o cjepivu”.

Sudac Mark Pittman zakazao je prvi susret na sudu za 14. prosinca, a tada će razmotriti rok za obradu dokumenata.

Tagovi: Pfizer, Američka agencija za hranu i lijekove
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
REKORDNA NARUDŽBA
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
RIJAD - Saudijska zrakoplovna grupacija Saudia Group objavila je najveći zrakoplovni posao u povijesti Saudijske Arabije. Kupit će 105 zrakoplova od europskog proizvođača zrakoplova Airbus.
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
UPRAVLJANJE
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
ZADAR - Tankerska plovidba odlučio je dati "intervenirati" u upravljanje Atlantskom plovidbom.
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
ŠTRAJK
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
RIM - Talijanski sindikati najavili su za utorak nacionalni štrajk taksija. Na to su se odlučili zbog protivljenja deregulaciji sektora, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
PROGRAM
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
ZAGREB - NEM Dubrovnik, otkrio je kompletan program za svoje izdanje 2024., koje će se održati od 10. do 13. lipnja u Hotelu Dubrovnik Palace te ugostiti predstavnike iz više od 260 tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE