GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Farmaceutska industrija lani sa 7,42 milijarde kuna prihoda

Farmaceutska industrija lani sa 7,42 milijarde kuna prihoda
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2021 / 14:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska farmaceutska industrija lani je ostvarila 7,42 milijarde kuna ukupnih prihoda, od čega 73 posto otpada na izvoz, istaknuto je u utorak na susretu s novinarima HUP Udruge proizvođača lijekova (HUP UPL).

Farmaceutski sektor jedan je od najsnažnijih industrijskih sektora i vodećih izvoznika, pokretač gospodarstva te jedan od najvažnijih faktora u osiguravanju stabilnosti zdravstvenog sustava, što je dokazano i tijekom krize uzrokovane covid-19 pandemijom, rečeno je na susretu.

Predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić iznio je podatke kako je sektor u zadnjih deset godina bilježio stabilan rast, prihodi su povećani za 61 posto, a lani su iznosili 7,42 milijarde kuna.

Rast izvoza je ključ za rast prihoda, odnosno izvoz čini 73 posto ukupnih prihoda, kazao je napominjući kako je izvoz farmaceutske industrije lani iznosio 5,5 milijardi kuna.

Bruto dobit farmaceutske industrije je stabilna iz godine u godinu, a kako je kazao Jakšić, veliki dio dobiti se reinvestira, pa je tako u proteklih deset godina 5,5 milijardi kuna investirano u istraživanje i razvoj.

Farmaceutska industrija u Hrvatskoj svoje proizvode izvozi u 60-tak zemalja svijeta, a ključna tržišta su SAD i EU. Jakšić je istaknuo i kako industrija bilježi rast broja zaposlenih, koji je u 11 godina, odnosno od 2010. do kraja kolovoza ove godine porastao s 3.500 na gotovo 6.000.

Hrvatska farmaceutska industrija, kako je rečeno, ima potencijala za širenje svojih kapaciteta. Jakšić je ocijenio da je budućnost farmaceutske industrije u Hrvatskoj dobra, jer je riječ o industriji koja ima dugu tradiciju, jako puno zaposlenih, kompletno je vertikalno integrirana - od istraživanja i razvoja, proizvodnje sirovina do gotovih farmaceutskih oblika, ima veliki izvozni karakter i smjernice EU su da jačaju upravo vertikalnu integraciju svih tih kompanija, odnosno industrije.

Istaknuto je i kako je cijelo vrijeme pandemije, osobito u vrijeme zatvaranja u proljeće 2020. farmaceutska industrija neprekidno radila kako bi opskrba lijekovima bila neprekinuta i sigurna.

Hrvatsko tržište je jedno od rijetkih tržišta u Europi, kako je rekao Jakšić, koje nije imalo problema s opskrbom na tržištu. Države koje imaju vlastite nacionalne proizvođače lijekova, kako je istaknuto, imaju dokazano bolju opskrbu tržišta.

Inače, HUP-UPL okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova, ima 13 članica koje pokrivaju gotovo 100 posto tržišta generičkih i biosličnih lijekova.

Tagovi: Farmaceutska industrija, jERKO jAKŠIĆ, pHARMAs, pLIVA, bELUPO, jADRAN gALENSKI LABORATORIJ, VELEDROGERIJE
PROČITAJ I OVO
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
IN MEMORIAM
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
RIM - Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi
PRODAJA
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
STUDIJA
Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
JOHANNESBURG - Booster doza Johnson&Johnsona protiv covida-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.
Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
BRODARI
Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
SPLIT - Splitski Jadroplov snažnije će zaploviti u novoj godini: Nadzorni odbor brodarske kompanije u pretežitom državnom vlasništvu dao je suglasnost Upravi da pripremi novu dokapitalizaciju, tešku između 150 i 350 milijuna kuna, povećanjem temeljnog kapitala.
Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.
BRODARI
Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.
KOPENHAGEN - Danski logistički div A.P. Moller-Maersk upozorio je klijente da se još uvijek muči s kontejnerskim prijevozom tereta diljem svijeta jer zastoji u lukama traju dulje no što su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE