GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Farmaceutska industrija lani sa 7,42 milijarde kuna prihoda

Farmaceutska industrija lani sa 7,42 milijarde kuna prihoda
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2021 / 14:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska farmaceutska industrija lani je ostvarila 7,42 milijarde kuna ukupnih prihoda, od čega 73 posto otpada na izvoz, istaknuto je u utorak na susretu s novinarima HUP Udruge proizvođača lijekova (HUP UPL).

Farmaceutski sektor jedan je od najsnažnijih industrijskih sektora i vodećih izvoznika, pokretač gospodarstva te jedan od najvažnijih faktora u osiguravanju stabilnosti zdravstvenog sustava, što je dokazano i tijekom krize uzrokovane covid-19 pandemijom, rečeno je na susretu.

Predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić iznio je podatke kako je sektor u zadnjih deset godina bilježio stabilan rast, prihodi su povećani za 61 posto, a lani su iznosili 7,42 milijarde kuna.

Rast izvoza je ključ za rast prihoda, odnosno izvoz čini 73 posto ukupnih prihoda, kazao je napominjući kako je izvoz farmaceutske industrije lani iznosio 5,5 milijardi kuna.

Bruto dobit farmaceutske industrije je stabilna iz godine u godinu, a kako je kazao Jakšić, veliki dio dobiti se reinvestira, pa je tako u proteklih deset godina 5,5 milijardi kuna investirano u istraživanje i razvoj.

Farmaceutska industrija u Hrvatskoj svoje proizvode izvozi u 60-tak zemalja svijeta, a ključna tržišta su SAD i EU. Jakšić je istaknuo i kako industrija bilježi rast broja zaposlenih, koji je u 11 godina, odnosno od 2010. do kraja kolovoza ove godine porastao s 3.500 na gotovo 6.000.

Hrvatska farmaceutska industrija, kako je rečeno, ima potencijala za širenje svojih kapaciteta. Jakšić je ocijenio da je budućnost farmaceutske industrije u Hrvatskoj dobra, jer je riječ o industriji koja ima dugu tradiciju, jako puno zaposlenih, kompletno je vertikalno integrirana - od istraživanja i razvoja, proizvodnje sirovina do gotovih farmaceutskih oblika, ima veliki izvozni karakter i smjernice EU su da jačaju upravo vertikalnu integraciju svih tih kompanija, odnosno industrije.

Istaknuto je i kako je cijelo vrijeme pandemije, osobito u vrijeme zatvaranja u proljeće 2020. farmaceutska industrija neprekidno radila kako bi opskrba lijekovima bila neprekinuta i sigurna.

Hrvatsko tržište je jedno od rijetkih tržišta u Europi, kako je rekao Jakšić, koje nije imalo problema s opskrbom na tržištu. Države koje imaju vlastite nacionalne proizvođače lijekova, kako je istaknuto, imaju dokazano bolju opskrbu tržišta.

Inače, HUP-UPL okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova, ima 13 članica koje pokrivaju gotovo 100 posto tržišta generičkih i biosličnih lijekova.

Tagovi: Farmaceutska industrija, jERKO jAKŠIĆ, pHARMAs, pLIVA, bELUPO, jADRAN gALENSKI LABORATORIJ, VELEDROGERIJE
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE