GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Falkensteiner planira ulaganje od 300 milijuna eura u u Hrvatskoj

Falkensteiner planira ulaganje od 300 milijuna eura u u Hrvatskoj
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2022 / 18:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Austrijska hotelsko-turistička grupacija Falkensteiner (FMTG) u idućih pet godina u Hrvatskoj planira investirati oko 300 milijuna eura u destinacijama u kojima već radi, Zadru i Puntu na otoku Krku, najavio je u četvrtak na susretu s novinarima u Zagrebu suvlasnik i izvršni direktor te grupacije Otmar Michaeler.

Susret s novinarima organiziran je povodom 65 godina rada te grupacije, koju obilježavaju ove godine, pri čemu je Michaeler istaknuo i da je Hrvatska, u kojoj posluju u turizmu od početka 2000-ih, među najvažnijim zemljama za njihov rast i razvoj od ukupno sedam u koliko ih posluju u Europi.

"Nakon par godina ponovo u Hrvatsku dosta ulažemo jer tu vidimo potencijal za naše preimum proizvode, a osim povećanja kvalitete u svim hotelima sa četiri na pet zvjezdica, fokus stavljamo i na luksuzne kampove i apartmanska naselja", rekao je Michaeler.

Od ukupnih ulaganja oko 150 milijuna eura planiraju uložiti u Zadru u idućih par godina u povećanje kvalitete i sadržaja u Punta Skali, gdje će uz ostalo postojeći hotel Didaora 'pojačati' na pet zvjezdica, a velika ulaganja najavljuju i na Boriku, gdje, kako je kazao, planiraju sve srušiti i izgraditi urbano zeleno naselje s apartmanima, oko čega već razgovaraju s Gradom Zadrom.

U svojoj drugoj destinaciji u Hrvatskoj, u Puntu na otoku Krku će, nakon već ranije renoviranog hotela, uložiti najmanje 65 milijuna eura, većinom u repozicioniranje sadašnjeg auto u luksuzni kamp s pet zvjezdica koji će imati 250 parcela i oko 150 mobilnih kućica te mnoge održive i ekološke ponude i načela poslovanja. Radovi na tom kampu trebali bi početi ove jeseni.

"Hrvatska ima ljepote prirode koje su sada pravi luksuz i tu vidimo svoju priliku u skladu s našom vizijom postati vodeći i na području Alpa i jugoistočne Europe. U kamp Krk samo u sadržaje ulažemo više od 40 milijuna eura, a bit će i mnogo drugih troškova, od zemljišta i drugog, no novac je manji problem, veći je dinamika dobivanja građevinskih dozvola u Hrvatskoj", poručio je Michaeler, ne specificirajući koliko će iznositi ti drugi troškovi.

Na pitanje novinara rekao je da će u Hrvatskoj u ovoj sezoni zapošljavati oko 1500 radnika, od kojih dosta njih radi i stalno, posebice u Zadru u novom premium kampu koji radi cijele godine i rezervacijskom sustavu koji od tamo radi za sve zemlje u grupaciji.

Osim Hrvatske, znatna ulaganja od nekoliko stotina milijuna eura u idućih par godina imat će i u Italiji te u Austriji odnosno južnom Tirolu, što su i njihova najjača poslovna tržišta. Iz južnog Tirola su obiteljski prije 65 godina i krenuli u turizam s malom gostionicom sa sedam soba i izvan glavnih puteva, što je za ono vrijeme bilo dosta neobično, ali se, kako je rekao Michaeler, pokazalo uspješnim.

Ukupno je u grupaciji FMTG (Falkensteiner Michaeler Tourism Group) 30 hotela u sedam zemalja, koji su se svi, kao i cijelo poslovanje, našli u problemu u lipnju 2020. zbog pandemije i nedostatka gostiju. No, tu su godinu, kako ističe, premostili, da bi već u 2021., posebice u ljetu u Hrvatskoj imali opet dobre rezultate i sada su ponovo u investicijskom i razvojnom zamahu, s naglaskom na održivost i digitalizaciju.

"Pandemija je pridonijela tome da se kvaliteta u turizmu, s više privatnosti pa i luksuza, više traži i cijeni, i sada znamo da je kvaliteta budućnost turizma, a ne kvantiteta i masovnost po čemu je Hrvatska bila poznata. Sada se i to mijenja i sve je kvalitetnija ponuda i smještaja i sadržaja, ali i gastronomija", ocijenio je Michaeler.

O samoj grupaciji je još rekao da ima pet poslovnih jedinica, od kojih su novije ona za kamping, te platforma za investiranje, po modelu tzv. crowdinvestinga, gdje se putem interneta omogućuje svim ljudima da investiraju u njihove projekte, pri čemu mogu odlučiti hoće li uzeti kamatu ili vaučere za povoljniji boravak u njihovim objektima.

Na taj su način od 2016. već proveli sedam kampanja, s prosječnim pojedinačnim ulaganjem od oko 10.000 eura te skupili oko 26 milijuna eura, koje će, po njegovim riječima, iskoristiti za rast i razvoj i kasnije i za investiranje u druge hotelske projekte, kao neki fond.

Tagovi: Falkensteiner, otok krk, Punta Skala, Otmar Michaeler
PROČITAJ I OVO
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
IN MEMORIAM
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
KRAPINA - Gospodarstvenik Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže d.d. iz Huma na Sutli, iznenada je umro u 54. godini, potvrdili su u utorak iz te tvrtke.
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
NEW YORK - Pfizer Inc u ponedjeljak je pristao platiti 5,4 milijarde dolara u gotovini za proizvođača lijekova za bolest srpastih stanica Global Blood Therapeutics, jer želi iskoristiti porast prihoda od svog cjepiva i liječenja protiv COVID-19.
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
INVESTICIJE
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
ZAGRE - Ono što je namjeravao Danko Končar još kad je prije devet godina preuzeo u privatizaciji posrnuli trogirski škver – sagraditi novu modernu marinu uz Brodotrogir – sada će izgleda realizirati novi vlasnik kojemu je lani Končar prepustio tvrtku Servisni centar Trogir, piše u utorak Večernji list.
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
SJAJNE BROJKE
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
BERLIN - Njemački farmaceutski koncern BioNTech ostvario je u prvom polugodištu ove godine 5,37 milijardi eura čiste dobiti, što je 37,2 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, objavila je tvrtka koja je zajedno s Pfizerom razvila jedno od prvih cjepiva protiv covida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE