GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece

Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
KAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2021 / 09:26
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Sve su glasnije spekulacije da problem s isporukama cjepiva nije u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja.

EMA je prije toga odobrila Pfizerovo i Modernino cjepivo, iako je AstraZenecino mnogo jeftinije i čuva se na sobnoj temperaturi, zbog čega je transport i skladištenje neusporedivo jednostavnije od onoga potrebnog za Pfizerovo cjepivo.

- AstraZeneca je na inicijalnom sastanku izašla s brojevima koji su manji od očekivanih te je Europska komisija zatražila da u ponedjeljak do podne izađu s revidiranim brojevima doza i rokovima isporuke - otkriva Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jutarnji list neslužbeno doznaje u Bruxellesu da je Europska komisija prijetila proizvođaču i inspekcijama.

Činjenica je da su do sada sve farmaceutske kuće koje imaju cjepivo mijenjale brojeve doza i datume isporuka. Što se AstraZenece tiče, mi imamo samo plan napravljen još u listopadu, kad se očekivalo da će njihovo cjepivo biti ranije odobreno, u kojem stoji da će nam još u prosincu 2020. dostaviti 225 tisuća doza. No, cjepivo još nije registrirano - ističe Capak.

Svi građani koji su primili prvu dozu cjepiva Moderne i Pfizera, napominje, primit će i drugu, a daljnji tijekm cijepljenja ovisi o isporukama.

- Zbilja ne možemo sada reći kako će se odvijati cijepljenje - kaže.

Podsjetimo, još je dan ranije, i prije nego smo znali da će AstraZeneca prepoloviti isporuku, najavio obustavu procjepljivanja do daljnjega.

Tagovi: AstraZeneca, Europska komisija, Krunoslav Capak, cjepivo protiv koronavirusa, Sveučilište Oxford
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE