GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo što Hrvatska planira učiniti za turizam tijekom predsjedanja EU

Evo što Hrvatska planira učiniti za turizam tijekom predsjedanja EU
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2020 / 13:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Održiv i odgovoran turizam važan je za EU te stoga Ministarstvo turizma tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a planira uz ostale aktivnosti izraditi dokument kojim će pozvati članice i Europsku komisiju na suradnju u poticanju razvoja takvog turizma, ističu za Hinu iz tog Ministarstva.

Održiv i odgovoran turizam sadržan je u programu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, u sklopu čega će Hrvatska zagovarati politike takvog razvoja s naglaskom na poticanje raznolikosti turističke ponude, sinergiju lokalne zajednice i turista, smanjenje sezonalnosti turističke potražnje te poticanje primjene ICT-a i digitalizacije unutar turističkih sustava.

Hrvatska smatra i da turizam treba biti bolje prepoznat u europskim politikama i institucijama te će predložiti i uspostavu europskog turističkog brenda za zajedničku promociju država članica na dalekim tržištima.

"Sve se to uklapa i u prvi strateški cilj RH "Europa koja raste ujednačeno, održivo i uključivo", pri čemu je u turizmu još važan i razvoj posebnih oblika turizma, poput zdravstvenog, biciklističkog i riječnog, kulturnih tura i drugih, koji mogu znatno pridonijeti boljitku lokalnog stanovništva i usmjeriti turiste na neka nova odredišta izvan već poznatih turističkih destinacija", ocjena je ministra turizma Garija Cappellija.

S te strane, osim poboljšanja kvalitete života u lokalnim zajednicama i dizanja njihova standarda kroz nove mogućnosti zapošljavanja, izgradnju i modernizaciju turističke i javne infrastrukture (komunalne, prometne, financijske, ICT i druge), ministar naglašava i druge važne segmente održivog i odgovornog razvoja turizma - zaštitu ugrožene prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine, rješavanje pitanja prekomjernog turizma, razvoj novih turističkih proizvoda uzimajući u obzir klimatske promjene i sve veće zahtjeve i očekivanja turista, razvoj zelenog/eko transporta te brigu o okolišu.

Osim dokumenta za održiv i odgovoran turizam, Ministarstvo turizma za vrijeme predsjedanja planira nastaviti i s održavanjem sastanaka Radne skupine za konkurentnost i rast (COMPET) u formatu za turizam, te organizirati dva događanja u Hrvatskoj.

Jedno je sastanak eksperata u ožujku 2020. na području kontinenta, što uključuje i izlet sudionika odnosno posjetu destinaciji na području Slavonije, Baranje i Srijema, dok je drugo ministarska konferencija od 27. do 28. travnja 2020. u Dubrovniku, u koju želi uključiti i zemlje članice OECD-a koje sudjeluju u radu OECD-ova Odbora za turizam.

Prije svega toga, ministar Cappelli će sudjelovati na ministarskom sastanku u Madridu 21. siječnja, dan prije početka najvećeg sajma turizma u Španjolskoj FITUR-a, koji će, kako najavljuje, iskoristiti da osobno pozove kolege na konferenciju u Dubrovniku, kao i za isticanje hrvatskih prioriteta tijekom predsjedanja te za daljnju inicijativu među EU članicama oko prošle godine pokrenute hrvatske inicijative za osnivanje EU Fonda za turizam, čime bi se turizam i bolje pozicionirao unutar politika i institucija EU-a.

"Smatramo da turizam zbog važnosti za cjelokupno gospodarstvo zaslužuje bolju i vidljiviju poziciju, kao i samostalnu organizacijsku jedinicu unutar Europske komisije kako bismo i kroz to imali stručniju potporu za aktivnosti i inicijative potrebne suvremenom turizmu. Što se tiče financiranja turizma, mogućnosti će biti otvorene kroz razne fondove i programe, kao i u tekućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a", naglašava Cappelli.

Otkriva i da se očekuju rezultati trijaloga koji će, u slučaju postizanja konsenzusa svih država članica, značiti fond u iznosu od 300 milijuna eura za održivi turizam unutar Programa za jedinstveno tržište.

Vezano za pozicioniranje turizma unutar tijela EU-a, iznosi da su se počeli održavati sastanci Vijeća za konkurentnost i rast u formatu za turizam, podsjećajući da je tijekom rumunjskog predsjedanja Vijećem EU-a usvojen zaključak Vijeća na temu konkurentnosti turizma kao pokretača održivog rasta, radnih mjesta i socijalne kohezije.

"Finska je svoje šestomjesečno predsjedanje, a prije hrvatskog, posvetila raspravama o digitalizaciji turističkog sektora, dok će Hrvatska nastaviti rad u smislu naglašavanja važnosti svih segmenata održivog i odgovornog razvoja turizma te stvaranja financijskog okvira za turizam", zaključuje Cappelli.

Tagovi: hrvatski turizam, Europska unija, održivi turizam, Gari Cappelli, Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE