GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo što Hrvatska planira učiniti za turizam tijekom predsjedanja EU

Evo što Hrvatska planira učiniti za turizam tijekom predsjedanja EU
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2020 / 13:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Održiv i odgovoran turizam važan je za EU te stoga Ministarstvo turizma tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a planira uz ostale aktivnosti izraditi dokument kojim će pozvati članice i Europsku komisiju na suradnju u poticanju razvoja takvog turizma, ističu za Hinu iz tog Ministarstva.

Održiv i odgovoran turizam sadržan je u programu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, u sklopu čega će Hrvatska zagovarati politike takvog razvoja s naglaskom na poticanje raznolikosti turističke ponude, sinergiju lokalne zajednice i turista, smanjenje sezonalnosti turističke potražnje te poticanje primjene ICT-a i digitalizacije unutar turističkih sustava.

Hrvatska smatra i da turizam treba biti bolje prepoznat u europskim politikama i institucijama te će predložiti i uspostavu europskog turističkog brenda za zajedničku promociju država članica na dalekim tržištima.

"Sve se to uklapa i u prvi strateški cilj RH "Europa koja raste ujednačeno, održivo i uključivo", pri čemu je u turizmu još važan i razvoj posebnih oblika turizma, poput zdravstvenog, biciklističkog i riječnog, kulturnih tura i drugih, koji mogu znatno pridonijeti boljitku lokalnog stanovništva i usmjeriti turiste na neka nova odredišta izvan već poznatih turističkih destinacija", ocjena je ministra turizma Garija Cappellija.

S te strane, osim poboljšanja kvalitete života u lokalnim zajednicama i dizanja njihova standarda kroz nove mogućnosti zapošljavanja, izgradnju i modernizaciju turističke i javne infrastrukture (komunalne, prometne, financijske, ICT i druge), ministar naglašava i druge važne segmente održivog i odgovornog razvoja turizma - zaštitu ugrožene prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine, rješavanje pitanja prekomjernog turizma, razvoj novih turističkih proizvoda uzimajući u obzir klimatske promjene i sve veće zahtjeve i očekivanja turista, razvoj zelenog/eko transporta te brigu o okolišu.

Osim dokumenta za održiv i odgovoran turizam, Ministarstvo turizma za vrijeme predsjedanja planira nastaviti i s održavanjem sastanaka Radne skupine za konkurentnost i rast (COMPET) u formatu za turizam, te organizirati dva događanja u Hrvatskoj.

Jedno je sastanak eksperata u ožujku 2020. na području kontinenta, što uključuje i izlet sudionika odnosno posjetu destinaciji na području Slavonije, Baranje i Srijema, dok je drugo ministarska konferencija od 27. do 28. travnja 2020. u Dubrovniku, u koju želi uključiti i zemlje članice OECD-a koje sudjeluju u radu OECD-ova Odbora za turizam.

Prije svega toga, ministar Cappelli će sudjelovati na ministarskom sastanku u Madridu 21. siječnja, dan prije početka najvećeg sajma turizma u Španjolskoj FITUR-a, koji će, kako najavljuje, iskoristiti da osobno pozove kolege na konferenciju u Dubrovniku, kao i za isticanje hrvatskih prioriteta tijekom predsjedanja te za daljnju inicijativu među EU članicama oko prošle godine pokrenute hrvatske inicijative za osnivanje EU Fonda za turizam, čime bi se turizam i bolje pozicionirao unutar politika i institucija EU-a.

"Smatramo da turizam zbog važnosti za cjelokupno gospodarstvo zaslužuje bolju i vidljiviju poziciju, kao i samostalnu organizacijsku jedinicu unutar Europske komisije kako bismo i kroz to imali stručniju potporu za aktivnosti i inicijative potrebne suvremenom turizmu. Što se tiče financiranja turizma, mogućnosti će biti otvorene kroz razne fondove i programe, kao i u tekućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a", naglašava Cappelli.

Otkriva i da se očekuju rezultati trijaloga koji će, u slučaju postizanja konsenzusa svih država članica, značiti fond u iznosu od 300 milijuna eura za održivi turizam unutar Programa za jedinstveno tržište.

Vezano za pozicioniranje turizma unutar tijela EU-a, iznosi da su se počeli održavati sastanci Vijeća za konkurentnost i rast u formatu za turizam, podsjećajući da je tijekom rumunjskog predsjedanja Vijećem EU-a usvojen zaključak Vijeća na temu konkurentnosti turizma kao pokretača održivog rasta, radnih mjesta i socijalne kohezije.

"Finska je svoje šestomjesečno predsjedanje, a prije hrvatskog, posvetila raspravama o digitalizaciji turističkog sektora, dok će Hrvatska nastaviti rad u smislu naglašavanja važnosti svih segmenata održivog i odgovornog razvoja turizma te stvaranja financijskog okvira za turizam", zaključuje Cappelli.

Tagovi: hrvatski turizam, Europska unija, održivi turizam, Gari Cappelli, Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE