GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europskim poljoprivrednicima neprihvatljiv sporazum EU-a i Mercosura

Europskim poljoprivrednicima neprihvatljiv sporazum EU-a i Mercosura
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2019 / 19:46
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski poljoprivrednici u subotu su oštro kritizirali trgovinski sporazum postignut između EU-a i trgovinskog bloka južnoameričkih država Mercosur, zaključen u petak navečer u Bruxellesu, jer vjeruju da prijeti njihovim aktivnostima i već ga mjesecima osporavaju.

Sporazum postignut nakon 20 godina pregovora s Mercosurom koji okuplja Brazil, Argentinu, Paragvaj i Urugvaj, trebao bi otvoriti prostor uspostavi jednog od najvećih svjetskih područja slobodne trgovine.

Kada profunkcionira, sporazum će ukloniti trgovinske zapreke i povećati izvoz, stvarajući tržište od oko 800 milijuna ljudi.

Prema tumačenju Europske komisije sporazum će značiti i zaštitu zaposlenika kao i okoliša kroz pridržavanje visokih standarda proizvodnje hrane.

No kritičari smatraju da sporazum nije dovoljno precizan u odredbama koje definiraju potrebu zaštite okoliša, primjerice u slučaju devastacije šuma na području Amazonije gdje se uništavaju kako bi se stvorili novi prostori za poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo. Ključni dio sporazuma odnosi se na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Europu.

Odmah po objavi informacije o sklapanju sporazuma, europski su poljoprivrednici putem tvitova i ostalih društvenih medija izrazili nezadovoljstvo zbog njegova sklapanja, što je u u potpunom neskladu sa zadovoljstvom južnoameričkih pregovarača i predstavnika Europske komisije, ponosnih na kompromisno rješenje postignuto nakon 20 godina.

Copa Cogeca, vodeći sindikat poljoprivrednika u EU-u, oštro kritizira "dvostruke standarde ​​trgovinske politike" koja samo proširuje "jaz između onoga što se traži od europskih poljoprivrednika i onoga što toleriraju proizvođači Mercosura", čiji zdravstveni i ekološki standardi nisu isti kao u Europi.

U Njemačkoj je predsjednik najvećega sindikata u zemlji, Deutscher Bauernverband, sporazum ocijenio "sasvim neuravnoteženim". Neuravnoteženim, kako je istaknuto, do te mjere da ugrožava "brojna obiteljska gospodarstva".

Predsjednica glavnoga francuskog sindikata FNSEA, Christiane Lambert, na Twitteru je napisala da će taj "neprihvatljiv sporazum europske poljoprivrednike izložiti nepoštenoj konkurenciji, a potrošače obmanuti".

Reakcije sažimaju duboku zabrinutost poljoprivrednika zbog sporazuma, koji bi trebao postati jedan od najvažnijih na svijetu jer uključuje 770 milijuna ljudi i četvrtinu svjetskoga BDP-a, ili 18.000 milijarda eura.

U ovako napetom kontekstu odobrenje kompromisnog rješenja, koje mora potvrditi 28 država članica EU-a, a potom i Europski parlament, čini se neizvjesnijim nego ikada dosad. Potvrde su neophodno potrebne da bi dokument u dogledno vrijeme stupio na snagu.

Grupa koja se bori za zaštitu okoliša Greenpeace ranije je upozorila da sporazum vodi u "katastrofu za okoliš" s obje strane Atlantika.

Greenpeace upozorava da će sporazum rezultirati daljnjim uništavanjem šuma Amazone te da će ugroziti autohtono stanovništvo, ali i pridonijeti povećanju emisije stakleničkih plinova te istodobno ugroziti uvjete života seljaka obiju strana u sporazumu.

Tagovi: poljoprivreda, Europska unija, Mercosur
PROČITAJ I OVO
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
PROCJENE
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
SOLIN - Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini.
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE