GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske kompanije u Kini optimistične

Europske kompanije u Kini optimistične
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 15:29
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Europske kompanije žele proširiti poslovne aktivnosti u Kini, ali njihove planove zasada koče ograničenja ulaska povezana s pandemijom koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak.

Otprilike 59 posto tvrtki navelo je da razmišlja o proširenju poslovanja u Kini, pokazalo je istraživanje Trgovinske komore Europske unije o poslovnim očekivanjima vezanim za azijskog diva.

Samo devet posto njih razmišlja o povlačenju s tržišta, najmanje u povijesti godišnjeg istraživanja.

Optimizam europskih kompanija u procjenama izgleda za poslovanje u Kini također je na najvišoj razini od 2014. a odražava se u 68-postotnom udjelu "optimista" kada su u pitanju prilike u njihovom sektoru.

Prema komori, tvrtkama je pogodovala činjenica da je Kina svladala pandemiju brže od ostalih dijelova svijeta i da se gospodarstvo počelo oporavljati još prošle godine.

Među problemima europske kompanije izdvajaju otežani pristup tržištu i "osjećaj" da su u lošijem položaju u odnosu na domaću konkurenciju.

Kratkoročno im glavobolju zadaju stroga ograničenja ulaska koja je Kina uvela zbog pandemije, znatno otežavši dovođenje stranih stručnjaka i njihovo zadržavanje u Kini. To izaziva probleme 73 posto anketiranih tvrtki.

Šesnaest posto tvrtki izdvaja i kontinuirane probleme koje im zadaje obavezni transfer tehnologije, a njih 41 posto žali se i na pretjeranu politizaciju poslovanja.

Uz aktualni trgovinski rat sa SAD-om, odnosi EU-a i Kine znatno su se pogoršali i zbog spora oko ljudskih prava u pokrajini Xinjiang. Peking i Bruxelles međusobno su uveli sankcije, podsjeća agencija dpa.

"Dugogodišnja predanost naših članica kineskom tržištu isplatila se u 2020. godini, ali geopolitičke nas napetosti prisiljavaju da preispitamo naše strategije u Kini", rekla je Charlotte Roule iz Gospodarske komore EU-a.

Kompanije iz EU-a ne povlače se iz Kine, naglasila je Roule, već pojačano pokušavaju izgraditi odvojene lance opskrbe kako bi odvojile poslovanje u toj zemlji od ostatka svijeta i time umanjile rizike.

Tagovi: europske kompanije u Kini, koronakriza, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE