GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke

Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.

Prijedlog kojega tek trebaju odobriti vlade i parlamenti država-članica EU uslijedio je zbog toga što su brojne tvrke diljem svijeta postale izložene "neprijateljskim preuzimanjima" zbog pada njihovih tržišnih vrijednosti i nedostatka izvora financiranja uslijed pandemijske krize.

Novi bi fond otvorio mogućnost ulaganja u takve tvrtke ili bi im dao mogućnost uzimanja povoljnih kredita, a cilj su djelatnosti poput medicinske skrbi, svemirskih istraživanja, obrane, digitalnih i zelenih tehnologija, kazao je u petak na konferenciji za novinstvo povjerenik EU za industriju Thierry Breton.

Zabrinutost zbog ranjivosti nekih europskih tvrtki pojavila se u ožujku, nakon informacija o tome da SAD pokušavaju preuzeti njemački CureVac, biotehnološku tvrtku koja radi na razvijanju novih tehnologija s ciljem snižavanja troškova proizvodnje cjepiva.

Europska je komisija tada reagirala najavivši pomoć CureVacu od 80 milijuna eura.
Pomoć EU koja je sada najavljena bila bi usmjerena ka tvrtkama kojima je potreban "dodatni kapital kako bi nastavili proizvodnju", pojasnio je Breton dodajući kako bi to ovakvim tvrtkama olakšalo da odbiju pomoć od neželjenih partnera.
Novi fond zapravo je malen u usporedbi s velikim državnim fondovima koji imaju na raspolaganju stotine milijardi dolara namijenih investiranju u strateške tvrtke, no očekuje se kako će on dobiti na značaju i snazi privlačenjem privatnih ulagača s jamstvima.

Komisija je procijenila kako 15 milijardi eura koji bi mogli biti prikupljeni s financijskih tržišta "mogu potaknuti investicije do razine od 150 milijardi eura" u razdoblju od 2021 do 2027. godine, stoji u dokumentu EU.

Fond je dio šireg plana EU za pomoć tvrtkama kojima treba potpora u obliku financijskog kapitala.

EU je predvidjela i subvencije od 26 milijardi eura kao "instrument solventnosti" kojim bi se osigurala privremena potpora zdravim tvrtkama pogođenim krizom prouzročenom Covidom-19 kao i fond od 15,3 milijarde eura namijenjen manjim tvrtkama koje se bave infrastrukturom, istraživanjima i socijalnim problemima.

Tagovi: Europska komisija, strateške tvrtkr
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE