GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke

Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.

Prijedlog kojega tek trebaju odobriti vlade i parlamenti država-članica EU uslijedio je zbog toga što su brojne tvrke diljem svijeta postale izložene "neprijateljskim preuzimanjima" zbog pada njihovih tržišnih vrijednosti i nedostatka izvora financiranja uslijed pandemijske krize.

Novi bi fond otvorio mogućnost ulaganja u takve tvrtke ili bi im dao mogućnost uzimanja povoljnih kredita, a cilj su djelatnosti poput medicinske skrbi, svemirskih istraživanja, obrane, digitalnih i zelenih tehnologija, kazao je u petak na konferenciji za novinstvo povjerenik EU za industriju Thierry Breton.

Zabrinutost zbog ranjivosti nekih europskih tvrtki pojavila se u ožujku, nakon informacija o tome da SAD pokušavaju preuzeti njemački CureVac, biotehnološku tvrtku koja radi na razvijanju novih tehnologija s ciljem snižavanja troškova proizvodnje cjepiva.

Europska je komisija tada reagirala najavivši pomoć CureVacu od 80 milijuna eura.
Pomoć EU koja je sada najavljena bila bi usmjerena ka tvrtkama kojima je potreban "dodatni kapital kako bi nastavili proizvodnju", pojasnio je Breton dodajući kako bi to ovakvim tvrtkama olakšalo da odbiju pomoć od neželjenih partnera.
Novi fond zapravo je malen u usporedbi s velikim državnim fondovima koji imaju na raspolaganju stotine milijardi dolara namijenih investiranju u strateške tvrtke, no očekuje se kako će on dobiti na značaju i snazi privlačenjem privatnih ulagača s jamstvima.

Komisija je procijenila kako 15 milijardi eura koji bi mogli biti prikupljeni s financijskih tržišta "mogu potaknuti investicije do razine od 150 milijardi eura" u razdoblju od 2021 do 2027. godine, stoji u dokumentu EU.

Fond je dio šireg plana EU za pomoć tvrtkama kojima treba potpora u obliku financijskog kapitala.

EU je predvidjela i subvencije od 26 milijardi eura kao "instrument solventnosti" kojim bi se osigurala privremena potpora zdravim tvrtkama pogođenim krizom prouzročenom Covidom-19 kao i fond od 15,3 milijarde eura namijenjen manjim tvrtkama koje se bave infrastrukturom, istraživanjima i socijalnim problemima.

Tagovi: Europska komisija, strateške tvrtkr
PROČITAJ I OVO
Lučić: Telekom Srbija će do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra
OČEKIVANJA
Lučić: Telekom Srbija će do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra
BEOGRAD - Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju "Telekom Srbija grupe", izjavio je da će ta kompanija do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra.
Algebra dobila dozvolu za pokretanje Sveučilišta Algebra
ZELENO SVJETLO
Algebra dobila dozvolu za pokretanje Sveučilišta Algebra
ZAGREB - Najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, Algebra, dobila je pozitivnu akreditacijsku preporuku savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu, piše u subotu Jutarnji list.
Letovi između Luksmeburga i Tivta kreću 19. jula
LINIJE
Letovi između Luksmeburga i Tivta kreću 19. jula
TIVAT - Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore (ACG).
HAC-u za sigurnost autocesta ovlašteni revizori dali peticu
SIGURNOST
HAC-u za sigurnost autocesta ovlašteni revizori dali peticu
ZAGREB - Autoceste kojima upravljaju Hrvatske autoceste dobile su peticu iz sigurnosti prometa, piše u subotu Večernji list, pozivajući se na podatke revizora cestovne sigurnosti.
Ina lani s najvećim prihodom, a HEP s najvećom dobiti
POSLOVANJE
Ina lani s najvećim prihodom, a HEP s najvećom dobiti
ZAGREB - Najveći prihod u 2019. godini među hrvatskim poduzetnicima, 21,6 milijardi kuna, ostvarila je Ina, a najveću dobit imao je HEP, 1,1 milijardu kuna, dok je Konzum plus imao najveći broj zaposlenika, njih 9.362.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE