GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke

Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.

Prijedlog kojega tek trebaju odobriti vlade i parlamenti država-članica EU uslijedio je zbog toga što su brojne tvrke diljem svijeta postale izložene "neprijateljskim preuzimanjima" zbog pada njihovih tržišnih vrijednosti i nedostatka izvora financiranja uslijed pandemijske krize.

Novi bi fond otvorio mogućnost ulaganja u takve tvrtke ili bi im dao mogućnost uzimanja povoljnih kredita, a cilj su djelatnosti poput medicinske skrbi, svemirskih istraživanja, obrane, digitalnih i zelenih tehnologija, kazao je u petak na konferenciji za novinstvo povjerenik EU za industriju Thierry Breton.

Zabrinutost zbog ranjivosti nekih europskih tvrtki pojavila se u ožujku, nakon informacija o tome da SAD pokušavaju preuzeti njemački CureVac, biotehnološku tvrtku koja radi na razvijanju novih tehnologija s ciljem snižavanja troškova proizvodnje cjepiva.

Europska je komisija tada reagirala najavivši pomoć CureVacu od 80 milijuna eura.
Pomoć EU koja je sada najavljena bila bi usmjerena ka tvrtkama kojima je potreban "dodatni kapital kako bi nastavili proizvodnju", pojasnio je Breton dodajući kako bi to ovakvim tvrtkama olakšalo da odbiju pomoć od neželjenih partnera.
Novi fond zapravo je malen u usporedbi s velikim državnim fondovima koji imaju na raspolaganju stotine milijardi dolara namijenih investiranju u strateške tvrtke, no očekuje se kako će on dobiti na značaju i snazi privlačenjem privatnih ulagača s jamstvima.

Komisija je procijenila kako 15 milijardi eura koji bi mogli biti prikupljeni s financijskih tržišta "mogu potaknuti investicije do razine od 150 milijardi eura" u razdoblju od 2021 do 2027. godine, stoji u dokumentu EU.

Fond je dio šireg plana EU za pomoć tvrtkama kojima treba potpora u obliku financijskog kapitala.

EU je predvidjela i subvencije od 26 milijardi eura kao "instrument solventnosti" kojim bi se osigurala privremena potpora zdravim tvrtkama pogođenim krizom prouzročenom Covidom-19 kao i fond od 15,3 milijarde eura namijenjen manjim tvrtkama koje se bave infrastrukturom, istraživanjima i socijalnim problemima.

Tagovi: Europska komisija, strateške tvrtkr
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE