GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska brodogradilišta posrću pred azijskom konkurencijom

Europska brodogradilišta posrću pred azijskom konkurencijom
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2022 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
HAMBURG - Europska brodogradilišta pojačavaju zaostatak za azijskim konkurentima pa bi Europa mogla u sljedećih deset godina izgubiti stratešku poziciju u brodogradnji, ocjenjuju menadžeri iz europskog brodograditeljskog sektora.

Od ukupne vrijednosti narudžbi od 30 milijardi dolara, brodovlasnici iz EU-a prošle su godine južnokorejskim tvrtkama dodijelili 57 posto, a kineskim 38 posto toga iznosa, dok je samo jedan posto otišao u zemlje EU-a, priopćila je Udruga brodogradnje i maritimne industrije (VSM).

"Nakon dvije slabe godine Europa je ponovno izgubila tlo pod nogama u pogledu novih narudžbi", rekao je izvršni direktor VSM-a Reinhard Lueken.

VSM se godinama žali da Kina i Južna Koreja podupiru svoja brodogradilišta subvencijama s više milijardi eura.

"Uobičajeni tržišni mehanizmi zaustavljeni su vladinim intervencijama u Aziji", rekao je Lueken. Unatoč rekordnoj potražnji u nekim tržišnim segmentima, u 2021. su cijene bile i do 30 posto niže od onih u 2007. i definitivno ne pokrivaju troškove", kažu europski naručitelji.

Nakon pada u 2020. zbog pandemije koronavirusa, globalno tržište novih brodova otprilike se udvostručilo u 2021. godini, a posebno kontejnerskih brodova.

No s premalo posla koji ugovaraju, europske zemlje su u opasnosti da potpuno izgube svoje brodograđevne kapacitete, objavio je VSM.

"Moramo nešto učiniti kako ne bismo izgubili ovu stratešku europsku industriju. Ako nešto ne učinimo, ostaje nam još 10 godina", rekao je Lueken. "Nakon toga Europa više neće imati značajnu ulogu u brodogradnji", dodao je.

Tagovi: Europska brodogradilišta, brodogradnja, azijska brodogradnja, Reinhard Lueken
PROČITAJ I OVO
Glavna skupština Ericsson Nikole Tesle potvrdila dividendu
POTVRDA
Glavna skupština Ericsson Nikole Tesle potvrdila dividendu
ZAGREB - Dividenda će se isplatiti 22.07.2022. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 01.07 2022. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva.
Eurowings, Lufthansa i Austrian otkazali 55 letova prema Hrvatskoj
LETOVI
Eurowings, Lufthansa i Austrian otkazali 55 letova prema Hrvatskoj
ZAGREB - Prijevoznici iz Lufthansa grupacije, Eurowings, Lufthansa i Austrian Airlines, otkazali su ukupno 55 povratnih letova prema hrvatskim zračnim lukama najavljenih za srpanj ove godine, sve kako bi osigurali redovno odvijanje operacija zbog nedostatka radne snage kod samih prijevoznika ali i u zračnim lukama prema kojima prometuju.
Đuro Đaković smanjio temeljni kapital kako bi pokrio gubitke
POTEZI
Đuro Đaković smanjio temeljni kapital kako bi pokrio gubitke
SLAVONSKI BROD - Glavna skupština Đure Đakovića donijela je odluku o smanjenju temeljnog kapitala zbog pokrića gubitaka s početnih 203 milijuna kuna na 2,03 milijuna kuna.
U Srbiji dnevno nikne deset kompanija čiji su vlasnici Rusi
TREND
U Srbiji dnevno nikne deset kompanija čiji su vlasnici Rusi
BEOGRAD - Od početka rata u Ukrajini, oko 10.000 državljana Rusije doselilo se u Srbiju. Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu. U tim mestima osnovano je gotovo 1.300 firmi, a procenjuje se da će ih u našoj zemlji biti sve više.
Elan se nakon 15 godina vraća na tržište bicikala
POVRATAK
Elan se nakon 15 godina vraća na tržište bicikala
BEGUNJE - Elan se vraća na biciklističko tržište nakon više od 15 godina. Tvrtka je najavila širenje brenda na segment brdskih bicikala, a osmislila je i kolekciju za biciklizam.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE