GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu

EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2020 / 18:23
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.

Nakon presude Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da europske subvencije Airbusu predstavljaju kršenje međunarodnih trgovinskih propisa, SAD je uveo kompenzacijske carine u rasponu od 15 do 25 posto na europski uvoz vrijedan 7,5 milijardi dolara, podsjeća BBC.

Carine obuvaćaju i hrvatske proizvode poput sira i voća.

Nedavno je SAD poručio da bi mogao uvesti carine na uvoz još 30 europskih proizvoda u vrijednosti 3,1 milijardu dolara.

EU je upozorio da će to naštetiti kompanijama s obje strane Atlantika a europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan naglasio je danas da je Washington odbacio prijedloge se se spor riješi dogovorom.

"Želio bih poručiti ljudima da mogu biti mirni, EU je spreman povući odlučne i snažne poteze ako u pitanju zaključenja 15-godišnjeg spora ne dobijemo ishod kakav od SAD-a očekujemo", kazao je Hogan pred odborom Europskog parlamenta za trgovinu.

Kritizirao je također istrage koje su američke vlasti pokrenule o uvozu niza europskih proizvoda zbog sumnje da predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost. U Uniji ih smatraju novim mjerama odmazde.

Na meti je "232 istrage" široka lepeza proizvoda, od transformatora i pokretnih dizalica do čavala.

"Ne uvažava se dovoljno činjenica koliko je '232' istraga pokrenuto u proteklim tjednima, možda je u pitanju politička poruka a možda je i stvarnije", izjavio je Hogan.

"To je potpuno neprihvatljivo", zaključio je europski povjerenik za trgovinu, dodajući da će EU, budu li istrage nastavljene, morati zauzeti zajedničko stajalište i nešto poduzeti.

Tagovi: Europska unija, Boeing, Airbus, subvencije, Phil Hogan
PROČITAJ I OVO
Rast proizvodnje i izvoza cigareta u vreme pandemije
CIGARETE
Rast proizvodnje i izvoza cigareta u vreme pandemije
BEOGRAD - Duvanska industrija u Srbiji je među retkim privrednim granama koje su za prvih pet meseci i u vreme trajanja pandemije povećale proizvodnju i izvoz, rekao je danas sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.
Institut IGH kasni s objavom poslovnih rezultata
KAŠNJENJE
Institut IGH kasni s objavom poslovnih rezultata
ZAGREB - Institut IGH izvijestio je kako uslijed otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 i mjerama koje se poduzimaju radi sprečavanja širenja zaraze sa tom bolešću, Društvo nije bilo u mogućnosti ispuniti propisane obveze u vezi objave tromjesečnog izvještaja za drugo tromjesečje 2020. godine, a u rokovima i na način propisan Zakonom o tržištu kapitala.
Allianz: Neto prihod u drugom kvartalu pao 28,6 posto
PAD
Allianz: Neto prihod u drugom kvartalu pao 28,6 posto
MUNCHEN - Allianz je nastavio uspješno svladavati izazove aktualne krize, te je u drugom tromjesečju 2020. godine ostvario vrlo dobre rezultate. Pa ipak, s obzirom na tekuću neizvjesnost i nedoumice, trenutno ne žele izaći s ažuriranom prognozom operativne dobiti za 2020. godinu.
SAS reducira broj letova prema Splitu
LETOVI
SAS reducira broj letova prema Splitu
STOCKHOLM - Scandinavian Airlines (SAS) objavio je svoj red letenja za kolovoz u kojem će značajno reducirati broj tjednih letova prema Zračnoj luci Split.
Hrvatski pivari u 2019. sa 17,8 posto manjom dobiti
PIVO
Hrvatski pivari u 2019. sa 17,8 posto manjom dobiti
ZAGREB - Proizvođači piva u Hrvatskoj prošle su godine ostvarili 2,3 milijarde kuna ukupnih prihoda i ostvarili konsolidiranu dobit od 284,4 milijuna kuna, ili 17,8 posto manju u odnosu na 2018. godinu, objavila je Financijska agencija (Fina).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE