GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU dao zeleno svjetlo nasljedniku Alitalije

EU dao zeleno svjetlo nasljedniku Alitalije
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija dala je u petak zeleno svjetlo novom talijanskom avioprijevozniku koji je izrastao na temeljima posrnule Alitalije, ali neće morati preuzeti i obavezu vraćanja 900 milijuna eura odobrene joj nepropisne državne pomoći.

Italia Transporto Aereo (ITA) letjet će s manje od polovine Alitalijine flote i moći će preuzeti tek dio njezina poslovanja s pretovarom i održavanjem.

Novi prijevoznik počinje letjeti umjesto Alitalije 15. listopada, a planira zaposliti tek djelić od 11 tisuća njezinih radnika svog prethodnika.

Neizvjesna budućnost tisuća radnika potaknula je prosvjede i demonstracije u Rimu.

"Viškova ne smije biti. Svi radnici (Alitalije) moraju naći svoje mjesto (u novom prijevozniku)", poručio je čelnik sindikata CISL Andrea Cuccello, dodavši da bi vlada trebala za tri godine produljiti program pomoći za više od 7.500 radnika.

Talijanska vlada namijenila je ITA-i tri milijarde eura, ali Bruxelles je danas odobrio tek početnu kapitalnu injekciju od 1,35 miijardi eura koja će se protegnuti na iduće tri godine.

Za preostalih 1,65 milijardi eura vlada će ponovo morati tražiti dozvolu EK.

Sporni krediti

Zeleno svjetlo za ITA-u bit će Rimu dočekano s olakšanjem, budući da je vlada mjesecima pregovarala s Bruxellesom kako 900 milijuna eura državnih kredita posrnuloj Alitaliji ne bi blokiralo lansiranje nove kompanije.

Alitalija je od države 2017. dobila dva kredita u ukupnom iznosu 900 milijuna eura i još 400 milijuna eura u 2019.

Bruxelles je danas u odvojenoj odluci zaključio da dva kredita predstavljaju nepropisnu državnu pomoć.

Rim nije prije odobravanja kredita procijenio hoće li kompanija moći vratiti 900 milijuna eura, istaknula je Komisija.

Naša analiza financijskog stanja u Alitaliji početkom 2017. pokazala je da su šanse za povrat pomoći bile vrlo male, naglasila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje, dodavši da je državna potpora kompaniji zato ocijenjena nezakonitom i da Rim mora osigurati njezin povrat.

Dodala je i da vraćanje pomoći neće pasti na leđa novog prijevoznika.

ITA je novi prijevoznik koji planira preuzeti dio poslovanja Alitalije, a prema propisima EU-a "nova kompanija zakonski ne odgovara za pomoć koju je prodavač dobio u prošlosti, ako se dvije kompanije dovoljno razlikuju, ako među njima postoji.. 'ekonomski diskontinuitet'", objasnila je.

Tagovi: Alitalia, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
SPAJANJE
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
ZAGREB - Niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair u zimskom redu letenja Zagreb će s 24 linije povezivati s europskim odredištima u 16 zemalja, a u prosincu će u zagrebačku bazu uvesti i treći zrakoplov, pri čemu očekuje do ljeta iduće godine oko milijun putnika na svim linijama, najavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Uprave Ryanaira Michael O'Leary.
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
HGK
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je u utorak javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje, a zainteresirani prijave mogu poslati u idućih sedam dana, čemu uz ostalo trebaju predložiti i prijedlog programa razvoja HGK za razdoblje 2022.-2026.
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
NAGRADA
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
ZAGREB - Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards™ nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj.
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
LIKVIDNOST
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
ZAGREB - Arena Hospitality Group objavila je da je danas zaključila novi ugovor o dugoročnom kreditu za financiranje obrtnih sredstava za likvidnost sa Zagrebačkom bankom d.d. u ukupnom iznosu 150.000.000 kuna i to u sklopu HBOR-ovog Programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika povezanog s Covid-19 mjerama potpore.
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
PROJEKTI
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Financijska agencija (Fina) sklopili su u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 12 milijuna kuna za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, priopćeno je iz Ministarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE