GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Etihad i Emirates najsigurniji avioprijevoznici u 2022.

Etihad i Emirates najsigurniji avioprijevoznici u 2022.
SIGURNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2023 / 22:48
Autor: SEEbiz / H
HAMBURG - Aviokompanije Etihad i Emirates u samom su vrhu globalne ljestvice najsigurnijih zračnih prijevoznika u 2022. godini, prema analizi agencije za zračne nesreće sa sjedištem u Hamburgu JACDEC.

Vodeći njemački zračni prijevoznik Lufthansa zauzeo je 14. mjesto po sigurnosti na globalnoj ljestvici 25 najvećih kompanija, prema izvješću objavljenom u časopisu za zrakoplovstvo Aero International.

Međunarodni zračni promet bio je u 2022. uglavnom siguran, nakon zastoja zbog pandemije koronavirusa, navodi se u izvješću.

Analitičari ipak upozoravaju da je novi izvor neizvjesnosti ruski rat protiv Ukrajine.

Ruski zračni prijevoznik Aeroflot znatno je lošije ocijenjen na novoj ljestvici, zauzevši 25. mjesto, zbog nezakonitog uvrštenja u ruski registar zrakoplova unajmljenih na Zapadu. Dodatni je problem prekid isporuke Rusiji rezervnih dijelova za zrakoplove zbog sankcija.

Najteža zrakoplovna nesreća u prošloj godini bio je prema ocjeni stručnjaka pad Boeinga 737-800 China Eastern Airlinesa 21. ožujka, u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade. Ukupno je život izgubilo 132 ljudi.

JACDEC je lani u svijetu zabilježio ukupno 19 zrakoplovnih nesreća u kojima nije bilo preživjelih, s ukupno poginule 233 osobe, odnosno 60 više nego u 2021., kada je međutim, kako se napominje, i broj letova bio znatno manji.

Usporedbe radi, u zadnjih 10 godina prosječno je u zrakoplovnim nesrećama stradalo 372 ljudi.

JACDEC-ov indeks rizika temelji se na podacima o nesrećama svakog pojedinog zračnog prijevoznika u posljednjih 30 godina, specifičnom okruženju zemlje u kojoj posluje i specifičnim čimbenicima rizika.

Iako je teoretski moguće postići vrijednost indeksa od 100 bodova, čak ni najboljim zrakoplovnim tvrtkama to ne polazi za rukom.

Ocjena kompanije također uzima u obzir prijeđene kilometre, pa tako bolje na ljestvici sigurnosti kotira zračni prijevoznik koji više kilometara prijeđe bez nesreće.

Tagovi: Etihad, Emirates, sigurnost zrakoplova
PROČITAJ I OVO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE