GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ETF Airways predstavio prvi veliki putnički zrakoplov u Puli

ETF Airways predstavio prvi veliki putnički zrakoplov u Puli
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 14:46
Autor: SEEbiz
PULA - Prvi putnički zrakoplov Boeing 737-800 sa 189 mjesta nove hrvatske zrakoplovne tvrtke ETF Airways predstavljen je u subotu 29. svibnja u Zračnoj luci Pula. Dolazak drugog zrakoplova iste konfiguracije očekuje se početkom lipnja.

ETF Airways je osnovan 2020. godine te je sklopljen prvi trajni ugovor za povezivanje destinacija u Jugoistočnoj Europi s raznim destinacijama diljem cijele Europske unije te je time službeno započeto poslovanje nove hrvatske zrakoplove tvrtke.

„Tržište se brzo oporavlja nakon proljetnog popuštanja pandemije. Potražnja za našim uslugama izvan Hrvatske raste iznad svih očekivanja, što je i nas iznenadilo. Međutim, imamo sjajan tim koji je uspio odgovoriti na sve izazove i pripremiti našu tvrtku za ulazak u prvu sezonu operacija s dva zrakoplova tipa Boeing. To je prvi put u proteklih trideset godina da se Boeing pojavljuje na tržištu regije“, izjavio je predsjednik uprave ETF Airwaysa Stjepan Bedić.

Novu hrvatsku zrakoplovnu tvrtku vode tri iskusna stručnjaka, ujedno članovi uprave ETF Airwaysa, Stjepan Bedić, Marko Banković i Dragan Stefanovski. Najveći investitori i članovi nadzornog odbora su javnosti poznati dugogodišnji financijski i ekonomski stručnjaci Ratko Bajakić i Zdenko Adrović, a zamjenik predsjednika nadzornog odbora i investitor je ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Predsjednik nadzornog odbora Ratko Bajakić istaknuo je kako je prošlogodišnji poremećaj na avio-tržištu otvorio nove prigode zbog kojih je odlučio kapitalno podržati ETF Airways: „Avijacija je kapitalno iznimno zahtjevan posao i u normalnim vremenima nije lako ući na tako kompetitivno tržište. Međutim, uvjeti za najam velikih zrakoplova naglo su poboljšani nakon prizemljenja značajnog dijela globalne flote. Uspjeli smo ispregovarati jako dobre uvjete najma, što nam pruža odskočnu dasku u nastavku širenja posla. Vjerujemo da imamo najbolji upravljački tim i posvećene i motivirane zaposlenike koji će uz potporu investitora ostvariti ambiciozan poslovni plan.“

ETF Airways neće biti linijski prijevoznik. Poslovna strategija zasniva se na charter letovima te naručenim letovima za druge tvrtke, takozvani wet lease ugovori (ugovori o zakupu zrakoplova s posadom):

„Manjim zrakoplovnim tvrtkama je gotovo nemoguće konkurirati gigantima poput Ryanaira i Lufthanse. Međutim, na tržištu postoji velik broj niša, jednim dijelom vezanih uz turizam, u kojima ima više nego dovoljno mjesta za tvrtke poput naše“, naglasio je član uprave Marko Banković.

Početak poslovanja izvan Hrvatske ne znači da ETF Airways neće postati važan most za turizam Hrvatske:

„Svijet je velik, no mi smo prije svega hrvatska tvrtka. Razumljivo je da su pandemija i orijentacija na auto-goste zakočili ulaganja u razvoj prometnih mostova prema udaljenijim emitivnim tržištima kao što su sjever Europe, Rusija i Izrael. No, charter zrakoplov je nezamjenjiva zračna autocesta i sigurni smo da će se u narednim godinama nastaviti otvaranje novih tržišta i mostova prema putnicima više platežne moći. Oni mogu produžiti sezonu i osnažiti hrvatski turizam. Mi smo prirodan partner velikim turističkim agencijama, hotelijerima i destinacijama koje imaju razrađene strategije razvoja turizma. Stoga sam siguran da ćemo u narednim godinama zajedno otvarati nova tržišta i stvarati nove vrijednosti koje će razvijati hrvatski turizam u pravcu moderne industrije više dodane vrijednosti. Mi smo spremni“, zaključio je ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Tagovi: ETF Airways, Ratko Bajakić, Stjepan Bedić, Marko Banković, Dragan Stefanovski, Velimir Šonje, Zdenko Adrović, Zračna luka Pula
PROČITAJ I OVO
Neto dobit Optima Telekom Grupe u devet mjeseci 450.000 kuna
U PLUSU
Neto dobit Optima Telekom Grupe u devet mjeseci 450.000 kuna
ZAGREB - Optima Telekom Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je neto dobit od 450 tisuća kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je zabilježen neto gubitak od 3,1 milijun kuna, pokazalo je financijsko izvješće te kompanije objavljeno u ponedjeljak.
Deloitte po prvi puta premašio 50 milijardi dolara prihoda
RAST
Deloitte po prvi puta premašio 50 milijardi dolara prihoda
ZAGREB – Revizorsko-konzultantska kuća Deloitte u protekloj je financijskoj godini, zaključenoj krajem svibnja 2021., ostvarila prihod od 50,2 milijardi dolara što je porast od 5,5 % u odnosu na prošlu godinu. Ovime je Deloitte zadržao prednost u odnosu na konkurenciju. Slijede ga PwC, EY i KPMG.
Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu
ZAPOŠLJAVANJE
Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu
POREČ- S obzirom na kasno otvaranje većine hotela, kampova i ljetovališta i normalizaciju poslovanja tek u srpnju, turistički djelatnici nisu mogli raditi veći dio godine te nisu postigli razinu primanja iz redovnih godina.
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
EPILOG
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
DUBROVNIK – Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem s broda Atlantske plovidbe (AP) “Miho Pracat” u Japanskom moru, zbog proteka vremena za preživljavanje od preko 25 sati, izjavila je u nedjelju voditeljica odnosa s investitorima i javnošću AP-a Sanja Putica.
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE