GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ESMA traži od kompanija detaljne informacije o rizicima povezanima s pandemijom

ESMA traži od kompanija detaljne informacije o rizicima povezanima s pandemijom
INFORMACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 20:56
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Kompanije s izlistanim dionicama na burzama u EU trebale bi u polugodišnjim financijskim izvješćima navesti rizike povezane s pandemijom koronavirusa pa i objasniti zašto mogu nastaviti poslovati, traži europski regulator.

Ažurirana polugodišnja izvješća trebala bi biti posebno opsežna jer su zbivanja povezana s epidemijom Covida-19 postala očita u prvoj polovini 2020., naglašava Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

Polugodišnja izvješća trebala bi uključivati detaljne informacije o utjecaju pandemije na strategiju, ciljeve, poslovne operacije, financijske rezultate, novčane tokove i poremećaje u opskrbnim lancima, navodi ESMA.

Tvrtke bi također trebale poimence navesti uvjete koje su prihvatile kako bi dobile pomoć vlada odnosno regulatora za vrijeme pandemije, dodaju.

Financijske tvrtke trebale bi objaviti pretpostavke i procjene kojima se koriste pri izračunu visine sredstava rezerviranja za pokriće očekivanih gubitaka na zajmovima, napominju.

Kompanije najteže pogođene Covidom 19 trebale bi u polugodišnjim izvješćima navesti procjene značajnijih rizika i izložiti kako su do njih došle.

“ESMA također ističe važnost pružanja informacija o utvrđivanju glavnih rizika i neizvjesnosti kojima su izdavatelji izloženi”, navodi se u u priopćenju.

Od kompanija već je zatraženo da navedu zašto vjeruju da mogu nastaviti s poslovanjem u idućih 12 mjeseci, budući da gospodarstva tonu u duboku recesiju a oporavak se ne očekuje prije 2021. godine.

Da bi pružile relevantne i pouzdane informacije, kompanije će možda trebati više vremena za objavu polugodišnjih izvješća no što zakoni propisuju, ističe Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

Najavljuju i da će prikupiti podatke o primjeni preporuka i upotrijebiti ih za utvrđivanje prioriteta pri izradi godišnjih izvješća.

Tagovi: Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala, tržište kapitala, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE