GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ESMA traži od kompanija detaljne informacije o rizicima povezanima s pandemijom

ESMA traži od kompanija detaljne informacije o rizicima povezanima s pandemijom
INFORMACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 20:56
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Kompanije s izlistanim dionicama na burzama u EU trebale bi u polugodišnjim financijskim izvješćima navesti rizike povezane s pandemijom koronavirusa pa i objasniti zašto mogu nastaviti poslovati, traži europski regulator.

Ažurirana polugodišnja izvješća trebala bi biti posebno opsežna jer su zbivanja povezana s epidemijom Covida-19 postala očita u prvoj polovini 2020., naglašava Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

Polugodišnja izvješća trebala bi uključivati detaljne informacije o utjecaju pandemije na strategiju, ciljeve, poslovne operacije, financijske rezultate, novčane tokove i poremećaje u opskrbnim lancima, navodi ESMA.

Tvrtke bi također trebale poimence navesti uvjete koje su prihvatile kako bi dobile pomoć vlada odnosno regulatora za vrijeme pandemije, dodaju.

Financijske tvrtke trebale bi objaviti pretpostavke i procjene kojima se koriste pri izračunu visine sredstava rezerviranja za pokriće očekivanih gubitaka na zajmovima, napominju.

Kompanije najteže pogođene Covidom 19 trebale bi u polugodišnjim izvješćima navesti procjene značajnijih rizika i izložiti kako su do njih došle.

“ESMA također ističe važnost pružanja informacija o utvrđivanju glavnih rizika i neizvjesnosti kojima su izdavatelji izloženi”, navodi se u u priopćenju.

Od kompanija već je zatraženo da navedu zašto vjeruju da mogu nastaviti s poslovanjem u idućih 12 mjeseci, budući da gospodarstva tonu u duboku recesiju a oporavak se ne očekuje prije 2021. godine.

Da bi pružile relevantne i pouzdane informacije, kompanije će možda trebati više vremena za objavu polugodišnjih izvješća no što zakoni propisuju, ističe Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

Najavljuju i da će prikupiti podatke o primjeni preporuka i upotrijebiti ih za utvrđivanje prioriteta pri izradi godišnjih izvješća.

Tagovi: Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala, tržište kapitala, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
KOPER - Luka Koper je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 7 milijuna eura što je čak 48 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i tri posto iznad plana.
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
OTVARANJE
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
ZAGREB - Terme Tuhelj u petak otvaraju unutarnje i vanjske bazene, u skladu s mjerama zaštite i preporukama HZJZ-a, idući petak otvaraju i hotel, a sredinom lipnja planiraju dovršetak uređenja novog glamping naselja, investicije vrijedne oko 3 milijuna eura, doznaje se iz tih Termi.
Croatia Airlines najavio nove letove
LETOVI
Croatia Airlines najavio nove letove
ZAGREB - Croatia Airlines objavio je svoj privremeni raspored do 14. lipnja, u kojem će prijevoznik nastaviti operacije od Zagreba do Zuricha, te domaći servis Zagreb - Pula - Zadar od 8. lipnja.
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
PROMET
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
LJUBLJANA - Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije covida-19, danas će se na aerodromu Ljubljana obaviti prvi redoviti putnički let.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE