GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ERS ove godine gradi solarnu elektranu i vjetropark

  ERS ove godine gradi solarnu elektranu i vjetropark
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 18:12
Autor: SEEbiz / capital.ba
BANJA LUKA - Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira u ovoj godini krenuti u gradnju solarne elektrane i vjetro parka, vrijednih preko 250 miliona maraka što je svojevrsni zaokret u njihovoj proizvodnji električne energije koja se do sada zasnivala na uglju i vodi, saznaje portal Capital.

Prema Privremenom operativnom planu nabavki za 2020. godinu, u prvom kvartalu će biti raspisan tender za izgradnju vjetroparka “Hrgud” na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići.

Projekat vrijedan 126,12 miliona maraka u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijama a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a.
Već ranije na ovoj lokaciji su izvršena jednogodišnja ispitivanja potencijala vjetra  na osnovu kojih je izrađena Studija opravdanosti ovog energetskog objekta.
Srednja godišnja brzina vjetra se kreće od šest do osam metara u sekundi na visini od 79,5 metara.

U planu je gradnja 16 vjetroturbina koje bi imale ukupnu snagu od 48 megavata i godišnju proizvodnju od 126 gigavat časova.

S obzirom na lokaciju vjetroparka biće potrebno da se izgradi preko šest kilometara puteva.

Na kraju ove godine trebao bi biti raspisan javni poziv za izgradnju solarne elektrane koja će biti pozicionirana 12 kilometara jugoistočno od Trebinja.
Za ovaj projekat, ERS planira da 136 miliona maraka, koliko je procijenjena vrijednost projekta obezbjedi iz vlastitih sredstava i kredita.

Solarna elektrana “Trebinje” će imati instalisanu snagu od 100 megavata i godišnju proizvodnju od 147,7 gigavat časova.
Prema zvaničnim podacima, “Elektoprivreda Republike Srpske” 56 odsto od ukupne struje proizvodi u termoelektranama a 44 odsto u hidrocentralama.
Kada su u pitanju nabavke koje se odnose na ove izvore, u planu je nabavka opreme za pripremu i oplemenjavanje uglja vrijedne 32 miliona maraka, a najavljena su i investiciona ulaganja od nepunih devet miliona maraka u HES Gornja Drina.

Tagovi: Elektroprivreda Republike Srpske, vjetropark Hrgud, solarna elektrana Trebinje
PROČITAJ I OVO
Sunce hoteli smanjili gubitak u prvih šest mjeseci
POBOLJŠANJE
Sunce hoteli smanjili gubitak u prvih šest mjeseci
ZAGREB - Sunce hoteli smanjili su gubitak u prvih šest mjeseci ove godine, pokazuje ovih dana objavljeno poslovno izvješće.
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE