GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ERS kupio tri puta više električne energije nego lani

ERS kupio tri puta više električne energije nego lani
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2019 / 08:43
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BANJA LUKA - Kapitalni remont RiTE Gacko i minimalna proizvodnja u HE Trebišnjica su osnovni razlozi zbog kojih je Elektroprivreda RS ove godine na tržištu kupila tri puta više električne energije nego prošle godine.

Istovremeno je ovo javno preduzeće jedan i po puta manje viška električne energije prodala nego prošle godine.

To potvrđuju podaci koje smo dobili iz Elektroprivrede RS, a presjek je napravljen sa 21. decembrom ove godine, izvještava srpska.info.

Zaključno sa ovim datumom ERS je prodala nešto manje od 1.400 gigavat časova električne energije iz bilansnog viška i to za 74,03 miliona evra.
Poređenja radi, u istom periodu prošle godine je prodato gotovo 2.200 givata električne energije i to za 94,74 miliona eura.

Iz ovog se može zaključiti da su u ERS ove godine postigli znatno bolju prodajnu cijenu u odnosu na 2018. godinu.

Inače, od ukupno prodate električne energije, 72 odsto se odnosi na kupce iz inostranstva i stranim kompanijama koje u BiH imaju kćerke firme, a ostatak je prodat Distriktu Brčko, Nezavisnom operatoru sistema u BiH i drugim dvjema elektroprivredama u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, ERS je u ovoj godini do 22. decembra kupila gotovo 358 gigavat časova električne energije za 21,91 milion eura.
U istom periodu prošle godine je kupljeno 123,49 gigavata za 8,29 miliona eura, a što ukazuje da je prošle godine bila veća cijena prilikom kupovine.

Inače, električna energija kupuje se u uslovima deficita proizvodnje, usljed zastoja elektrana, loših hidroloških prilika, povećane potrošnje i optimizacije hidro-termo proizvodnje.

U Elektroprivredi RS nisu mogli da kažu kakav finansijski rezultat očekuju na kraju godine.

Inače, ERS je rebalansom finansijskog plana predvidio gubitak od oko 20 miliona KM, ali ipak sada, kako nezvanično saznajemo, biće ostvaren pozitivan rezultat.

Tagovi: Elektroprivreda Republike Srpske, RiTE Gacko, električna energija
PROČITAJ I OVO
U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika
REKORDI
U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika
SPLIT - U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovog vikenda, drugog u srpnju, prometuje oko 45.000 putnika, što je u okolnostima pandemije koronavirusa, rekordan ovogodišnji turistički promet za vikend.
Jadrolinija: Prepolovljen promet i prihodi od karata
LOŠA GODINA
Jadrolinija: Prepolovljen promet i prihodi od karata
RIJEKA - Brodovima Jadrolinije u prvih šest mjeseci ove godine prevezeno je 52 posto putnika i 62 posto vozila manje u odnosu na isto razdoblje lani te je ostvareno 42 posto komercijalnih prihoda od prodaje karata.
Fina: Poduzetnici iz šest županija ostvarili 80 posto ukupne lanjske neto dobiti
DOBIT
Fina: Poduzetnici iz šest županija ostvarili 80 posto ukupne lanjske neto dobiti

ZAGREB - Preliminarni rezultati poduzetnika u prošloj godini pokazuju da su poduzetnici u šest županija - Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj - ostvarili 80,4 posto ukupne lanjske neto dobiti poduzetnika, podaci su Fine.

Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
OTKAZI
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
DUBAI - Emirates će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa vjerojatno otpustiti 9.000 ljudi, najavio je njen predsjednik Tim Clark.
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
POVRATAK
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
ZAGREB - Niskobudžetna aviokompanija easyJet je odlučila s krajem ovog mjeseca pokrenuti promet i prema drugim zračnim lukama u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE