GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson NT: Neto dobit u pola godine srezana 32,6%

Ericsson NT: Neto dobit u pola godine srezana 32,6%
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 17:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla (ENT) u prvih je šest mjeseci ove godine ostvario konsolidiranu neto dobit od 68,4 milijuna kuna što je 32,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijski izvještaj te tvrtke objavljen u petak.

Ukupni konsolidirani prihodi ENT-a u prvoj polovici godine iznosili su 1,09 milijardi kuna što je šest posto više na međugodišnjoj razini.

Ukupni rashodi su s nešto više od milijarde kuna u odnosu na prvo lanjsko polugodište veći za 11,4 posto.

U odnosu na prvo polugodište 2021. godine na razini grupe prihodi od prodaje porasli su za 4,7 posto, na 1,06 milijardi kuna, ponajprije zbog porasta prodaje u području usluga za Ericsson, dodaje se.

Bruto marža smanjena je na 9,7 posto, kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, porasta plaća kao odgovora na inflatorne pritiske te porasta cijena energenata, sirovina i materijala, dok je operativna dobit niža 35,6 posto te iznosi 76,9 milijuna kuna.

Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 20,5 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima s obzirom na tržišno okruženje, kaže se u priopćenju.

Ističe se da je ENT grupa drugo tromjesečje zaključila sa zdravom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 30,9 posto.

"U prvom polugodištu 2022. godine nastavili smo s realizacijom brojnih projekata na domaćem i izvoznim tržištima te ostvarili prihode od prodaje veće od milijardu kuna. Solidno smo poslovali unatoč izrazito turbulentnom političkom okruženju, inflaciji, povećanju cijena rada, energenata i materijala, poremećajima u opskrbi te nedostatku stručnjaka iz STEM područja", komentirala je predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Ona upozorava da rat u Ukrajini značajno utječe na poslovanje na bjeloruskom, ali i okolnim tržištima. Tako je zbog EU-ovih sankcija Rusiji pokrenut raskid ugovora za projekt implementacije eZdravstva Republike Bjelorusije.

"Zaustavili smo potpisivanje već dogovorenih novih ugovora te odgodili realizaciju ranije potpisanih višegodišnjih ugovora s telekom operatorima u Bjelorusiji, a njihova daljnja realizacija ovisit će o razvoju situacije sa sankcijama, koju kontinuirano pratimo", kaže Kovačević.

Domaće tržište obilježeno je nastavkom ulaganja vodećih operatora u mrežnu infrastrukturu te je ENT nastavio s isporukama vezanima za 5G mrežu i optičku pristupnu mrežu za Hrvatski Telekom. S A1 Hrvatska nastavljena je suradnja na proširenju pokrivanja i kapaciteta radijske 5G mreže, proširenju kapaciteta 4G mreže te modernizaciji konvergentne 5G jezgrene mreže, kaže se uz ostalo u priopćenju.

ENT očekuje nastavak trenda rasta potreba za digitalnim rješenjima što kompaniji otvara nove prilike za razvoj poslovanja.

Tagovi: Ericsson Nikola Tesla, Ericsson NT, Gordana Kovačević
PROČITAJ I OVO
Aleš Zupančič novi šef Geoplina
KARIJERE
Aleš Zupančič novi šef Geoplina
LJUBLJANA - Glavna skupština veletrgovca plinom Geoplin, koji je u 74-postotnom vlasništvu državnog Petrola, dok je 25-postotni dio tvrtke pod izravnom kontrolom države, danas je smijenila upravu tvrtke.
Ryanair podiže cijene avio karata
KARTE
Ryanair podiže cijene avio karata
DUBLIN - Zbog poskupljenja goriva irski niskotarifni prijevoznik Ryanair odlučio je povećati cijene aviokarata, izjavio je danas šef Rynaira u Njemačkoj Andreas Gruber. Poskupljenje su najavili i u njemačkoj Lufthansi.
Zračna luka Dubrovnik: Ove zime stiže više od 58.000 dobrostojećih gostiju
NAJAVE
Zračna luka Dubrovnik: Ove zime stiže više od 58.000 dobrostojećih gostiju
DUBROVNIK - Slijetanjem zrakoplova Freebird Airlines Europe (FAE) sa 170 putnika iz Duesseldorfa u Zračnu luku Dubrovnik u ponedjeljak je počeo zimski charter program putničke agencije W Touristic, koji bi u Dubrovnik trebao dovesti više od 58.000 gostiju, većinom umirovljenika veće kupovne moći.
Arbitražni sud u Londonu odbio zahtjev Crne Gore za otvaranje Svetog Stefana
ODBIJENICA
Arbitražni sud u Londonu odbio zahtjev Crne Gore za otvaranje Svetog Stefana
PODGORICA - Međunarodni arbitražni sud u Londonu odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvore grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer.
Japan zabranio izvoz povezan s kemijskim oružjem Rusiji, zabrinut zbog prijetnji
ZABRANE
Japan zabranio izvoz povezan s kemijskim oružjem Rusiji, zabrinut zbog prijetnji
TOKIO - Japan je odlučio zabraniti izvoz robe povezane s kemijskim oružjem u Rusiju, što je dodatna sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, dok je Tokio "duboko zabrinut" zbog moguće upotrebe nuklearnog oružja, poručio je u ponedjeljak glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE